🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нинова в страната на чудесата

БСП търси различно политическо амплоа, което я доближава все повече до ГЕРБ и ДПС

Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ по време на официална среща в парламента
Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ по време на официална среща в парламента
Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ по време на официална среща в парламента    ©  Велко Ангелов
Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ по време на официална среща в парламента    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Близо година след като БСП направи квантов подскок в партийното си развитие и влезе в правителство с така наречените партии на промяната, формацията изглежда, че взема завой, който я връща към онова статукво, към което винаги се е смятало, че принадлежи. Статуквото, което, лъкатушейки вдясно или вляво, в последна сметка стига до балансьор, а балансьорът е ДПС.

Дали новото поведение на левицата е белег за трайна промяна в нагласата на ръководството към политически партньорства тепърва ще става по-ясно. На този етап обаче е ясно едно: Корнелия Нинова опитва да намери различна роля на партията си от тази, която социалистите бяха възприели до момента. Подобен стремеж може да е плод на скрити политически договори, а може да бъде и опит за лично оцеляване на Нинова - след няколко месеца ѝ предстои конгрес, на който лидерството ѝ отново ще бъде оспорено. При всички положения председателката на БСП изглежда, че иронично ще уплътни репликата от "Алиса в страната на чудесата": "Не мога да се върна във вчера, защото тогава бях друг човек."

Най-видим знак, че Нинова поставя БСП в ново амплоа, си пролича, разбира се, от гласуването (макар и с резерви) на част от групата в подкрепа на връщането на порочния изборен модел в България.

Разривът с партиите на промяната

Случилото се предизвика хиляден протест в София, а БСП втвърди тона към доскорошните си партньори от "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Изненадващо Нинова, която в годините неведнъж е обвинявала ГЕРБ в подмяна на изборите и същевременно не оспори резултатите от вота през октомври, почти месец по-късно допусна, че той все пак може да е манипулиран - заради машините.

Отговорът от страна на ПП и ДБ не закъсня. Двете формации вече не допускат, че БСП може да им бъде коалиционен партньор. През седмицата дори заявиха, че ако ПП получи втория мандат за съставяне на кабинет, ще предложат правителство на малцинството, а съставът му ще бъде само от партиите на промяната.

Ходът на социалистите с изборните промени дава нов знак към ГЕРБ, както и за връщане към партньорството с ДПС (последно консумирано през 2013-2014 г. в кабинета "Орешарски"), и се чете като белег за предстоящи процеси. На първо място за това, че постигането на неформална коалиция между ГЕРБ, ДПС и БСП е напълно възможно, ако третият мандат бъде даден на Стефан Янев. Друг е въпросът дали Бойко Борисов ще се съгласи на такъв вариант, или ще заложи на избори, за да поиска отново нужното за "изпирането" на ГЕРБ взаимодействие с ПП и ДБ.

Два сценария

При всички положения обаче е ясно едно: Корнелия Нинова и обкръжението ѝ променят курса на БСП, който вече не изглежда категоричен както преди година. Фрагментираният парламент (който се очертава такъв и след евентуалните избори) се нуждае от още един балансьор. Или нов тип баланс - между промяната и статуквото. И докато ДПС може да бъде посредникът между ГЕРБ и БСП, липсва звеното, което да свърже тези формации и партиите на промяната.

Според различни представители на левицата Нинова е доказала, че може да бъде разумна и да "подкрепя всички". Близки до нея депутати твърдят, че въпреки действията си тя все още поддържа отношения с представители на ПП. "След следващи избори кабинет ще трябва да се направи, а партиите в парламента няма да са кой знае колко по-различни. Единият сценарий е да се наложи широка коалиция, а в тази ситуация БСП доказва, че е разумът", каза един от тях.

От опозицията на Нинова не допускат толкова "сложни сценарии" и смятат, че сближаването на левицата с ГЕРБ и ДПС е еднопластово и е факт.

Потвърждение може да се намери и за тази теза. Поведението на социалистите по Изборния кодекс не е единствената стъпка в тази посока. Именно с гласуването на БСП стана възможно Вежди Рашидов да бъде избран за председател на парламента, тъй като гласовете на ГЕРБ и ДПС не достигаха. И ако тогавашното решение беше обяснявано с разум и "в името на обществото", следващите ходове на левицата не могат да се категоризират така.

Някак незабелязано в новинарския поток изтече съобщението за коалиция "Капитан Андреево", в която социалистите застанаха до ГЕРБ и ДПС срещу бившия земеделски заместник-министър Иван Христанов. Трите партии му попречиха да оглави земеделската комисия в парламента.

Христанов активно се занимаваше с разследванията срещу частната лаборатория за фитосанитарен контрол на ГКПП Капитан Андреево. А до ситуацията със саботираната възможност той да заеме парламентарния пост се стигна след очевидно синхронизирани действия между ГЕРБ, ДПС и БСП.

Един изход

Според съпрдседателя на ДБ Христо Иванов в парламента се тества ново мнозинство. От БСП официално отричат подобна възможност, от партията на Борисов - също, но пък правят впечатление зачестилите публични комплименти от бившия премиер към социалистите. В левицата те не се коментират. А темата, която най-много се избягва, е сближаването с ДПС.

От партията на Карадайъ многократно се декларирали, че биха преговаряли за всякакво правителство. А сигналите от "Позитано" 20 са, че ръководството на БСП ще се мъчи всякак да избегне нови избори.

За да остане начело на партията, Нинова вероятно търси нов път към властта, благодарение на която оцеля на поста преди година. Но може да се окаже без възможност да го намери, както и да се върне на стария. Със сегашната си тактика Нинова на практика съучаства във връщането на старото положение (от което самата тя твърди, че е страдала партийно) - че не е важно как се гласува, а как се броят гласовете. Подобна игра всъщност е гарантиран подарък за ГЕРБ и ДПС, без значение на какво се надяват социалистите.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mgj17646872 avatar :-|
    mgj17646872
    • - 4
    • + 4

    Тотални глупости и манипулации. БСП се бори да върне хартиената бюлетина още от миналия парламент и тогава пак гласуваха заедно с ГЕРБ, но не помня грантаджиите да сте пискали за "хартиени коалиции". Не чувам да споменавате и за "машинна коалиция", за "коалиция Украйна" и пр. тематични коалиции.
    Колкото до Вежди, това очевидно е тактически ход за да се осигури по-безпроблемно връщане на хартиената бюлетина. Ако беха гласували за човек на ПП/ДБ, той щеше прави спънки, както в миналия парламент.
    Така че, всички приказки за "нов курс" са нелепи. БСП осъзнава, че мнозинство в тоя парламент не може да се сформира и се готви за нови избори, а хартиената бюлетина е задължителна стъпка към тях за да върне възрастния електорат на партията в секциите.

    Нередност?
  • 2
    ccb avatar :-|
    ccb
    • - 3

    До коментар [#1] от "mgj17646872":

    А когато БСП върне хартиената бюлетина и не получи повече гласове на изборите, но пък се получат 15% недействителни гласове, разнасяне а чували по цяла нощ и задраскани и поправени протоколи Корнелия ще подаде ли оставка?

    Нередност?
  • 3
    ......... avatar :-|
    .........
    • + 2

    Офф, кога точно това беше хиляден протест? А и да беше - каква част от избирателите са това, че да се цитира "спонтанен" протест с основно присъствие членове на ДБ-ПП, приятели и техни симпатизанти като някакъв фактор?

    Наистина Икономедиа и конкретно Полина Паунова показват колко тънки могат да бъдат разликите и колко дебели приликите между журналистиката и една друга най-древна професия.

    Честно казано на мен вече не ми пука дали Герб-ДПС-БСП купуват гласове. Приемам директната бонификация на представителите на малцинствата за абсолютен еквивалент на таргетираните послания от кръга на Икономедиа, които на практика са срастнати с ПП-ДБ. Едните си захранват електората директно, другите минават през алтруистични ценности и легендите за достойните хора, които дойдоха (за пореден път и евентуално с предизвестен резултат) да оправят България. Ако това ще е цената да се разкарат ПП-ДБ от политическия небосклон - аз съм напълно за.

    Нередност?
  • 4
    evpetra avatar :-P
    evpetra
    • - 1

    До коментар [#2] от "ccb":

    Разбира се, че ще подаде оставка! Тя вече го направи няколко пъти.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Отношението на Капитал към БСП във времето варира от люта омраза до пламенна любов. Без обяснения за старомоминската смяна на настроенията. И без срам.
    Всичко зависи от позицията на червените към политическите сиамски близнаци ПП/ДБ.

    При "въстанията" през лятото на 2020 г (в които сега се срамувам, че се подведох по ненавистта си към Герб да присъствам) БСП беше етикирана тук като една от "партиите на статуквото". И така остана
    докато година по-късно ЕТ БСП-Корнелия Нинова направи политическото самоубийство да се включи в конкубината, наречен Орел, рак, щука и сценаристите, Капитал с небивал апломб m,eo i;dskrs ;r mfh.eo обгрижваше All Inclusive Позитано 20.

    Сега, когато противоестествената любов на знамето на дъгата и знамето на революцията поприкрючи, доберманите на партийната медия отново заръфаха социалистите. И което е най-странно за медия с (отдавна отминала) слава на интелектуален център, авторката Паунова и за миг не разсъждава върху това всъщност кого представлява Корнелия Ниновото ръководство на партията?

    И не се ли дължи поголовния спад на гласовете за БСП (дори аз оттогава не гласувам за тях) именно на безпринципните властови кадрили на дамата от Крушовица?

    Защото досадата от журналистическото сбиране на коалиции по отрицателна конотация се прави единствено и само, когато тези действия са в ущърб на лидиращите в газетата позиции на близнетата ПП/ДБ.
    Атавистичният навик да се поддържа партиен орган е неизтребим!

    И пак да повторя - проблемът не е дали се гласува с машини, електронно от компа, с бюлетини, с бяло и черно камъче, като римските сенатори или с цели тетрадки с цветни снимки, като в Централна Африка, а КОЙ БРОИ!

    Не допускам Полина Паунова да не осмисля тази азбучна истина, но на ПП/ДБ повдигането на тази тема към момента видимо не им изнася.
    Защо?
    Те си знаят.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2

    P.S. Отношението на Капитал към БСП видимо ще стане откровено враждебно след вчерашното признание на Свиленски от трибуната на НС, че Киро им е предлагал да оттеглят искането си за хартиена бюлетина срещу "споделяне" на кода за машините:

    https://epicenter.bg/article/Svilenski/300770/2/0

    Това не е ли престъпление?
    Поредното Кирово?

    Нередност?
Нов коментар