🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Иван Демержиев: В Хага искат ясни ангажименти за антикорупционното законодателство

Служебният вицепремиер и вътрешен министър за шансовете за Шенген

Иван Демерджиев    ©  Цветелина Белутова

Визитка

Иван Демерджиев е по професия адвокат с дългогодишна практика. Доскоро беше председател на Пловдивската адвокатска колегия. Беше зам.-министър, а след това и министър на правосъдието в двата служебни кабинета на Стефан Янев. Сега е вътрешен министър в трети служебен кабинет.

Как преминаха срещите в Хага по-рано тази седмица и успяхте ли да убедите нидерландските политици, че България е напълно готова за Шенген?

Още с встъпването си в длъжност обявих, че за мен и екипа ми работата по присъединяването към шенгенското пространство е приоритет. Аз и министърът на външните работи Николай Милков бяхме в Хага в началото на седмицата, за да разговаряме с колегите там и да ги убедим, че България е готова за присъединяването към шенгенското пространство, още повече след две доброволни проверки и от последните месеци, които водят до положителни доклади и потвърждаване на тази готовност и изпълнение на всички изисквания на шенгенското законодателство. Мисля, че сега Нидерландия е по-склонна да се вслуша в аргументите за присъединяването ни и да ги вземе предвид при окончателното си решение. От Хага искат да видят ясни ангажименти на страната ни по отношение на антикорупционното законодателство, както и реалното прилагане на върховенството на закона. Разговарях с представители на ръководството на Народното събрание и ги призовах да включат тези закони в дневния си ред за разглеждане и приемане. Разчитам на подкрепа.

Австрия и Швеция продължават ли да бъдат заплаха за налагане на вето при гласуването?

Срещите ми с нашите европейски партньори са постоянен процес, нееднократно разговарях и с посланиците на държавите членки у нас. Имаме чудесна комуникация и с едната, и с другата страна. Вярвам, че те ще оценят усилията на страната ни. И двете държави споделят, че виждат усилията, които полагаме, и ги оценяват. Въпросът е дали това ще е достатъчно да се преодолее натрупаната през последните години инерция.

Към този момент какви са вашите очаквания за вота на 8 декември - имаме ли все още шансове за присъединяване до края на годината?

Ние като правителство си свършихме работата. Експертната оценка е ясна. Решението оттук нататък е политическо. Аз съм оптимист, че ако темата не се използва вътрешнополитически от държавите членки, решението ще бъде в положителна посока за България. Трябва да отбележим, че високо бе оценен от европейските институции и фактът, че по време на служебното правителство започва да действа междуведомствен съвет на високо ниво за вътрешен мониторинг на напредъка по въпросите за върховенството на закона.. За нас е важно, че имаме пълната подкрепа на Европейската комисия и високата оценка на чешкото председателство.

Миналата седмица за първи път румънски политици заговориха за отлагане на гласуването с 1-2 месеца - колко реалистичен е този сценарий и има ли полза от него България (предвид наближаващото шведско председателство и техническото време България и Румъния да бъдат разделени във вота)?

Няма никакво основание двете държави да бъдат разделяни. Това ни бе потвърдено и от комисар Йохансон на 25 ноември 2022 г. при лична среща с нея. Експертните оценки под ръководството на комисията се проведоха и в двете държави със сходен обхват и непосредствено една след друга, на практика в един и същ период. Констатирано бе, че и двете държави покриваме критериите и отговаряме на изискванията. Готови сме за приемане. Няма друга обективна и аргументирана причина за обратното. Такъв сценарий не е разглеждан и на експертно ниво.

Интервюто взе Моника Върбанова

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    "Хартиената" администрация на парламента!
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161195336086189
    Администрацията на НС бави с една седмица регистрирането на въпрос до МВР-министъра от Ивайло Мирчев относно разследването за тероризъм срещу брата на Росица Кирова и Таки.

    Нередност?
  • 2
    mickmick avatar :-|
    mickmick

    Не е проблемът в корупцията, тя винаги я има, проблемът е в малкото лесни пари. Демокрацията без лесни пари е бананова република заради слабата държава. И в развитите демокрации има корупция, но там се тушира с лесните пари. С дъжд от лесни пари - я от огромни дългове, дали от европейски фондове.. дали от лесен износ.

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Искат те законодателни промени, но и отговорна администрация трябва. Иначе, Шенген ... през крив макарон!

    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161199746486189
    Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) прави необясними пропуски по съдебните дела на скандалната „златна лаборатория” на Капитан Андреево „Евролаб 2011”, свързана с не по-малко скандалните Ами, Къро и Таки. БАБХ не внася 70 лв. държавна такса за касационно обжалване на решение. Също така, БАБХ не внася 30 лв. такса за обжалване на определение по друго дело. Освен това, представител на БАБХ не се явява на 4 поредни заседания по делата на „Евролаб 2011” в Административен съд София-град (АССГ).
    Отговорността е изцяло на новото ръководство на #БАБХ, назначено от служебното правителство на #Президента #Радев.

    Нередност?
Нов коментар