Гешев се обърна за мониторинга на ЕК, Кирил Петков: "Колкото повече, толкова по-добре"

Главният прокурор и премиерът отговориха в Брюксел на въпроси на групата LIBE в европарламента за реформите в правосъдието и борбата с корупцията

Правосъдният министър Надежда Йорданова, премиерът Кирил Петков и началникът на кабинета му Лена Бориславова на изслушването в европарламента.
Правосъдният министър Надежда Йорданова, премиерът Кирил Петков и началникът на кабинета му Лена Бориславова на изслушването в европарламента.
Правосъдният министър Надежда Йорданова, премиерът Кирил Петков и началникът на кабинета му Лена Бориславова на изслушването в европарламента.
Правосъдният министър Надежда Йорданова, премиерът Кирил Петков и началникът на кабинета му Лена Бориславова на изслушването в европарламента.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Няма как през общи и шаблонни думи да се избяга от липсата на добро правосъдие в България. На всички е ясно, че прокуратурата не работи добре", каза пред журналисти премиерът Кирил Петков след двучасово закрито изслушване в комисията за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и човешките права (LIBE) към Европейския парламент. Петков участва в заседанието заедно с министрите на правосъдието Надежда Йорданова и на културата Атанас Атанасов. Това е третото изслушване на LIBE свързано с България, но първото, в което участва български премиер, след като Бойко Борисов отказа да се включи в първите две заседания.

В отделен панел комисията изслуша и главния прокурор Иван Гешев, който е призовал за по-строг мониторинг върху България от страна на Брюксел по въпроса за върховенството на закона, защото според него с новото правителство в страната "с бързи крачки вървим към престъпността от началото на 90-те години".

Така се оказва, че след като новите управляващи открито му поискаха оставката заради липса на каквито и да е резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта, Гешев смени позицията си за мониторинга на ЕК на 180 градуса. През август 2019 г., когато представи стратегията си за управление на прокуратурата като единствен кандидат да я оглави, в нея беше записал, че "мониторинговият механизъм в настоящата му форма постепенно започва да се ползва като инструмент за политическо противопоставяне във вътрешен план" и "предпоставя разделение между органите на съдебната власт, което пък пречи да се отговори на обществените очаквания за справедливост". В края на същата година на конференция в Брюксел бившият главен прокурор Сотир Цацаров и новоизбраният му наследник на поста Иван Гешев заявиха, че се надяват в най-скоро време механизмът за мониторинг на ЕК върху правосъдието в България да отпадне.

Реформата в КПКОНПИ и прокуратурата - на фокус

Късно в сряда вечерта от групата LIBE публикуваха 24 въпроса към българското правителство и 4 към главния прокурор Иван Гешев за върховенството на закона в страната, планираните реформи в съдебната система, борбата с корупцията, свободата на медиите в България и други важни теми като борбата срещу зачестяващото насилие на хомофобска основа в страната и действията на новото правителство срещу далаверите със "златни паспорти". След заседанието Петков обясни, че правителство е предоставило писмени отговори на всички питания и по думите му евродепутатите са били приятно изненадани от плановете на новото правителство. "Това, което се чу в днешната среща, е голяма доза оптимизъм и истинска вяра на нашите партньори от различните европейски семейства, че в България за пръв път има истинско политическо желание да се справим с проблемите на корупцията", каза той пред журналистите след заседанието.

Пред комисията Петков е обяснил, че "над главния прокурор вече няма да е само Господ", като е цитирал записаната в Плана за възстановяване и устойчивост реформа главният прокурор да може да бъде разследван от съдия, временно изпълняващ длъжността на прокурор. Според Петков по този начин ще се избегне конфликтът на интереси, ако главният прокурор се разследва от негов функционално подчинен, каквито са на практика всички прокурори в страната.

Според премиера, за да стане прокуратурата работеща институция, фигурата на главния прокурор трябва да се превърне в администратор. Такъв е статутът на ръководителите на върховните съдилища. Петков е запознал членовете на LIBE с проектите за закриване на специализираното правосъдие, за нов вид атестиране на членовете на ВСС и за промените в КПКОНПИ, които ще бъдат внесени първи в парламента.

В отговор на въпрос премиерът каза, че не е бил питан за Делян Пеевски и наложените му санкции по глобалния закон "Магнитски" за корупция. "Според мен хората, които стоят зад корупцията в България, са около 20 души", заяви и припомни изнесените от него, докато беше служебен министър миналата година данни за отпуснатите от ББР десетки милиони на свързани с Пеевски компании. "Ето ти единия човек", посочи Петков.

Той отново увери, че повече няма да има недосегаеми хора над закона, но призова за повече търпение, за да се случат промените в съответствие със законите и правилата.

За мониторинга на ЕК в областта на правосъдието премиерът коментира, че би се радвал да бъде засилен, тъй като съвпада с приоритетите на правителството.

Гешев призова за спазване на върховенството на закона

На свой ред след изслушването си Гешев каза пред журналистите, че не бил получил въпросите на LIBE предварително. Те бяха публикувани и на сайта на групата, и от български медии. Въпросите към главния прокурор бяха четири - как вървят разследванията за къщата в Барселона и за златните кюлчета - и двете свързани с бившия премиер Бойко Борисов, и какво спира прокуратурата да доведе тези производства докрай; какви са последните развития по разследването за "Хемус"; какви действия ще предприеме главният прокурор, за да осигури качествено разследване на насилието срещу журналисти и какво е довело до толкова много проблеми и неточности в излъчването на европейски прокурори от България.

След изслушването Гешев заяви, че не е питан за скандала с изтеглените в чували от банка милиони, отпуснати от предишната власт за автомагистрала "Хемус". Според него разследването за къщата в Барселона не вървяло, защото испанската прокуратура не е отговорила на питанията на българската.

Затова пък главният прокурор разви тезата, че "последните месеци сериозно се заличава постигнатият от България напредък след приемането ни в ЕС по линия на върховенството на правото и правата на човека".

Все още няма коментари
Нов коментар