🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Error 417: Шансът за кабинет е все по-малък

"Продължаваме промяната" връща мандата на Радев неизпълнен, ГЕРБ декларират същите намерения

"Продължаваме промяната" не успя да събере 121 гласа за ново правителство, оглавено от Асен Василев
"Продължаваме промяната" не успя да събере 121 гласа за ново правителство, оглавено от Асен Василев
"Продължаваме промяната" не успя да събере 121 гласа за ново правителство, оглавено от Асен Василев    ©  Цветелина Белутова
"Продължаваме промяната" не успя да събере 121 гласа за ново правителство, оглавено от Асен Василев    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • "Продължаваме промяната" не успяха да намерят 121 народни представители.
  • Президентът официално трябва да избере на коя страна в политическия конфликт да застане.
  • Не е ясно какво ще направят от ПП, ако мандатът отиде при БСП или ДБ.

В програмирането на уеб сайтове съобщението за Error 417 (Грешка 417) се появява в един точно определен случай - Expectation failed (Провалено очакване). Това накратко се случи с опита на "Продължаваме промяната" да състави второ правителство в сегашния парламент. "Продължаваме промяната" върна в петък неизпълнен мандата за съставяне на правителство. Кандидатът за министър-председател и финансов министър в оставка Асен Василев обясни, че формацията не е намерила 121 гласа "за" ново правителство на ПП.

"В този парламент депутатите склонни да подкрепят промяната са 117 души. Надявам се след следващи избори народът да избере още четирима", каза той. А малко по-късно върна на президента Румен Радев неъзпълнен проучвателния мандат.

По този начин страната върви с все по-бързи крачки към нови предсрочни избори. Ако се стигне до тях, те най-вероятно ще са след 15 септември, както обяви по-рано този месец държавният глава.

Дали ще има вот няма да е окончателно ясно сега, а след максимум две седмици. Според конституцията президентът трябва да връчи още два проучвателни мандата за съставяне на кабинет. Със сигурност, след като ПП не успяха да излъчат правителство, мандатът ще получи втората по големина политическа сила в парламента - ГЕРБ. Те вече няколко пъти декларираха, че няма да предлагат управление.

Третият мандат пък се връчва на парламентарна група по избор на президента. Ако има шанс предсрочните избори да се избегнат и да се направи опит за съставяне на правителство, то той се намира именно в последния мандат. Ето защо най-голямо значение има на кого ще бъде връчен.

Засега по този въпрос няма яснота. Практиката показва, че досега президентът винаги е избирал третата по големина партия - БСП, като логиката му е била обяснявана с последователност в търсене на "най-голяма представителност".

В настоящата необичайна ситуация Радев може да реши да действа най-малко по три различни начина.

За кого ще е третият мандат

Първият, разбира се, е да се придържа към обичайното си поведение. То в някакъв смисъл е най-безобидно и чрез него президентът няма да се налага да обяснява дали е взел нечия страна в напрегнатата ситуация на политическо противопоставяне.

Друг възможен сценарий е мандатът да бъде връчен на "Има такъв народ". Именно партията на Слави Трифонов (заедно с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане") свали правителството на Кирил Петков с вот на недоверие. До вота пък се стигна след оттегляното на ИТН от управляващата коалиция.

По тази причина, ако Радев избере да връчи мандата на ИТН, които засега заявяват готовност да работят за съставяне на правителство, това ще означава, че президентът взема ясна страна срещу "Промяната", част от чиито лица той сам лансира в служебните си кабинети миналата година.

ИТН твърдят официално, че не биха направили коалиция с ГЕРБ и ДПС, но действията им говорят друго - че нямат някакъв проблем да си колаборират с тях. И все пак ако бягат от официална коалиция, то партията на Трифонов и да получи мандата, трябва да преговаря с доскорошните си коалиционни партньори ПП, ДБ и БСП. Засега ПП твърдят, че няма да влязат в такива разговори.

Третата възможност пред Румен Радев е да връчи мандата на "Демократична България". Въпреки че ДБ е най-малката партия в коалицията, лидерите ѝ вече направиха заявка, че биха опитали да изпълнят мандата.

"Демократична България" е готова, ако ѝ бъде връчен третият проучвателен мандат, отговорно и диалогично, да предприеме опит да направи възможното за съставяне на правителство, каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

По думите му ДБ се е доказала със своята отговорност и диалогичност, а през следващата една година предстои решаването на важни за страната кризи.

Възможна е подкрепа и за БСП

Попитан дали не биха подкрепили правителство с мандат на БСП, съпредседателят на ДБ каза, че ако БСП получат третия мандат, въпросът ще бъде обсъден.

Подобен нюанс в позицията на ДБ е новост, тъй като до момента те категорично са отказвали да колаборират с БСП, когато чисто формално инициативата е в едната от двете партии.

По неофициална информация на "Капитал", ако левицата получи мандата, ДБ вероятно няма да излъчи свои представители в евентуално правителство, а само ще участва в парламентарното му мнозинство.

Ще бърза ли президентът?

От ДБ смятат, че президентът Румен Радев трябва да продължи консултациите с политическите сили. "Би било добре президентът да проведе още един кръг от консултации, преди да връчи третия мандат", каза Иванов.

Ако президентът се вслуша в подобен призив, то това означава, че едната седмица ще провежда срещи с партиите в търсене на възможни валенции помежду им.

Другият вариант за действие - процесът да бъде максимално. В това число например Радев може да връчи мандат на ГЕРБ още през уикенда. Целта на подобен ход би била партията да го върне и още в първите дни на новата седмица и държавният глава да връчи третия мандат на избрана от него партия. Тази опция обаче отпадна след като президентът каза в петък, че едва следващата седмица ще каже кога възнамерява да връчи мандата на ГЕРБ.

Радев остави впечатлението, че по този начин предоставя възможност на правителството в оставка да внесе онези законопроекти, с които са обвързани средствата от европейския фонд за възстановяване.

Какво ще бъде поведението на ПП?

На този фон съществен изглежда още един въпрос - какво ще е отношението на ПП, ако третият мандат бъде взет от БСП или ДБ, т.е в някой от досегашните им партньори.

Преди седмица от "Промяната" казаха, че по-вероятно е да не подкрепят трети мандат, но не уточниха дали ако левицата или "Демократична България" опитат да съставят кабинет, каква ще е разликата с настоящия. Освен това от ПП нямат официално решение на партийните си органи по темата.

До голяма степен възможността за правителство отново ще бъде в техните ръце. В петък пред журналисти Василев отказа да отговори на въпрос дали ПП са склонни да подкрепят мандат на ДБ или БСП. Далеч по-категоричен беше за другата хипотеза - ако Радев даде мандата на ИТН. "Айнщайн е казал, че е форма на лудост да правиш едно и също нещо два пъти и да очакваш различен резултат", каза финансовият министър в оставка.

В случай че никой не успее да направи ново правителство, президентът трябва да назначи служебно правителство, да разпусне парламента и да насрочи дата за предсрочни парламентарни избори.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 1

    Четейки горната жалейка за (уж) погубената демокрация и зачеркнатия БГ просперитет, в ушите ми зазвучава шлагера "Черен ден, камбани бият..."

    Всъщност нищо трагично няма в катастрофата на опита на 4П на всяка цена и с всички средства да останат впити в дръжката на властта, като гратисчия, когото контрольорите дърпат, за да свалят от трамвая.

    Дори си мисля, че това им вторачване във властта и абсолютно криминалните опити всячески да се "склонят" депутати "да размислят" ще накара много хора да прозрат що за наркотик е властта и че слабохарактерни маниаци не бива повече да бъдат допускани до нея.

    Не че очаквах от Капитал повече, но би било естествено някой (не се сещам кой от списъчния им състав) да поразсъждава върху няколко много благодатни за размисъл теми:

    1. Как и защо десните отново вкараха комунистите във властта през задния вход и при това и на двете групи това им хареса?

    Защото в абсолютно хермафродитната по всички показатели властова гартитура, която през декември бе предложена на електората с единствения етикет, че е антигерб, си легнаха заедно антикомунисти и комунисти, стари ДС-ари и крайни анти ДС-ари, шоумени и политически номади, сити грантаджии и гладни опозиционери, невероятни простаци и харвардски дипломанти.
    Властовият конгломерат от тия взаимно изключващи се полюси не можеше да сътвори нищо полезно. И не сътвори.

    2. Защо политическите партии в БГ се изродиха до класически феодални структури, които обслужват единствено висшия и средния си ешалон с държавна трапеза, а низинита лъжат с голи лозунги преди избори?

    Този модел тръгна от НДСВ на царя. Баце го изкопира телохранителски в герб, защото нямаше по-добра мостра - хем велик и над нещата, хем да държи конците на всички свои марионетки.
    По идентичен начин и конгресът на БСП циментира Нинова с аплаузи и форумите на ДБ и ДСБ единодушно увековечиха съответно Христос Иванов и нисичкия генерал-костовист.
    Докато партвождовете обслужват партийната камарила, тя ще ги носи на ръце.

    3. Защо политическите партии в БГ загърбиха идеологическите си различия в името на пребиваването във властта?

    Повече от ясно е, че електоратът няма да прости тая всеядност и ще мигрира към по-категоричните откъм изказ националистически формации.

    4. Защо при пропорционална избирателна система, когато всички депутати в НС са влезли с партийни листи и стоят зад партийни програми, 4П обикалят да ерозират партийните групи и да изкъртят от тях "смели" корумпета?

    И това под благия поглед на неолибералния сектор и неангажираността на прокуратурата. Което е другото поредно чудо, щом двете анганистични крайности работят в случая с 4П в синхрон.

    Много са въпросите.
    Отговорите - видимо - не са в Капитал.

    Нередност?
  • 2
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 1

    Двамата вляво(Кире и Кокоро) - огромна грешка на този вдясно(президент Радев). Откъде ги домъкна не знам, но е*аха мамата на БГ за година...

    Нередност?
  • 3
    mockinbird avatar :-|
    Vladimir Lyubenov
    • - 1
    • + 1

    Абе.
    Сега, тия 4 партии на ненормални ли се правят или всички нас се опитват да направят на ненормални, включително техните си хора? Какви програми, що за безсмислени дейности, някакви телешки анонси а-у ето сега каква програма направихме, ах, програмата, ах, шест месеца искаме само още. Ние сега, вика, ще разговаряме с БСП, еми да и ДБ, а даже и с ИТН и няма да разговаряме с ГЕРБ и ДПС, и с Възраждане. Ама нещо по-така, по-прикрито, по-експертно, да не дразниме хората. Ние сме си същите, и противниците са ни същите, ма сега ще е различно щото нали.
    Епа нали точно досега това правихте. Нали точно вие бе, 4-те партии вече втора година срутихте всичко? Четири пъти вече? Тъпи ли сте, на тъпи ли ме правите вие мене. Значи същите хора, същите партии, същия брой депутати, се същите боклуци, некадърници и мошеници, мандата ах дайте мандата, ами да дайте и третия, сега ще направим нещо жестоко и ще има слънце и благоденствие, и всичко ОК.
    Не, не е ОК и няма как да бъде ОК и не ми се правете повече на ненормални, щото просто сте си тъпи и не ставате!
    За експертния кабинет. Значи, най-добрия е начело на партията и кабинета, нали така? Е нали вече беше начело КИРО. Ама сега викате, някой друг че КИРО и АСЕН не стават, не могат и са се провалили.
    Значи, ква е логиката най-добрите ви хора да не стават за нищо начело и да са се провалили/осрали, а някой друг следващ да става? Някой по-надолу от тях, търсите сега някои хора в 4-те партии - е те не са ли по подразбиране с по-лоши качества и характеристики, отколкото лидерите? Злета.
    Вече съм го описал: явлението КИРО е същото, както явлението "ЛУПИ - Ал. Томов", както и "Остап Бендер", както и "Ружа Игнатова" - този тип хора се наричат "Веселякът-мошеник". Гледа те в очите, позволил си му да се издигне с лъжа или друг го е издигнал, смее ти се вътрешно и се ебава по най-различни начини, колкото може, извличайки изгода за себе си. За това, ПП и КИРО използват един главен подход. Той се казва "Парадокс на телешкия възторг" и комбинира ключови думи - за България, за нас, промяна, каузата, кюлчетата, победа, продължаваме и много викове а-у, а-у.
    Целта и резултатът е да предизвика телешко успокоение сред масата, които са решили да ти вярват, и да им се поднесе исканото на думи. Те ще вярват, независимо колко пъти назначиш Лена в ББР или я оправяш в куколд връзка. Абе то остави, ами кокаина, разпръснат в цялата картина? Премиера ни, бодро подскачащ с несвързан трескав висок говор 3-4 пъти седмично, внезапно кранк без никакъв повод? И си мисли, че другите не виждат? Предполагам все пак, че доблестното ни НСО не участва в доставките или че не го пази пред вратата да не допуска никой до края на деня че лошо ако нещо лъсне, нали?
    Забравяте, че другият, който не става е Радев. Точно тоя, чийто ДС-съветници чрез него успяха да избутат Злетата кировци и асеневци на власт - телешката промяна, сещате ли се? - именно не-хората организираха всичко това, цялата двегодишна агония, максималната ентропия, разръхата и това е в плановете им, дори ако кировците се обърнат срещу тях.
    Впрочем много смях има в обръщането им едни срещу други :) Много приятно се получи. Не-хората си мислеха, че могат да управляват кировци и да им налагат съветските си принципи.
    Смях.

    Нередност?
  • 4
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#3] от "Vladimir Lyubenov":

    И кво да прайми, бе.. михлюз..?
    Да изберем ИТН, ДпС,.. или Израждане?.. И да живеем както при Путлер в Мордора?... Айде по сериозно...!
    Или да върнем БСП и ГеЕБ на власт и да си продължи краденето за мутрите, а обикновения българин да си тъне в калта и беднотията? А?..
    То хубаво земате по 4000 от Митрофанова, наскоро и тролски университет има в Рассия... Там ли сте от първия випуск... или сте били състуденти със Свиню в ЮЗУ?
    Кат не ви аресва Кирил и Асен, Христо и Бабикян ... ми има шариат в Сибир, в Сирия.... Афганистан... така и така сте талибани... натам..
    Отървете ни от вас и целия ви род...

    Нередност?
  • 5
    mockinbird avatar :-|
    Vladimir Lyubenov
    • - 1
    • + 1

    Да изберете ГЕРБ, глупаци. Докато се начудите кой е новия месия, ще останеш без спестявания, работа и децата ще ходят със старите дрехи и ще молят за монети за пластмасова бира.
    Глупави глупаци. За да можем да се караме, трябва да има върху какво да се караме. Определящото по важност нещо е икономиката, глупако.

    Нередност?
Нов коментар