🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Чемодан, вокзал, Москва*

България изгони 70 руски дипломати заради нерегламентирана дейност и създаде прецедент в дипломатическите си отношения с Руската федерация

Според посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова САЩ и Великобритания "изцяло командват" България.
Според посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова САЩ и Великобритания "изцяло командват" България.
Според посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова САЩ и Великобритания "изцяло командват" България.    ©  Велко Ангелов
Според посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова САЩ и Великобритания "изцяло командват" България.    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • 3 доклада на ДАНС и две заседания на съвета по сигурност към премиера са мотивирали решението
  • Руската шпионска мрежа се опитва да се внедри (успешно) в местни и националистически организации
  • Действията на премиера Кирил Петков предизвикаха трусове в крехката коалиция

Седемдесет руски дипломати. Точно толкова изгони България накуп през седмицата. А съобщението на министър-председателя в оставка Кирил Петков от вторник вечерта безспорно свари неподготвена руската страна, която неотдавна нарече управляващите "евроатлантически подлоги".

Това е безпрецедентно гонене на руски дипломати в света през последните 50 години. Според "Дневник" към средата на май от НАТО и ЕС най-активни бяха Полша (45), Франция (41) и Германия (40). Преди това (през април 2021 г.) само Чехия си позволи толкова решителен ход с изгонването на 63-ма души. Това бе резултат от заключенията на спецслужбите в Прага, че поредица от експлозии в чешки погреби през 2014 г. е свързана с подривни действия на агенти на военното разузнаване ГРУ, допълва изданието.

След разкритията в Чехия се разбра, че същата диверсионна група е действала и в България при отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, както и при два "инцидента" в български складове за оръжие. Тогава, както и при други случаи обаче, ставаше въпрос за конкретни примери на шпионска дейност на руски дипломати в България. По тази причина редовно имаше и изявления на прокуратурата, че е започнала разследване на български граждани, заподозрени в шпионаж за чужда държава. В сегашния случай прокуратурата твърди, че е научила за действията на правителството от медиите, и това го прави различен.

Числото на изгонените наистина е рекордно. До този момент София си е позволявала подобно действие за максимум 10 руски дипломати наведнъж. Това се случи в средата на март, след военната инвазия на Русия в Украйна, и бройката се смяташе за рекордна. А последвалата заявка на премиера Кирил Петков от края на април, че България обмисля да съкрати драстично руската мисия в София, сякаш остана нечута.

Още тогава (28 април) Петков коментира публично, че в България пребивават 114 руски дипломати за сметка на факта, че българските в Русия са едва 10 души. "Аз наистина се чудя тези хора какво правят в България", каза тогава премиерът пред журналисти в украинския град Бродянка. Всъщност съставът на руското посолство наброяваше над 130, но тъй като България гони периодично по няколко души, е намалял до това число.

Веднага след това се заговори, че София трябва да приложи принципа на реципрочност от Виенската конвенция, според който дипломатическите представители в две държави трябва да са относително равни на брой.

Темата обаче потъна. Може би дори беше съзнателно потулена. А обяснението е, че по същото време коалицията почти беше взривена от решението дали и каква военна помощ България да предостави на Украйна. До тази седмица, когато решението беше съобщено не както се случва обикновено - от Министерството на външните работи (МВнР), а директно от премиера Кирил Петков. И, разбира се, предизвика вълна от реакции.

Когато гръм удари

На първо място, лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че спира преговорите с "Продължаваме промяната" (ПП) за съставяне на ново правителство, и обвърза връщането си в тях с условието Кирил Петков да не е кандидат за премиер.Причината, която изтъкнаха от левицата, е, че изгонването на по-голямата част от руската мисия е "заплаха за националната сигурност на страната". Лидерът на БСП, чийто електорат в по-голямата си част е проруски настроен, обяви, че това решение не е минало през гласуване в Министерския съвет и тя не е знаела за него.

В същия стил, но далеч по-твърдо от Нинова се изказа и лидерът на проруската и антизападна партия "Възраждане". Костадин Костадинов (с прякор Копейкин) обяви, че премиерът Петков спешно трябва да бъде поставен под запрещение, защото еднолично е взел "безумното решение".

Междувременно президентът Румен Радев, който е на среща на върха на НАТО в Мадрид, даде да се разбере, че не е имал информация за този акт. Вицето му Илияна Йотова, която рядко се изказва по подобни теми, този път излезе с коментар. Според нея решението за отзоваването на руските дипломати е безпрецедентно, защото "е взето от правителство, което е загубило доверието на българския парламент и вече е в оставка".

Как ехото отеква

Реакциите против бяха съпроводени от изявление в защита на решението. От една страна, от парламентарната група на "Продължаваме промяната" казаха, че нямат информация какво е наложило изгонването на две трети от руската мисия, но подкрепиха преценката на Петков.

Съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов каза в парламента, че решението за изгонването на дипломатите не е взето еднолично от премиера, и го определи като "правилно, но закъсняло". А министърът на спорта в оставка Радостин Василев съобщи, че то е взето на закрито заседание на Министерския съвет.

Разгорелият се скандал в крайна сметка доведе до извънредно изслушване в НС на шефа на ДАНС и премиера в оставка. Пред медиите Кирил Петков каза, че решението е взето след заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

В Съвета по сигурността участват министрите на външните и на вътрешните работи, на финансите, на отбраната, началникът на отбраната, началниците на специалните служби, както и двама представители на президента. Последното пък поставя въпроса дали наистина президентът не е знаел, каквото впечатление се опита да създаде.

Премиерът в оставка Кирил Петков посочи, че има три доклада на ДАНС, на базата на които е решено експулсирането на руските дипломати - първият от март, а последният от 8 юни. Той каза още, че е имало и междуведомствен доклад от Министерството на външните работи и решение на Съвета по сигурност.

Каква е истината

Според два независими източника на "Капитал" решение за отзоваване на руските дипломати е взето на Министерски съвет още на 18 май. За това намекна и министърът на спорта Радостин Василев, а министърът на екологията Борислав Сандов написа във фейсбук, че темата е обсъждана на заседание на правителството дори два пъти, както и на коалиционен съвет.

В крайна сметка това потвърди и в четвъртък сутринта пред "Нова телевизия" вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова, която само ден по-рано твърдеше друго. По думите ѝ от МВнР са докладвали на оперативно заседание на Министерския съвет бройката на руските дипломати, а впоследствие е обсъждано намаляване на руската мисия у нас. По думите ѝ обаче подобно решение не е гласувано на заседание на Министерския съвет. Всъщност такова условие в процедурата няма, защото тя е изцяло в правомощията на МВнР.

Основното решение обаче е на Съвета по сигурността към Министерския съвет. В рамките на две негови различни заседания членовете му са получили информация, че по оперативни данни на ДАНС около 30 руски дипломати и служители на руската мисия в България, които нямат дипломатически ранг, са свързани с нерегламентирана дейност. Особено остри сигнали идвали за консулството във Варна, което се превърнало в шпионски център за Източна България. Точно от там е и политическият корен на Костадин Костадинов и партията му "Възраждане". Същите информации идвали и за консулството на Русия в Русе.

Открай време руската шпионска мрежа се опитва да се внедри (успешно) в местни и националистически организации, като работи по "агенти за влияние". Чашата преляла, когато се събрали данни и за активната роля на руснаците по казуса със Северна Македония. (Преди време Кирил Петков мимоходом спомена, че в ДАНС са открити двама служители, които буквално били на втора заплата в руското посолство.)

След като ДАНС са подали информацията, премиерът е издал "устно разпореждане" тя да се изпрати към МВнР. От министерството са потвърдили пред депутатите, че са имали информацията "и са предприели действия".

Реципрочен състав

В рамките на закритото заседание на НС е бил поставен и въпросът щом само 37 души са уличени в нерегламентирана дейност, защо изгонените са 70.

Отговорът на този въпрос се крие в онази заявка на Кирил Петков от края на април, че руската мисията в София е непропорционална на българската в Москва според Виенската конвенция за дипломатическите служби. Точно темата с пропорционалността е била обсъждана на оперативно заседание на Министерския съвет, както и на коалиционни съвети. Според справка на външното министерство, дадена в отговор на депутата от ДБ Ивайло Мирчев, броят на българските дипломати в Москва е 7, а броят на руските дипломати в София е 32. Към тях трябва да се прибавят и 8 души, които са в консулствата във Варна и Русе.

Съществено е обстоятелството, че дори и след "съкращаване" със 70 души дипломатите и служителите в руската мисия в България са значително повече от българските в Москва.

Защо сега

Че руската мисия в София е нелогично голяма за малка страна като България, е отдавна известен факт. Наивно е да се смята, че това е останало незабелязано и от натовските партньорски служби. Те многократно са изтъквали този факт. Засилената активност на руските проксита в публичното пространство и опитите за саботаж на присъединяването на Северна Македония към ЕС, засилените кибератаки върху държавни институции, наглото поведение на руския посланик Митрофанова са все фактори, които са повлияли за взимането на това решение.

А отговорът на въпроса "защо сега" е лесен - защото времето на това правителство изтича и то е освободено от коалиционните окови на БСП.

*От руски - Куфар, гара, Москва: популярен в социалните мрежи израз, с който потребителите изразяват отношението си към Русия и нейните представители и съюзници в България.

25 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 29
    • + 5

    На всеки е ясно, че Киро е на ръчно управление от чужди агенти у нас, но в момента е модерно руските агенти да са проблем. Тук прекратяването на дипломатическите отношения с Русия нямаше да е такава беда ако се стигаше до там да плащаме само по-голяма сметка за енергийни ресурси следващите години и да обеднеем къде малко къде повече. Така и така цяла Европа ще плати сметката за политиката си и слабите лидери. Проблемът е когато министър председател-марионетка в дадена държава доведе страната и народа до състояние както Украйна в момента слушайки сляпо тези чужди сили, които са го инсталирали на власт къде с цветни и кървави революции, къде само с "площадна демокрация", цапане на обеществени сгради, блокиране на улици на жълтопаветни полезни идиоти и лумпени платени от олигархията.
    Дано Киро спре до тук и утре не се събуди с идеята еднолично да спира газа за Сърбия и Унгария. Да не се окаже изведнъж, че руските кораби дошли до бреговете на Варна и започне война НАТО-Русия от наша територия! Тогава офисният планктон от полезни идиоти, които сега се мислят за ястреби първи ще ги пратят на фронта, а Киро ... ей я Канада. При слаби страни с поставени марионетки всичко може да се случи, дори и това което мислим за невъзможно.

    Нередност?
  • 2
    ichopov avatar :-|
    Ivan
    • - 4
    • + 20

    До коментар [#1] от "scuby":

    Да не си таксиджия случайно? Страхотен анализ на подплатен с недоказани факти.
    1/ Руската газ не е по-евтина; когато купуваш всичко от един доставчик е вероятно да те цакат. Конкуренцията е хубаво нещо. Русия да продават на Индия, ние може да купуваме от други страни (Африка, Азербейджан, Америка и т.н.)
    2/ Не е виновен Зеленски за войната с Русия. Путин е отговрен за агресията на Русия към Украйна. От части отговорни са западните лидери, главно Германците, които бяха основно клиенти на Руски газ и не направиха добър план за енергийна независимост още след 2014та.
    3/ Никой не е прекратил диплотматическите отношения с Русия.
    4/ Русия не е в състояние да започне още една война; дори и да им спрем транзита. Само в морките ти сънища ще виждаш Варна в пламъци русофил гаден.
    5/ Ако ще защитаваме страната си от агресор, ще платим висока цена, да. Но флота на Русия ще отиде на дъното на Черно море доста бързо. И след това на чичо Путин може вече и да му светят маслото

    Нередност?
  • 3
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft
    • - 4
    • + 14

    До коментар [#1] от "scuby":

    И какво казваш да се научим на Москаля? Щото ни е страх от ракети с gps системи от 1977 г дето удрят мол-ове?

    Говорит масква от Санкт Петербург тролският офис на selectel.

    Браво Кириле

    Епохално събитие в най-новата ни история! Браво на Петков за руските дипломати.

    Това което марионетката на дребният Путин банкянският Ганьо не можа да направи когато руски агенти взривяваха склади с боеприпаси и заводи в България и отравяха бизнесмени (Дунарит) Кирил го направи. Браво Кириле подкрепяме те.

    Вместо да се надупи на Москаля Кирил е принципен човек,политик а не като банкянският Ганьо.

    Кирил Петков, напук на всички хора, зависими от Русия проксита, които в момента бълват огън и жупел срещу това правителство в оставка изпрати Москаля на жопу.

    А Борисов да отиде при Ердоган да се прекланя пред Путин.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 17
    • + 6

    Това е очакваното тъмножълтопаветно подбиране на фактите.
    Естествено, пропуснати са необяснимите действия на министър-председателя, които са в разрез с конституцията и законите:

    1. Председателят на ДАНС получава УСТНО нареждане от премиера да състави списък на руски дипломати и служители за изгонване.

    СПИСЪК, а не доклад за данни за извършвани от тях престъпления.
    Защо списък? Защото докладите на ДАНС по закон се връчват и на президента, а видимата цел е той да се държи в неведение;

    2. По закон всякакви дадни за пристъпления от тази глава на НК отиват в главна прокуратура, откъдето се известява МВнР. Нищо такова не се е случило. Гешев научава от медиите за кировата самосиндикалност;

    3. Нотата се връчва от министъра. Издебнато е отсъствието на Генчовска и в разрез с протокола това е свършила зам.-министърката от квотата на 4П;

    Дори само тези факти говорят за целенасочено заобикаляне на инстанционния ред.

    А Полина и Йово, които бравурно реагират на Кировото Херостратство, искам да помоля да поразсъждават върху идентичния казус с обратен знак, който никак не е нереалистичен:
    министър-председателят Костадин Костадинов изгонва американската мисия от Козяк с мотивите, че:
    а) се е поставила в служба на чуждо разузнаване и
    б) многократно надвижава броя на БГ мисията във Вашингтон.

    Чемодан, вокзал, Вашингтон?

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 16
    • + 4

    А, и крайно непрофесионално е да се повтаря дъвката за "70 руски дипломати". С дипломатически имунитет в БГ са 43 руски граждани. При това 23 от тях не са в списъка на Киро.
    Т.е. за персона нон грата са обяевени 20 дипломати.
    Останалите до 70 са охранители, шофьори, готваци, фризьорки, библиотекарки, счетоводителки и т.н., които нямат дипломатически имунитет и ако има данни за извършени от тях престъпления на територията на БГ, могат да бъдат арестувани на общо основание на мига.

    Защо се гонят, а не се разследват?
    Вероятно няма за какво да се разследват.

    Затова се правят СПИСЪЦИ, а не се изготвят ДОКЛАДИ от службите.

    Аналогията с "дипломатическите" Кировии списъци е тип мислене, което намери отражение и в черните списъци на БГ римейка на закона Магнитски.

    Черни списъци!
    Всъщност това е промяната!

    Нередност?
  • 6
    valdim avatar :-P
    Dimov
    • - 3
    • + 13

    До коментар [#4] от "D-r D":

    Ти добре разсъждаваш върху "идентичния казус с обратен знак", но забравяш един съществен факт под формата на ВОЙНА, в която Русия е главно действащо лице. Така че, недей така удобно да изпускаш съществени щрихи от цялата картина.
    Руските дипломати не са свещени крави, че да се вайкаме чак толкова много. Светът се намира в коренно различна обстановка след 24.02.2022 г. и това изисква смелост и радикална смяна на подхода.
    Изготването на готвачите с първа специалност "свързочник" или "специалист по взривове" е именно такава радикална мярка. И щом като има по-облекчен ред (с избягване на разследване), естествено е да се ползва този ред, а не да се затъва в блатото, където чака крокодила Гена....оопс, Гешев, обърках се ;-)
    Браво на Кирил Петков, за пореден път показа, че има топки.

    Нередност?
  • 7
    aru1425059426392823 avatar :-|
    Todor Zarkov
    • - 3

    Вокзал е ЖП гара, а не влак.

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7
    • + 5

    До коментар [#6] от "Dimov":

    Топки, казваш, имал?
    Тестисите са елемент от репродуктивните (размножителните) способности. Продължавам да смятам, че в случая по-подходящо би било да се използва мозъка... Е, това не е показъл, че може Киро. За тестисите - научихме.

    С шегата с Коцето Костадинов всъщност се опитвам да обърна внимание върху проблема с неглижирането на институционалния ред в държавата и подчиняването на заобикалянето му на конкретни мании на Киро. Държавата - това са институциите, субординацията и координацията помежду им. Появи ли си прецедент за анихилирането им, държавата приключва и става някакво феодално блато, където правилата ги определя феодалът.

    Киро преди няколко месеца направи нещо като генерална репетиция на вчерашното антидипломатическо шоу, като извика "за консултации" от Москва посланик Кръстин. Дебелият намек беше, че и РФ трябва да си изтегли Митрофанова. Лавров се го удостои с внимание и Киро трябваше да понесе срама да върне Кръстин обратно без да предизвика реакция в Москва.

    Бисмарк има една много подходяща за случая мисъл: "Знам много начини да извадя от бърлогата й руската мечка, но нито един да я вкарам обратно..."

    Мисля, че доста безрасъдно размахваме клечка пред бърлогата...
    Видимо от историята, тя гони докрай - Наполеон до Париж, Адолф - до Берлин.

    Нередност?
  • 9
    vmware_bulgaria avatar :-P
    vmware_bulgaria
    • + 9

    Браво. Много правилно и смело решение на нашето правителство.
    А интервюто с Митрофанова, което в дават по БНТ-1 (по света и у нас) е нещо, което бих нарекъл истинско национално предателство.
    Кошлуков - вън!

    Нередност?
  • 10
    vasilangelov avatar :-|
    Vasil Angelov
    • + 8

    До коментар [#5] от "D-r D":
    "А, и крайно непрофесионално е да се повтаря дъвката за "70 руски дипломати". С дипломатически имунитет в БГ са 43 руски граждани. При това 23 от тях не са в списъка на Киро."

    В една дипломатическа всички имат някакви измислени длъжности. Не се прави на глупав. Всякакви военни аташета, офицери от служби, разузнавачи, шпиони и т.н - навсякъде по света тези хора са "шофьори", "техници", "придружаващи" и прочее.
    Да си ходят, повече от 20ина тук нямат работа, особено в новите реалности (след 24.02.2022)

    Нередност?
Нов коментар