🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Препятствията пред третия мандат

Формациите от бившата четворна коалиция водят преговори за евентуален нов кабинет, но с предизборни съображения

Корнелия Нинова заяви, че премиерът на евентуалното правителство с мандата на БСП ще е от "Продължаваме промяната"
Корнелия Нинова заяви, че премиерът на евентуалното правителство с мандата на БСП ще е от "Продължаваме промяната"
Корнелия Нинова заяви, че премиерът на евентуалното правителство с мандата на БСП ще е от "Продължаваме промяната"    ©  Велко Ангелов
Корнелия Нинова заяви, че премиерът на евентуалното правителство с мандата на БСП ще е от "Продължаваме промяната"    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • След първия кръг от разговорите четирите преговарящи за правителство формации нямат сериозни различия по програмата на евентуалния кабинет, както и по това, че премиерът трябва да e от "Продължаваме промяната"
  • От партията на Кирил Петков и Асен Василев продължават да имат сериозни резерви към "Има такъв народ", които веднъж вече свалиха правителството
  • Въпреки заявената подкрепа за приемането на антикорупционното законодателство ИТН поставят допълнителни условия, които могат да се окажат непреодолими

Получилата третия мандат за съставяне на правителство партия БСП започна преговорите за съставяне на кабинет с досегашните си партньори, но изгледите с последната възможност да се сформира мнозинство в същия управленски формат изглеждат минимални, въпреки че след приключването на първия кръг от разговорите, участниците заявиха умерен оптимизъм.

Опит за реставрация на четворната коалиция

Пред амбициозната задача на социалистите да сглобят отново четворната коалиция, съставена от "Продължаваме промяната" (ПП), БСП, "Има такъв народ" (ИТН) и "Демократична България" (ДБ), има няколко препятствия, които изглеждат трудно непреодолими.

Първото е свързано с опита за връщане на ИТН, които всъщност предизвикаха правителствената криза, като се оттеглиха от управлението, а след това свалиха и правителството на Кирил Петков заедно с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Логично и отношенията между ПП и ИТН изглеждат без шансове да бъдат възстановени. От "Продължаваме промяната" едва ли ще възстановят доверието си към партията на Слави Трифонов, която веднъж вече ги е свалила от власт. Както заяви Асен Василев при връщането на неизпълнения първи мандат: "Само глупаците настъпват една и съща мотика два пъти." Именно несигурността и непредвидимостта на ИТН като коалиционен партньор по неофициална информация е бил един от аргументите на Петков и Василев по време на разговорите им с БСП да имат резерви към евентуалното възстановяване на отношенията с формацията на Слави Трифонов в евентуален нов кабинет.

От ИТН пък трудно ще подминат факта, че отношението към ПП предизвика разцепление в парламентарната им група, като шестима депутати напуснаха партията в знак на несъгласие с ръководството й и подкрепиха правителството на Петков при вота на недоверие.

Именно част от тях сега се оказват второто препятствие пред сформирането на евентуално мнозинство. При евентуален кабинет те рискуват да се окажат в парадоксалната ситуация да станат коалиционни партньори на бившата си формация, която напуснаха заради това, че вече веднъж провали същото мнозинство. "Оценката на поведението на ИТН показва, че е непостоянен и непредвидим партньор, който намира механизми да руши. Няма промяна в тяхното поведение, те не са партньор, на който да разчиташ", каза бившият депутат от партията на Трифонов Георги Георгиев, сега независим, пред "Нова TV". И добави, че той и колегите му няма да подкрепят кабинет, в който участва ИТН със свои министри. Такива предупреждения независимите депутати отправиха и по време на срещата си с БСП. "Изразяваме изключителен скептицизъм към изявената диалогичност на ИТН и ви предупреждаваме да сте изключително внимателни в оценката на тяхното желание за работа", каза спорният министър в оставка Радостин Василев.

Проблематично изглежда и включването на "Демократична България", които се притесняват от реакция на симпатизантите си срещу участие в правителство с мандат на БСП. Съпредседателят на обединението Христо Иванов заяви, че третият мандат е "колективен" - като "втори опит на първия мандат с излъчен премиер от ПП и договорената между трите партии програма за управление".

В сложна ситуация със симпатизантите си се намира и самата БСП, особено по отношение на договора с "Газпром" и отзованите руски дипломати.

Кой ще е по-виновен

Очевидно и самите социалисти не оценяват високо шансовете за нов кабинет, защото след първата среща с лидерите на "Продължаваме промяната" Корнелия Нинова отговори на въпроса за вероятността за съставянето му така: "Ако се получи, получи. Ако не - отиваме на избори."

От тази гледна точка на започналите преговори трябва да се гледа по-скоро като на опит от страна на четирите формации да отиграят ситуацията така, че да понесат по-малко щети от провалянето и на този парламент и отиването на предсрочни избори. Така би трябвало да се разчитат и условията, които постави ПП, за да участва в евентуален нов кабинет с третия мандат - докато текат преговорите, да се приеме законопроектът за КПКОНПИ, а парламентът на избере вътрешния министър в оставка Бойко Рашков за председател на антикорупционния орган - все неща, които бяха част от причините за разрива с ИТН. Докато бяха в управлението, от партията на Слави Трифонов бламираха приемането на този закон с аргумента, че от ПП искат да създадат от КПКОНПИ "своя бухалка", и не подкрепяха кандидатурата на Рашков .

Знак, че ПП клонят към нови избори, е, че отново предлагат Асен Василев за премиер. (От ИТН поставяха като условие той и Кирил Петков да не участват в правителството.) А неофициално депутати казват, че ако се стигне до обсъждане на състав на нов кабинет, ще настояват ИТН да не участват със свои министри в него.

По същия начин трябва да се гледа и на "конструктивизма", с който от ИТН подходиха към първия кръг от преговорите с БСП, въпреки че те най-малко имат интерес от предсрочен вот. Освен че формацията е в разпад, социологическите проучвания досега я поставят на ръба или под чертата за влизане в парламента.

След срещата с БСП от ИТН заявиха, че ще подкрепят законопроекта за КПКОНПИ на първо четене в правната комисия, а след това го и подкрепиха, но поставиха две условия. Едното е преди гледането му в пленарната зала да се проведе обществено обсъждане, а другото е, че от партията на Трифонов си запазват правото да внесат свои промени между двете четения. От своя страна премиерът в оставка Кирил Петков заяви, че ПП настоява да не се променя духът на закона.

По отношение на избора на Рашков за председател на КПКОНПИ от ИТН заявиха, че нямат "остри възражения". "Записването на конкретно име обезсмисля процедурните правила, така че името му остава на масата, но то трябва да бъде внесено и гласувано", заяви обаче Ива Митева. Така засега от партията на Трифонов дават заявка, че ще подкрепят гласуването на правилата за избор на председател на КПКОНПИ, но не гарантират избора на Рашков, който е първостепенно условие на ПП за опита с третия мандат. По неофициална информация по време на срещата си с Нинова от формацията на Трифонов са поставили още няколко условия срещу подкрепа за евентуален кабинет. Едното е евентуалното правителство да се сформира след приемането на първо четене на законопроекта за КПКОНПИ, а не както предвижда условието на ПП това да стане след окончателното приемане на антикорупционния закон. Другото е премиерът в оставка Кирил Петков да не участва в новия кабинет, ако такъв бъде сформиран.

В изчаквателна позиция застава и "Демократична България". Те отидоха на разговорите с БСП за сформирането на кабинет и няма проблем да подкрепят кандидатурата на Асен Василев за премиер. Според съпредседателя на ДБ Христо Иванов обаче първо трябва да се разрешат противоречията между ПП и ИТН. "Едва след като видим как ИТН се включва в процеса и какви заявки за промяна в управленската програма има, ще се включим и ние", каза той в сряда в парламента. Едва тогава трите партии от обединението "Демократична България" ще решат и дали да влязат в управление с третия мандат, или само ще го подкрепят, без да участват в него със свои министри.

След разговора със социалистите Иванов каза, че "са налице определени знаци, които показват, че нарастват шансовете за съставяне на правителство с третия мандат".

Корнелия Нинова заяви след края на първия кръг от преговорите, че между четирите формации няма съществени разлики във вижданията за програмата на евентуалния кабинет. Тя беше обсъдена и приета от три от партиите - ПП, БСП и ДБ по време разговорите за сформиране на правителство с първия мандат. Сега към нея предстои да се добавят и предложенията на ИТН, които тогава не участваха в преговорите. "Мога да декларирам от името на всички, с които досега преговаряхме, че сме единодушни, че името на премиера ще бъде посочено от "Продължаваме промяната", каза тя. По думите й структурата и състава на евентуалния кабинет ще започнат да се обсъждат от следващата седмица.

Лидерът на БСП даде да се разбере и, че няма да форсира преговорите. Принципно при третия мандат няма точно определен срок кога да бъде излъчен кандидата за премиер. Когато обаче той бъде номиниран, има седем дневен срок, в който той трябва да върне на президента мандата.

Все още няма коментари
Нов коментар