Енергийният сектор е в капана на КЕВР. Какви са вариантите за изход

Управляващите обсъждат три варианта за изход: нов председател, връщане на стария или промяна в закона за енергетиката

Председателят на енергийната комисия Радослав Рибарски свика заседание в сряда, на което депутатите трябва да обсъдят правилата за избор на нов председател на КЕВР
Председателят на енергийната комисия Радослав Рибарски свика заседание в сряда, на което депутатите трябва да обсъдят правилата за избор на нов председател на КЕВР
Председателят на енергийната комисия Радослав Рибарски свика заседание в сряда, на което депутатите трябва да обсъдят правилата за избор на нов председател на КЕВР    ©  Юлия Лазарова
Председателят на енергийната комисия Радослав Рибарски свика заседание в сряда, на което депутатите трябва да обсъдят правилата за избор на нов председател на КЕВР    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • От ПП харесват опцията с избор на нов председател, но за нея няма да има време.
  • ГЕРБ и ДПС искат връщане на шефа от тяхно време Иван Иванов.
  • Третата опция е да се смени законът и заседанията на КЕВР да се свикват от другите четирима комисари.

Енергетиката в България е свръхрегулирана и буквално всяко движение по проект и финансиране на дружество от сектора е в ръцете на регулатора. Без председател Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) блокира, защото не може да има заседания според правилника. Тази задача сега спешно трябва да се реши преди края на парламента в близките седмици, но е трудна заради липса на мнозинство и юридическа сигурност кой е верният ход.

До капана се стигна, след като Конституционният съд (КС) отмени избора за председател на КЕВР на Станислав Тодоров. А работните дни на парламента са буквално едноцифрено число.

Какъв е изходът

Ако БСП върне мандата в петък, възможностите за реакция на депутатите по казуса се стесняват чувствително. От значение ще е и кога президентът ще издаде указа за разпускане на парламента и за насрочване на датата на предсрочните парламентарни избори. Както и за какво решение може да се намери мнозинство.

Заради кратките срокове опцията с процедура и избор на нов председател почти сигурно отпада.

При това положение има два по-оперативни варианта. Харесваният от ГЕРБ е предишният председател Иван Иванов да бъде върнат отново на поста.

Другата опция е да се приеме поправка в Закона за енергетиката, която да отмени приетите от регулатора правила за дейността му според които заседанията на КЕВР могат да се свикват само от председателя й.

Вариантът с нов председател

Най-голямата формация в парламента "Продължаваме промяната" ще опита да избере нов председател на КЕВР. Депутати от партията определят оставането на регулаторния орган без председател като "най-лошия вариант" за изход от ситуацията.

За сряда е насрочено заседание на енергийната комисия в парламента, на която ще се обсъждат правилата за избор на нов председател на регулаторния орган. "Всичко зависи и от желанието на опозицията да присъстват на заседанието, за да има кворум, и дали процедурните правила ще бъдат приети в пленарната зала. По това ще си проличи каква им е нагласата", каза за "Капитал" председателят на комисията от ПП Радослав Рибарски. (Опозицията от ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и бившите управляващи от ИТН бойкотираха последните две заседания на комисията и така ги провалиха.)

Въпреки че процедурата може да бъде задвижена, вероятността да бъде избран нов председател изглежда минимална. Защото дори при съкратени срокове изборът може да стане най-рано в рамките на 11-12 дни. Правилата предвиждат съкратен срок за внасяне на кандидатури за председател - седем дни, но след това има предвидени два дни за внасяне на въпроси към кандидатите, след това изслушване в енергийната комисия и избор в пленарната зала.

Но дори и процедурата да тръгне и по някакъв начин да се осигури време за избирането на председател, не е сигурно дали предложеният от ПП кандидат ще събере мнозинство в парламента. След поредния разрив с ИТН трите управляващи формации - ПП, БСП и ДБ, нямат мнозинство да прокарат кандидатурата му в пленарната зала.

Вариантът Иван Иванов

От ГЕРБ вече няколко пъти призоваха на поста да бъде върнат предишният председател Иван Иванов, който оглави регулатора по време на втория премиерски мандат на Бойко Борисов. Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев каза пред "Дневник", че формацията ще внесе в парламента проект за решение за възстановяването на Иванов на поста. Проект за решение в същия дух вече са внесли в парламента и от ДПС.

Именно връщането на Иванов е другата възможна опция за изход от кризисната ситуация с КЕВР. Освен че той се свързва със статуквото, не е съвсем ясно и дали може да заеме отново поста, защото неговият мандат беше изтекъл повече от година преди избора на Станислав Тодоров за председател и по тази причина има различни тълкувания за възможността да оглави комисията. Едното е, че тъй като Законът за енергетиката предвижда председателя на КЕВР да продължи да изпълнява длъжността си до избора на нов председател дори и с изтекъл мандат, няма проблеми Иванов да заеме поста отново.

По неофициална информация на депутати от мнозинството в понеделник членовете на КЕВР са обсъждали с президента ситуацията и Радев е заявил, че ако БСП върне мандата в петък, той може да бави указите за разпускане на парламента и за насрочване на датата на предсрочните парламентарни избори най-много една седмица - време, което няма да бъде достатъчно за избор на нов председател на КЕВР. По време на разговора според депутати е била обсъдена и възможността с връщането на Иван Иванов на поста като най-вероятен вариант за изход от кризата.

Вариантът комисар да свиква заседанията

Експерти смятат, че за решаването на казуса с председателя на КЕВР има и друг вариант и той е свързан с възможността някой от четиримата комисари да получи правото да свиква заседанията на регулаторния орган. Според правилника за дейността на КЕВР заседанията на комисията може да се свикват само от председателя й, което означава, че след решението на КС работата на регулаторния орган е блокирана. За да се отблокира, депутатите могат да гласуват промяна в закона за енергетиката, с която да се даде правото на някой от комисарите да свикват заседанията на КЕВР. Според депутати от ПП обаче този вариант се е обсъждал на по-ранен етап, но е отпаднал, защото е "неработещ". "Всяко едно решение и заседание на комисията пак може да бъде обжалваемо", смятат депутати от енергийната комисия от ПП. Освен това според тях четиримата са избрани по процедура за комисари и няма критерий, по който да се избере един от тях, който да изпълнява тази функция.

Защо е важно КЕВР да работи

Ако не се намери изход от кризата, енергетиката може да изпадне в колапс. Първо, защото КЕВР определя цените на тока, газа и водата. Цената за електроенергията вече е определена, но тази за газа, която се приема всеки месец, трябва да бъде одобрена в началото на август. Но и тук има опция да се запази вече приетата предходния месец.

Много по-фатално е, че КЕВР се произнася на всяка крачка по инвестиционни проекти, по всяко финансиране на поднадзорните си дружества, изменя, допълва, спира, прекратява и отнема лицензии на газови и енергийни дружества. Без тази почти административна дейност стотици компании от сектора ще бъдат блокирани. Ще спре и въвеждането в експоатация на газовата връзка с Гърция.

Списък на КЕВР с ключовите блокирания виж тук.