🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Странният инцидент с Иван Гешев: "4 метра огън", "3 метра кратер" и 2 ранени дървета

По обяд в понеделник пред една от колите от антуража на главния прокурор е избухнал взрив на пътя от Самоков до Ковачевци, пострадали няма

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сравнително празният откъм новини дълъг уикенд заради 1 май, по обяд в понеделник бе оживен с информацията за инцидент с кортежа на главния прокурор Иван Гешев. Пред една от колите е избухнал взрив на пътя между Самоков и София, близо до село Ковачевци. Първоначалните данни, базирани на неофициална информация, бяха, че има и пострадал служител на Националната служба за охрана (НСО). Новината бързо стана акцент в медиите, въпреки, че детайлите около инцидента първоначално бяха запазени в тайна. Чак по-късно зам. главният прокурор Борислав Сарафов даде брифинг, на който обяви, че бомбата е била много силна, предизвикала огнен стълб с височина 3-4 метра, а целта й очевидно е била не да сплаши главния прокурор, а да го убие и само случайност го е спасила.

Съобщението за произшествието идва в момент, в който от прокуратурата интензивно се опитват да убедят обществото, че главният прокурор Иван Гешев персонално е обект на всевъзможни заговори за отстраняването му, включително от съдружие между олигарси и криминално проявени лица, които използват всякакви методи, включително американски сенатори. Гешев и антуражът му обвиха за заговор и подготвяния законопроект за нов ефективен механизъм за търсене отговорност на главния прокурор, а когато и ГЕРБ даде знак, че ще подкрепи този проект, Гешев на Велики четвъртък заговори за предателство и трийсетте сребърника, платени за предаването на Христос. Точно тези опити на прокуратурата да обяви главния прокурор за жертва, от която страдала и институцията, е причината, поради която много хора веднага заподозряха в инцидента срещу Гешев инсценировка.

"Никой няма интерес от физическо покушение върху Гешев след като знае, че е въпрос на кратко време елиминирането му по юридически път" - това коментира за "Капитал" адвокат Михаил Екимджиев в понеделник следобед. (цялото му изявление вижте в карето най-долу).

"Това е покушение срещу международния престиж на държавата. Тези действия ги бяхме забравили от 90-те години. Това е първият подобен атентат през този век. Отговорът на държавата трябва да е ясен и категоричен" - това бе коментарът на председателя на парламента Росен Желязков по-късно следобед. Той оценява това покушение не само срещу фигурата на главния прокурор, но и като покушение срещу държавността.

Оскъдна информация

В ранния следобед в понеделник главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров прекъсна отпуската си, за да даде брифинг за случая, който се състоя пред областната дирекция на МВР- Бургас. Подробностите, които той потвърди официално, бяха много ограничени. В 11.45 часа в понеделник на пътя между Самоков и Ковачевци, е станал инцидент, при който обаче няма пострадали - нито главния прокурор, нито съпровождащия го екип, нито други участници в движението.

Главен комисар Тодоров описа предприетите и планирани действия от изпълнителната власт по повод на инцидента. Според него, веднага са вдигнати всички сили за провеждане на мероприятията за изясняване на случая, включително директорът на Националната полиция и представители на жандармерията са отишли на мястото на инцидента. Формиран е щаб, вътрешният министър Иван Демерджиев е в постоянен контакт с всички служби на МВР, които имат отношение по случая, както и с представителите на ГДБОП и ДАНС, каза Тодоров. Във вторник премиерът Гълъб Донев ще проведе специално съвещание в Министерския съвет, в което ще участват вътрешният министър, представители на всички служби и на прокуратурата. На него ще бъде обобщена цялата информация и ще се планират действията, който трябва да се проведат под ръководството на прокуратурата, заяви гл. комисар Тодоров. На финала на краткото си изявление той обобщи, че е недопустима заплаха за живота и здравето на всеки един български гражданин.

От телевизионни репортажи по-късно стана известно, че пътят между Самоков и Ярема е затворен от полицията в рамките на изследване на местопроизшествието, станало малко преди изхода на Ковачевци, в района на някакво заведение, според БНТ, където пред една от колите е избухнал взривът. На мястото имало множество осколки, което било знак за силен взрив. Последваха коментари, че по правило маршрутът на лица, охранявани от НСО, се знае от много ограничен кръг хора, включително и охраняваният понякога не знае пътя, по който ще се мине.

Репортерът на БНТ Иво Никодимов пък припомни, че охраната на Гешев е съпоставима единствено с тази на Никола Филчев, който бе пословичен в това отношение. Другите главни прокурори - Борис Велчев и Сотир Цацаров, се движеха много по-свободно.

Гешев в момента се охранява от Националната служба за охрана (НСО) след като преди близо две години Бюрото за защита на застрашени лица бе извадено от подчинението на главния прокурор и бе вкарано в Министерството на правосъдието.

Зам. главният прокурор Борислав Сарафов: Бомбата е имала за цел да убие главния прокурор, не да го сплаши

Далеч повече подробности даде по-късно зам. главният прокурор Борислав Сарафов пред журналисти, като според него взривът е бил целенасочен и с намерение да убие главния прокурор, а не да го сплаши. Главният прокурор е мишена, някой следи маршрутите му, за да го убие, заключи Сарафов.

От думите му става ясно, че главният прокурор е пътувал със семейството си към София, когато "на един много голям завой, където скоростта се намалява, избухва взрив, при това "изключително силен". "По сведения на очевидци, изригнал огнен стълб с височина 4-5 метра, а на място останал кратер с дълбочина 30-40 сантиметра и диаметър от близо 3 метра. Според Сарафов, взривът е имал насоченост към пътя, бомбата е била с голям тротилов еквивалент - около 3 килограма тротил, а в нея имало и осколки, които са се разпиляли и забили в отсрещните дървета. "Очевидно бомбата е била с намерение да убие. Не е била целта ѝ сплашване, не е било фойерверки. Металните сачми, които намерихме, бяха с големина на човешки нокът", каза Сарафов.

На мястото били намерени и маркери, които са оставили извършителите, за да се ориентират кога да задействат бомбата. "Изключително професионално подготвено покушение, а очевидно и добре изпълнено. само една случайност е спасила главния прокурор и семейството му, както и случайни минувачи", каза Сарафов и подчерта: "Някой е следил маршрутите на главния прокурор. Очевидно главният прокурор е мишена за някого. И то не е мишена, която просто да бъде сплашена, а мишена, която да бъде убита. Главният прокурор е бил мишена, която да бъде убита".

Михаил Екимджиев: На база на досегашния ни опит това изглежда като зле скалъпен сценарий

В такива случаи ключовият въпрос е кой има интерес. Отговорът е - никой, освен Гешев, няма интерес да инсценира покушение, след като знае, че е въпрос на кратко време елиминирането му по юридически път. Това би му позволило да влезе в познатия конспиративен жанр на пръскачките пред Народното събрание, които бяха заплаха за националната сигурност и на протестите срещу него от лятото на 2020 г., които пак той определи като опит за държавен преврат, образува дело и използва поголовно специални разузнавателни средства срещу протестиращи, журналисти, политици и т.н. Другояче казано, на база на досегашния ни опит, това изглежда един зле скалъпен сценарий.
16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cccd avatar :-|
    cccd
    • - 2
    • + 37

    Ако нещо трябва да сме научили през тези 30 и кусур години на "преход" от диктатура към демокрация е, че главния прокурор в България ВИНАГИ пази мафията, вместо да се бори срещу нея. България НЯМА нужда от фигурата "главен прокурор", дори напротив - той е вреден за нашата държава. Всеки прокурор в България трябва да може да изпълнява функциите на главен прокурор и сам да води борба срещу мафията, а не това да е работа само на един единствен човек в цялата държава. Така ще бъде по-трудно на мафията да купи всички прокурори навсякъде. Длъжността "главен прокурор" трябва незабавно да бъде премахната, ако искаме в България най-после да започне истинска борба срещу мафията и корупцията.

    Нередност?
  • 2
    parazitko avatar :-P
    Паразитко
    • - 15
    • + 7

    Дали не е путлер? Като отявлен евроатлантик като Боко от Банкя, тези двамата почти направиха така, че путлер да загуби войната. А и гешката беше в Киев онзи ден, сто процента Иван са го набележили защото не е предател, не е подкупен и не е зависим от Пеевски, сараите и дс.

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 2
    • + 23

    Баш странен! И не може да се измъкне току така от съмненията.
    Всички знаят, че пътува в брониран автомобил на НСО и някол луд ще залага бомба със съчми, глупости ...

    Нередност?
  • 4
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 2
    • + 13

    #Каскетурата (с любезното съдействие на съда, за съжаление) успешно смачква в съдебна фаза дело за убийство с подсъдим лице
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161523256946189

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-?
    D-r D
    • - 29
    • + 6

    Методичното сатанизиране на гл.прокурор в грантовите медии обективно доведе до това на атентата срещу действащ висш магистрат в същите тия медии да се реагира с вдигане на рамене: "и кво толкова?"

    И изобщо не става въпрос за името, а за длъжността. Защото взривът е бил насочен срещу висш държавен служител.
    И да - длъжността гл.прокурор е въведена от Г.Димитров по съветски модел в конституцията от 1947 г., както и цялата военизирана структура на прокуратурата,но 70 години по-късно, от които 33 "демократични" всичко това си е оставено така, както е направено от сталинистите.
    Някой запитва ли са защо? Ами защото всяка партия/група, която овладее поста гл.прокурор почели като в Монополи карта за излизане от затвира/безнаказаност.

    В момента тече откровена битка за овладяване на поста гл.прокурор. Иван Гешев като гл.прокурор е храненик на баце и бацевистите. Изчегъртвачите правят всичко необходимо, за да го махнат оттам и да сложат на върха на прокуратурата своя креатура (я Христос, я Надежда на конци), за да спечелят безнаказаност.

    Дали биха се спрели пред взрив край пътя за разчистване на пътя си?

    Нередност?
  • 7
    parazitko avatar :-|
    Паразитко
    • - 7
    • + 20

    До коментар [#6] от "043":

    Какво ревеш бе ДПС слуга ? Все Прокопиев ви е виновен на вас престъпници жалки пропаднали.

    Нередност?
  • 8
    kuranakyumura avatar :-(
    kuranakyumura
    • - 12
    • + 7

    Странно или не - за момента фактите сочат към опит за покушение на висш съдебен служител. И е хубаво медиите да го наричат така, особено тези, които призовават към правова държава. До момента, в който не се появят неопровержими доказателства, че това е театър на Гешев. Не казвам, че не трябва да се оспорва официална линия, но и не трябва да се принизява по толкова непрофесионален начин. После що хората вярват на извънземни и кемтрейлс в социалките.

    Нередност?
  • 9
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 3
    • + 18

    Каква точно работа върши главният прокурор, защото досега в историята на България (1300 години!!!) няма нито един мафиот, политик или олигарх зад решетките? Най-лошото, което може да им се случи, е да ги изпратят на почивка в Дубай или Белград, с което "работата" на българския главен прокурор приключва.

    Нередност?
  • 10
    uprsport avatar :-|
    Uprsport
    • - 2
    • + 12

    Когато разбрах за това някъде към 14 часа първата мисъл, която ми мина беше, че е инсинуация. Сега в 22.34 съм почти сигурен че е така. Най-силно беше въздействието на изявлението на главния секретар на МВР. Предполагам, че може да бъде видяно някъде и има едно изречение в него, където казва, че от този момент нататък информация ще дава само прокуратурата. След това се появи фалшиво изявление на гешефт и накрая сийка запечата всичко.

    Нередност?
Нов коментар