🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строител на капитализма: Димитър Ковачевски

Европа "цяла сега нази гледа!"

Едва ли някой би желал в момента да е на мястото на Димитър Ковачевски.
Едва ли някой би желал в момента да е на мястото на Димитър Ковачевски.
Едва ли някой би желал в момента да е на мястото на Димитър Ковачевски.    ©  Юлия Лазарова
Едва ли някой би желал в момента да е на мястото на Димитър Ковачевски.    ©  Юлия Лазарова

Последните няколко седмици са изключително динамични за премиера на Република Северна Македония, Димитър Ковачевски, а през последните дни правителството му е обект на протести, подстрекавани от опозицията, която се обявява против приемането на френското предложение за компромис по въпроса с българското вето.

На срещата на върха между ЕС и Западните Балкани в Брюксел на 23 юни той определи отправеното от френското председателство предложение за споразумение между Скопие и София като "неприемливо". Само ден по-късно българския парламент гласува и прие решение, с което упълномощава Министерски съвет да вдигне наложеното през 2020 г. вето над започването на преговорите за влизане в Европейския съюз (ЕС) на западната ни съседка.

След това се стигна до второ предложение от администрацията на френския президент Еманюел Макрон, в което отпада двустранния протокол и дискусията за интерпретациите на историята. Самият френски президент казва за него, че то "носи сигурност, предвидимост и сигурност за преодоляване на спорове, наследени от миналото", а македонският му колега Стево Пендаровски коментира, че то "е далеч по-добро за нас от предишното."

Премиерът Ковачевски коментира, че "във френското предложение са дефинирани позиции за ясно и недвусмислено приемане на македонския език, както и протоколът (бел. ред. - двустранния) да не присъства в преговорната рамка."

Готовността му за широк дебат и евентуалното приемане на предложението отключи гнева на опозиционната в страната партия ВМРО-ДПМНЕ, представители от която вече няколко дни организират протести. Последният бе през предната вечер, по време на който е опитан щурм на правителствени сгради и парламента в Скопие. Ранени са 44 полицаи, по които са хвърляни предмети от протестиращите, а над 11 души са задържани. Димитър Ковачевски осъди остро безредиците и подчерта, че насилието и омразата не са и не могат да бъдат решение на нито един проблем.

По-рано през деня той се срещна с председателя на Европейски съвет, Шарл Мишел, който подчерта историческата важност на момента и коментира, че "сами решавате бъдещето си и съдбоносните следващи крачки. Мястото на Северна Македония според мен е в ЕС. Бъдещето ви е с нас. Само заедно можем да живеем в просперитет и сигурност. И само заедно можем да преодолеем най-големите препятствия. Силно вярвам, че можем да го направим точно сега."

Още през юни българският премиер в оставка Кирил Петков призова северномакедонския си колега Димитър Ковачевски да "бъде смел и да приеме предложения от Франция компромис, който ще отвори вратата на Скопие да започне официални преговори за членство с ЕС." Тогава той допълни още, че "ако бях на негово място, нямаше дори да се замисля. Ако той (бел. ред. - Димитър Ковачевски) може да влезе в историята, като отвори вратата на Северна Македония към ЕС, мисля, че това е добро постижение за министър-председател. Но това изисква смелост."

Пред телевизия "Bulgaria ON AIR" създателят на инфор­мационната агенция БГНЕС, Любчо Нешков, коментира, че сега топката е изцяло в ръцете на Република Северна Македония и натискът ще е изцяло върху тях, а не върху България и посочва, че "ако Скопие не приеме ще има проблем вече не с нас, а с Албания" поради факта, че стартирането на преговорите за присъединяване към ЕС на двете страни са обвързани една с друга както навремето България и Румъния вървяха в комплект.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 4

    Браво на Капитал!
    Една от малкото БГ медии, която в прав текст заявява, че т.н. френско предложение, което бе гласувано в нашето НС, е било "редактирано" и с променено съдържание е било предоставено на Собранието в Скопие:

    "...българския парламент гласува и прие решение, с което упълномощава Министерски съвет да вдигне наложеното през 2020 г. вето над започването на преговорите за влизане в Европейския съюз (ЕС) на западната ни съседка.
    След това се стигна до второ предложение от администрацията на френския президент Еманюел Макрон, в което отпада двустранния протокол и дискусията за интерпретациите на историята."

    Това е нечуван случай посредник да прилъгва в последния изгоден за него самия момент двете страни с два различни варианта на общ документ: на БГ е предложен вариант със зачитане на основните ни претенции, а на БЮРМ - без българските основни претенции.

    И след като НС е приело документа във вид, който след това е променен от вносителя и в нова редакция е официализиран другаде, това означава, че първоначалната редакция е недействителна, защото постфактум е отречена чрез редактирането й от нейния автор.

    Казано накратко, евроатлантическото лоби в НС (Пеевски и Христо Иванов гласуваха еднакво) утвърди недействителен вариант на споразумение с БЮРМ.
    Което за наш срам на квадрат, скопяните отхвърлят.
    А можеха нашите народни представители да запазят лицето си и да направят същото.

    Нередност?
Нов коментар