🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ДПС опита да взриви енергетиката и да запази печалбите на Доган

За втори път от движението искат да наложат допълнителен данък върху част от приходите на ВЕИ производителите

Вносител на предложението е Рамадан Аталай
Вносител на предложението е Рамадан Аталай
Вносител на предложението е Рамадан Аталай    ©  Юлия Лазарова
Вносител на предложението е Рамадан Аталай    ©  Юлия Лазарова
Обновена в 17 ч. след като парламентарната комисия отхвърли предложението на ДПС

С предложения за промени в Закона за енергетиката ДПС иска да наложи допълнителни такси само на някои производители и търговци на ток. Изключение се прави за ТЕЦ "Варна" на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и централите, свързани с Христо Ковачки.

Това искане буквално може да взриви енергийния сектор, който така или иначе е изправен пред голяма несигурност заради доставките на газ и екстремно високите цени в цяла Европа. В сегашния си вид текстовете дискриминират едни производители за сметка на други и няма да решат нито един проблем, но могат да създадат нови. Именно с подобни мотиви управляващото мнозинство отхвърли законопроекта още на първо четене в енергийната парламентарна комисия днес. "За" гласуваха само от ДПС и ГЕРБ.

Всъщност това е втори опит на ДПС да прокара такива допълнителни такси, след като в края март парламентът отхвърли предишното им предложение.

Министърът на финансите Асен Василев бе изпратил до комисията отрицателно становище, тъй като налагането на подобни такси е в компетенциите на министъра на енергетиката, а и защото предложението създава условия за неравнопоставеност на пазарните участници. По време на заседанието енергийния министър Александър Николов изрази остри критики към ДПС и дори ги обвини в лобизъм.

"Данъчен механизъм за наказване или облекчаване на един производител отблъсква инвеститорите. Искате да разрушите инвестиционния интерес ли? Няма нито една страна в ЕС, която да е предложила такива мерки", каза той.

Какво иска ДПС

Според внесения законопроект всички ВЕИ (слънце, вятър и малки ВЕЦ-ове) с мощност от 500 кВт нагоре, които са въведени в експлоатация преди 1 януари 2021 г. (на практика 99% от действащите централи), трябва да плащат на Фонда "Сигурност на електроенергийната система" 80% от разликата между постигната борсова цена в сегмента "Ден напред" за базова мощност и определената им от КЕВР прогнозна пазарна цена.

Същото се предлага да важи и за търговците на ток (координатори на балансиращи групи), с които ВЕИ производителите имат договори за изкупуване на енергията по фиксирани цени.

В случая от 1 януари тази година КЕВР (в предишния си състав) определи, че ВЕИ производителите могат да получат от пазара по 293.37 лв./мВтч. През януари и февруари средната борсова цена беше около 370 лв./мВтч, а за март - 487 лв./мВтч. От 1 до 14 април пък сделките на сегмента "Ден напред" са на нива от около 300 лв./мВтч. Ако тази цена се запази така през целия месец ефектът на теория ще е почти нулев. По-големият проблем тук е, че производството на ВЕИ не е постоянно (базово) и изначално е грешно да се приема средната борсова цена за базова мощност като отправна точка. В 19-20 ч. например, когато почасовата цена на тока е най-висока, соларните централи не работят. Обратно - именно заради фотоволтаиците денем стойността на тока е по-ниска.

За АЕЦ "Козлодуй" и ВЕЦ-овете пък 80-процента такса ще се дължи върху разликата от борсовата цена и 200 лв. или в случая за април - около 100 лв. на мегаватчас. При обеми на производство от около 2.1 млн. мВтч това прави 210 млн. лв. за месеца. Тези пари, а и останалата печалба на въпросните дружества обаче така или иначе е в полза на държавата, като техен собственик.

В същото време се прави изключително важно изключение за новите такси. Според ДПС такива не трябва да се плащат от въглищни и газови централи. Мотивът им е, че тези производители плащат CO2 емисии. Но реалността е, че сред тях са притежаваната от почетния председател на движението ТЕЦ "Варна", топлофикациите на Христо Ковачки и т.н. Изключение има и за производителите на ток от биомаса, за което пък няма никакви мотиви. По информация на "Капитал" обаче става дума за лобистки интереси в този сектор, свързани с ДПС.

Иначе формалният мотив е да се съберат от държавата част от свръхпечалбите, които производителите постигат заради високите борсови цени на тока, за да се плащат компенсации към крайните потребители. Но истината е, че за набелязаните от ДПС възобновяеми енергийни източници още на 1 януари КЕВР премахна по-голямата част от премиите, които те получават по дългосрочните си договори с държавата. А печалбите на АЕЦ и НЕК така или иначе се използват от държавата именно за финансиране на схемите за подпомагане на бизнеса през последните месеци. Точно затова съмнението е, че истинските мотиви на движението са други.

"Тук се предлага да се облагат приходите, а не печалбата. Това не е нормална практика и няма такова нещо никъде в Европа", каза и Драгомир Стойнев от БСП. И призна, че от управляващото мнозинство носят вина за забавената инициатива и са оставили това в ръцете на опозицията.

"Трябва да гарантираме, че няма да има свръх компенсации за производителите", каза и Владимир Табутов от "Продължаваме промяната", насочвайки вниманието на там, че управляващата коалиция ще подготви свой законопроект по темата.

Председателя на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русенова призова да се проведе диалог със заинтересованите страни и да се изготви цялостен механизъм за регулиране на сектора, който асоциацията ще подкрепи.

Какво всъщност трябва да се направи

Принципно заради кризисно високите цени на тока, продиктувани от газовата истерия в Европа, държавите членки могат да въвеждат временни механизми за облекчаване на бизнеса. Те обаче трябва да са със срок до 30 юни 2022 г., а в предложението на ДПС срокът е до декември 2022 г.

Освен това има изрично изискване за недискриминационен подход спрямо различните производители и различните първични източници на енергия - газ, въглища, вода, слънце, вятър, биомаса и т.н.

Най-правилно би било да се въведат стандартни договори за разлика, спрямо всеки отделен производител, така че хем да му се гарантира възвръщаемост на инвестицията, хем да не реализира свръхпечалби. В случая с ВЕИ производителите например (тези, въведени в експлоатация преди 2021 г. и имащи преференциални договори) може да се определи необходимата им цена така, че ако получените от продажбата на борсата средства я надвишат, разликата да се връща на държавата в пълен обем и обратно - ако борсовата цена се понижи, държавата да доплаща.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 13
    • + 2

    Без да чета статията усещам, че ДПС са предложили нещо да облагат с такси ВЕИ-тата и тук веднага изпищявате на умряло. Какво имат общо централите на Доган и Ковачки с ВЕИ-тата??? Явно се опитвата да изманипулирате за пореден път полезните ви идиоти и да обвържете тези такси за ВЕИ-та с универсалните плашила Доган и Ковачки когато стане дума за накърнените ви интереси. На Доган и Ковачки централите плащат такси от край време за въглеродни емисии, а ВЕИ-тата на собственика на този сайт прибира само дотации. Дори нещо повече няколко месеца преди нова година собствениците на ВЕИ-та имаха дори дотации на дотациите и данъкоплатецът им плащаше по 300 милиона повече всеки месец. Старият съств на КЕВР спря това и на другия ден започна атаката срещу Иван Иванов.
    Ако Възраждане, ГЕРБ, ДПС и БСП гласуват тези такси за ВЕИ-та това ще е един чудесен ден и направено едно добро дело за обикновения гражданин на тази държава!

    Нередност?
  • 2
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • - 1
    • + 3

    Всеки ФЕЦ проект върху земеделска земя законово трябва да е привързан към еквивалентна по стойност инвестиция в зеленчуко, плодо, бира и млекопроизводство, осигуряващо еквивалентно на средногодишните приходи спрямо средната РЗ работни места извън електропроизводството. Също така прожектмеринджеите да са задължени да са заселени на вятърната/фец/газфермата до 3 км, както и компанията да плаща корпоративни данъци в общината на проекта, а не в Селофия.

    Нередност?
  • 3
    vmware_bulgaria avatar :-P
    vmware_bulgaria
    • + 3

    До коментар [#1] от "scuby":
    просто не ни трябват такива изсмукани от пръстите "такси".
    това е.

    хайде лек ден

    Нередност?
  • 4
    devdimi avatar :-|
    devdimi
    • - 1
    • + 1

    Много пристрасна статия, дъно сте.
    Когато ВЕИтата продават прекалено ниско - тогава държавата им додава, няма проблем такива са договорите.
    Когато продават прекалено високо - си е само за тях.
    За държавата остава само да плаща компенсации на бизнес, домакинства и т.н.
    ДПС също имат много ВЕИта и БСП имат и ГЕРБ имат, не сте само вие.

    Нередност?
  • 5
    kiy101116173 avatar :-|
    kiy101116173
    • + 1

    До коментар [#1] от "scuby":

    Смешник уж се правиш на антикомунист а в същото време искаш този законопроект да бъде подкрепен и от БСП. Да сте живи и здрави преоблечени комунисти които се правите на антикомунисти.

    Нередност?
Нов коментар