🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Акция "Респект": общинари оглавяват СИК-ове в нарушение на Изборния кодекс

ЦИК трябва да провери дали практиката от две русенски общини се простира из цялата страна

Изборният кодекс изрично забранява членове на секционни комисии да заемат държавни или местни изборни длъжности
Изборният кодекс изрично забранява членове на секционни комисии да заемат държавни или местни изборни длъжности
Изборният кодекс изрично забранява членове на секционни комисии да заемат държавни или местни изборни длъжности    ©  Лили Тоушек
Изборният кодекс изрично забранява членове на секционни комисии да заемат държавни или местни изборни длъжности    ©  Лили Тоушек
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Общински съветници от ГЕРБ и БСП в Ценово и Бяла оглавяват секционните комисии за вота на 2 октомври.
  • Изборният кодекс изрично забранява членовете на СИК да заемат изборни длъжности.
  • Районната избирателна комисия в Русе не публикува имената на председателите на секции.

През годините гласове са се купували по всевъзможни начини, а продаденият вот се удостоверяваше с най-разнообразни методи. Смартфоните доведоха до ноу-хау за снимане на попълнени бюлетини, което моментално измести далеч по-сложното раздаване на по една обувка от чифт преди гласуването, а втората след него, с което местните партийни купувачи "пленяваха" избиратели. Корпоративният вот, с който за заложници се вземат цели семейства под заплахата от уволнение на единствения работещ техен член, също е добре известен.

С навлизането на машинното гласуване и отпадането на хартиените бюлетини в по-големите секции очевидно партиите се принудиха да мислят нови методи, за да си гарантират подкрепа. За никого не е изненада, че основният инструмент за целта в малките населени места е страхът.

В същата поредица би било, ако се окаже, че партийният елит в общината оглавява и секционните избирателни комисии (СИК) - тези звена на изборната администрация, които пряко осигуряват гласуването. По този начин всъщност партийните шефове на местно ниво са "маскирани" като технически работници, които сверяват данните от личните карти на гласоподавателите, попълват протоколите и дори оказват помощ при гласуването с машините.

За да няма подобни случаи на "респектиране" на избиратели, разпоредбата на чл. 66, ал. 1, т. 2 на Изборния кодекс забранява в местната изборна администрация да се назначават лица, заемащи изборна длъжност в държавен или местен орган.

Ценовско ноу-хау

ГЕРБ обаче не се съобразява с тази забрана. Такъв е случаят с русенската община Ценово, в която се оказва, че две от общинските съветнички на партията са назначени от Районната избирателна комисия (РИК) за членове на секционни комисии. Става дума за Петя Петкова и Гергана Миланова, които въпреки несъвместимостта си поради изборните им длъжности на общински съветници са назначени за председатели на две секционни комисии.

В община Ценово има 10 изборни секции. В две от тях се ползват машини, тъй като избирателите там са над 300 души. Оказва се, че на предишните парламентарни избори Гергана Миланова отново е била шеф на СИК и отново е била в несъвместимост според изричната забрана на Изборния кодекс. Пред "Капитал" тя потвърди това, но се изненада, че има нещо нередно. По думите ѝ никой не ѝ е казал, че не може да бъде в секционна комисия. "Ами, освен да кажа да ме махнат?", разколеба се тя по телефона.

За сметка на това нейната колежка в секционна избирателна комисия и в Общинския съвет на Ценово Петя Петкова не показа никакво колебание. Тя заяви, че не вижда нищо нередно. "Ама кой не го устройва това", попита тя. А на репликата, че е получен сигнал от кандидат-депутат, съветничката продължи да настоява за името му.

Впоследствие тя връчи телефона на общинския координатор на ГЕРБ в Ценово Росица Миланова, която коментира, че "няма никакъв проблем общинари да са в секционни комисии". "Ако имаше проблем, щеше компютърна програма да изхвърли имената им и да каже, че не могат да са в СИК, но това не се е случило, значи - могат", изложи Миланова собствената си теория за практическото нарушаване на закона.

На репликата, че подобни компютърни програми няма, най-малкото защото в България няма регистър на общинските съветници, тя отново повтори, че според нея проблем няма, но успокоително заяви, че ще провери и ако трябва, ще оттегли съветничките от секциите.

Впоследствие Миланова уточни, че дори не желае да се пише по темата, защото "не сме убили човек". А аргументът ѝ беше, че и "БСП имат много общински съветници в секциите в различни населени места", но не пожела да посочи кои са тези места.

Мистичните решения на РИК - Русе

"Кой ви даде тази информация, ей това искам да ми кажете", пък попита съветничката Петя Петрова (ГЕРБ). И изрази несъгласие с аргумента, че членовете на секционните комисии се избират от РИК и решенията за това са публични.

Любопитното е, че РИК - Русе, наистина не са публикували имената на членовете и председателите на секционните комисии в областта. При преглед на решенията на страницата им се оказва, че в районната комисия са намерили иновативен подход за публикуване на решенията си - без никаква конкретност, което е техника на ръба на закона най-малкото защото възпрепятства обжалванията на решенията. Обяснението на председателката на РИК Милена Хинкова (назначена от квотата на БСП) е, че имената на членовете на СИК са "много" и това е "много работа".

"Капитал" изиска информация и за община Бяла. Там пък се оказа, че общинската съветничка от БСП Красимира Пенева също оглавява секционна избирателна комисия.

Шефката на РИК - Русе, така и не успя да обясни защо тази информация не е публикувана. А на въпрос дали изобщо се правят проверки за несъвместимост за предложените от партиите членове на СИК Хинкова каза, че "всички подписват декларации, че нямат". "Ние не можем да проверяваме дали те са излъгали или не", допълни тя. По думите ѝ "всичко зависи от съвестта на номинираните за СИК". Явно съвестта нито на ГЕРБ, нито на БСП в Русенско не сработва.

ЦИК: Това е абсолютно недопустимо

Потърсен за коментар, говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов каза, че "тези случаи са абсолютно недопустими". Той допълни, че е "изключително важно да се разбере дали става дума за единични случаи или за масово явление".

За да се разбере това, е необходимо ЦИК да вземе решение да разгледа случаите, а впоследствие да провери всички назначения на РИК-овете в секционните избирателни комисии.

Липсата на регистър на общинските съветници със сигурност ще затрудни подобно начинание, но именно ЦИК е органът, който контролира действията на изборната администрация. Видимо от примера с РИК - Русе, по места изборният закон може да бъде смело нарушаван, без това да доведе до последствия.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    aru1425059426392823 avatar :-|
    Todor Zarkov
    • + 1

    Ама те имат опит. Сик-ове ще са - ВИС отдавна умря.

    Нередност?
  • 2
    ogp03622986 avatar :-|
    Al Tatzov
    • - 4

    Не се напрягайте, бе Капитал. Знаете много добре, че вотът ще бъде спечелен от Машините, по-точно от фирмата, която ги управлява, Сиела Норма, а още по-точно - от шефа й, който пък е свързано лице с лицето Кокорчо...така че нема страшно. Споко, пазете си имиджа на сериозна медия и не се бутайте в калта.... ще се оцапате.

    Нередност?
  • 3
    tznikolov avatar :-|
    tznikolov

    До коментар [#2] от "ogp03622986":

    Приказките са евтини, дай линк към регистъра, да видим как са свързани

    Нередност?
Нов коментар