🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лято за размисъл, есен за избор

Някои от по-важните теми в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Има достатъчно причини за недоволство срещу кабинета "Петков". Има хора, които не харесват инфлационните им мерки или не са съгласни с политиката за прехвърляне на решения към парламента. Има такива, които спорят за дадени назначения. Други, които недоволстват от бавните промени.

Всичко това е нормално. Има много малко примери в света за общности, които харесват правителството си, а при толкова силна инфлация - вероятно николко.

Но недоволството е едно, лъжата - друго. Да кажеш, че това правителство се справя по-зле от предното, е или незаинтересованост, или лъжа. Защото няма база за сравнение между някой, който е прекарал 6 месеца на власт, опитвайки се да разглоби създавани с години мрежи на влияние и корупция, и онези, които 12 години са източвали ресурси през тези мрежи.

Да кажеш, че "предава националния интерес", когато България получи най-добрата възможна сделка от ЕС за Северна Македония, е лъжа. Когато не си дефинирал какво е "национален интерес", си го направил именно за да го ползваш с тази цел.

Така че вотът на недоверие тази седмица беше базиран на неистини. Начинът, по който мина, показва, че архитектите му до последно не бяха сигурни, че тези картонени кули ще издържат. Но те издържаха и първият успешен вот на недоверие прати кабинета "Петков" в историята.

Най-фатално това беше за Северна Македония, чиято съдба се решаваше тези дни в Брюксел.

Но предстоят други решения. Шансовете за второ правителство в този парламент изглеждат нищожни, а нови избори през септември - все по-вероятни. Въпросът е с какво те ще са по-различни от трите вота през миналата година?

Протестите срещу ГЕРБ и ДПС припомниха, че енергията на 2020 г. не се е изпарила - дори от ИТН, които свалиха кабинета, не смеят да предположат, че ще играят с двете партии. "Продължаваме промяната" натрупа история и от стартъп се превърна в партия. За първи път откакто е на власт, в последните дни започна да разказва по-разбираемо какво успя да свърши за изминалите 6-7 месеца.

На другия полюс "Възраждане" и новата партия на Стефан Янев ще бъдат големите неизвестни, движени нагоре от войната в Украйна.

До септември обаче има много време. А както българската политика ни припомня, тук всяка седмица носи нова реалност. Ако например този парламент не одобри промените в няколко закона, пари от Европа няма да дойдат и тази година. Актуализацията на бюджета виси на косъм, което значи, че пенсионерите също са заплашени. Но най-вече - непредвидимостта на Русия може да постави Европа в най-тежката енергийна криза от десетилетия.

Дори с парламент и редовно правителство България трудно се справяше с тези вълни на несигурност. Сега идват жегите на лятото, които отмиват всяка памет. Но истината е, че се запътваме към есен и вероятно зима, в която трудните избори ще бъдат много.

Още от броя

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 2

    За (политически) мъртвите или добро, или нищо.

    Капитал в жалейката за това хермафродитно правителство е наблегнал на шекерената пропаганда. Без, естествено, да даде и един-единствен пример. Откъде да го нарисува, когато:

    1. Основната опорка за борба с корупцията се изроди в среднощни арести (обявени от съда за незаконни).
    2. Нито едно разследване не достигна финална фаза!
    3. Законодателната дейност замря. Ако не броим БГ римейка на американския закон Магнитски, който по-скоро бе заимстват от мурафетите на Алековите Гочоолу и Дочоолу за "справяне" с политпротивниците чрез черни списъци и извънсъдебно ограбване. Много показателен бе фактът, че когато работен екземпляр от това недомислие доби публичност, "баща му" Асен Василев на мига се отрече от чедото си.
    4. Не помня БГ правителство, което да е назначавало на висши държавни постове интимни, кумци и кумици, съученици и състуденти само заради това им качество. За половин година те и други качества не показаха.
    5. Тандемът Асен и Киро еднолично и спонтанно без никакви разчети и подготвени алтернативи прекрати единствения БГ договор за доставка на газ. И се започнаха национални празненства, когато по веднъж на месец (засега) някъде пристигне газовоз с американски газ на дълбоко скривана цена.

    Все още продължавам да се надявам, че Капитал може би може да казва и истини, че правителство, съставено от:
    а) формация на стартъп-НПО принцип при това от хора със средни способности;
    б) асистемни телевизионни анархисти;
    в) зажадняла за власт на всяка цена червена графиня
    г) капсулована неолиберална тройка

    няма никакъв шанс да намери допирни точки помежду си и да превърне предизборните си намерения в реалност.
    Затова карето си подели зоните на интереси и - естествено - започна да ги феодализира ударно, защото на всички там им беше мнго ясно, че са за малко.

    Дано на Маги Халваджиян не му хрумне да регистрира партия на Рачков - я как заразително се хили и той!
    Повече от сигурно е, че тогава наесен той ще "обере бостана"...

    Нередност?
Нов коментар