Към избори 2022: Вече се чуват бойните им викове за реванш

Настъплението им съвпадна с масивна пропагандна атака в полза на Кремъл

В последната "Панорама" Йордан Цонев открадна шоуто на Тошко Йорданов
В последната "Панорама" Йордан Цонев открадна шоуто на Тошко Йорданов
В последната "Панорама" Йордан Цонев открадна шоуто на Тошко Йорданов    ©  Цветелина Белутова
В последната "Панорама" Йордан Цонев открадна шоуто на Тошко Йорданов    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Евгений Дайнов, политолог, в коментар за Deutsche Welle

Около година на власт не бяха герои от 90-те години, доносници, милиционери, бандити и простаци. Страната се управляваше от ново поколение, което изглеждаше, говореше и действаше по съвършено нов начин - всъщност по нормалния маниер на цивилизовано управление.

Какво обаче се случваше с гореописаните "герои"? Отначало не повярваха, че епохата се сменя. После притихнаха. После започнаха да търсят цаката на новата власт - и я намериха чрез 90-арските карикатури около Слави Трифонов. А сега се готвят за реванш, когато отново вземат властта.

Само за последната седмица видяхме чутовно раздвижване в емблематични среди, свързани с епохата "преди Кирил и Асен". Кметът на Царево, посветил живота си на унищожаване на природата в поверената му община, скочи на Министерството на околната среда и водите заради обявяването на Корал за защитена местност. Зърнарите и строителните фирми, отгледани от бойкоборисовщината, обявиха бунт. А АПИ внезапно спря всички обществени поръчки поради причината, че този път, в новата епоха, те бяха организирани според правилата и там едва ли щяха да се класират обичайните заподозрени. Организираха се и идват. Вече се чуват бойните им викове и размахваните над главите им бухалки. Този път имат да си отмъщават на всички, за да не ги плашим вече никога така, както ги плашим от 2020.

Настъплението им съвпадна с масивна пропагандна атака в полза на Кремъл. Сайтове и сайтчета бълват несъществуващи лекции, интервюта и статии на несъществуващи "западни професори", работещи в несъществуващи институти и изявяващи се в несъществуващи издания. Всички те, разбира се, "признават", че за войната е виновен Западът, а Русия е жертва. Тези упражнения очевидно играят ролята на артилерийска подготовка: да унищожават мозъците на населението, така че на изборите да ги върне на власт. После, разбира се, организаторите ще искат от тях да си платят за подкрепата: договорче с "Газпром", неспазване на санкциите срещу Русия, саботаж на ЕС и НАТО отвътре.

Срокът на годност на ИТН изтече

Даниел Смилов, политолог, в коментар за Deutsche Welle Както често става в калпаво и непрофесионално шоу, Слави Трифонов отново гръмна черешовото си топче малко предварително. С разсърденото и преиграно "оттегляне" стана ясно, че ИТН всъщност никога не са имали намерение да участват сериозно в ново правителство: просто са разигравали театро, за да тушират определено негативните реакции, които инкасираха със свалянето на правителството. Във фалшивия скандал те видяха възможност да хвърлят кал върху ДБ и да им стоварят част от вината за разтурване на правителство и парламент. В преиграването си те използваха същия похват, както и при свалянето на правителството: колкото "предателството" на "МА-КЕ-ДО-НИЯЯЯЯ" беше истинската причина за вота на недоверие, толкова и "скандалът" със записа е причина за бойкота им на третия мандат. Ако подобни, съшити с бели конци откровени лъжи започнат да "минават" в българската публичност, то това би означавало, че тя е загубила всякакви критически способности.

Към калпавото шоу на ИТН имаше и една талантлива добавка от страна на Йордан Цонев, който убедително изигра Киряк Стефчов в "Панорама". Загрижен за "държавността и истината", заместник-председателят на ДПС, познат в обществеността и с многозначителен прякор, почти просълзен цитира Библията. Добре че християнският Бог не е толкова гневлив като Зевс, защото г-н Цонев можеше да бъде поразен от гръм още в студиото и да не получи възможност да каже на финала паметните Киряк-Стефчови думи: "Аз не мога да остана тука и излазям." На фона на Цоневия етюд последващото представление на Тошко Йорданов беше малко под обичайната си висота на лошо разказан стар виц.

Всяко шоу в даден момент трябва да спре. А някои са определено с отдавна изтекъл срок за годност.
Все още няма коментари
Нов коментар