Изслушването на Гешев в Страсбург: много шум за нищо

Освен че бе много кратко, изслушването на главния прокурор, който е в процедура по отстраняване, не успя и да впечатли евродепутатите

ВСС гласуване на оставката на Иван Гешев
ВСС гласуване на оставката на Иван Гешев
ВСС гласуване на оставката на Иван Гешев    ©  Георги Кожухаров
ВСС гласуване на оставката на Иван Гешев    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Изслушването на главния прокурор Иван Гешев пред Групата за демокрация, основни права и мониторинг, част от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в Европейския парламент всъщност се оказа лишено от интрига. То беше при закрити врата, но Гешев излезе от залата след петнайсетина минути и практически отказа да дава изявления пред медиите, включително и за решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) за предсрочното прекратяване на мандата му от понеделник.

Пред медиите Гешев, който по принцип е много разговорлив, този път се ограничи само до три изречения: "Както винаги обсъждахме важни въпроси като правовата държава и върховенството на закона с мониторинговата група, въпроси като зловредното руско влияние, корупцията по високите етажи и всичко, което интересува нашите европейски партньори. Аз ще изчакам решението на президента Румен Радев относно указа за моето отстраняване. Ще изчакам решението на Конституционния съд и каквото имам да кажа, ще го кажа в България".

Очакванията, че на това изслушване ще бъдат направени сериозни разкрития и едва ли не ще промени отношението към действията на прокуратурата, ги създаде самият Гешев, който от поне две седмици насам обяснява при всяка своя публична поява, включително и в рамките на процедурата по отстраняването му във ВСС, че предстои да се яви на изслушване в Страсбург, където ще "бъде много интересно". Всъщност срещата във вторник премина като стандартна процедура. В срещата се включиха още зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев, който говори пред комисията доста по-продължително за новия закон за механизма за разследване на главния прокурор, обжалването на прокурорските откази да образуване на досъдебно произовдство и др., представители на Групата на държавите срещу корупцията (GRECO) към Съвета на Европа и на ЕК. Онлайн се включи и министърът на правосъдието Атанас Славов.

И на Гешев, и на представителите на министреството се е наложило да обясняват процедурата за освобождаване на главния прокурор в България, която завършва с указ на президента, което обяснява и факта, че до издаването му Гешев остава главен прокурор.

Очаквано във вторник още преди да изслушването да започне, имаше опити от евродепутати на ГЕРБ то да бъде отложено заради решението на ВСС от понеделник. "Имаше инициатива от няколко политически групи", коментира пред журналисти Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП). Тази реакция беше очаквана заради създадената нагласа, че основната тема на срещата ще бъде "Берселонагейт" - тема, зададена както от Гешев, както и от евродепутатът Елена Йончева (БСП/ПЕС).

Именно Йончева беше тази, която алармира за опитите да се осуети изслушването на Гешев. "Колегите на Бойко Борисов се позоваха на решението от понеделник на Висшия съдебен съвет за освобождаването на главния прокурор. Иван Гешев обаче е на тази длъжност, докато президентът не издаде указ. Това е абсолютно безпрецедентно - опит да се запуши устата на главен прокурор. ЕНП се опита да окаже натиск върху европейски депутати. Странно поведение, след като ГЕРБ и ЕНП години наред подкрепяха главния прокурор", коментира Елена Йончева след заседанието.

По-късно пред "Капитал" тя коментира, че изслушването е резултат от няколко събития в България през последния месец: "Първо, заявката на прокуратурата за напредък по знакови дела. Второ, поискания имунитет на двама бивши бивши премиери. И трето, процедурата за отстраняване на главния прокурор." Освен това по време на изслушването "имаше въпроси, свързани с усещането за политически натиск за отстраняване на главния прокурор, в момент на разкрития по ключовите дела", каза тя. И добави, че е задала въпрос на министъра на правосъдието за липсата на съдебен контрол върху фигурата на главния прокурор, в реформата, която бе приета в НС.

Евродепутатите не коментираха какво се е разисквало по време на тази извънредна среща на групата за ситуацията в България. "Не бих искал да влизам в детайли какво се е случило на изслушването- на главния прокурор, защото беше на закрити врата, но фактът, че то продължи около 15 минути, означава, че не е имало какво толкова да се каже", коментира за "Капитал" и евродепутатът от ЕНП Радан Кънев. По неофициална информация на "Капитал" все пак се е говорило за т.нар. "Барселонагейт", последната изключителна активност на прокуратурата в България и др.

Евродепутатите са били наясно със започналата процедура за отстраняване на Гешев

"Има много големи предизвикателства в България, свързани с върховенството на правото, но също така виждам много силна решителност да се справите с проблемите. И мисля, че има реален прозорец за промяна и реформи в България", коментира пред "Капитал" евродепутатът от либералите Софи ин'т Велт, която от години следи ситуацията в страната ни. "Смятам, че реформите, които се провеждат, са положителни. И е важно България да продължи по този път", добавя тя.

Във връзка с предварителните дискусии за евентуално отлагане на изслушването тя коментира, че евродепутатите са се запознали с решението на Висшия съдебен съвет от вчера, "отбелязахме и факта, че г-н Гешев оспорва това решение, като се позовава на факта, че е той не е присъствал лично при вземането му. Но знаем също, че това беше неговият избор да пътува за Страсбург, можеше да избере и да остане в София да защити позициите си", казва още евродепутатът.

Радан Кънев споделя, че "оттук нататък важният момент вече е дали и доколко изобщо европейските институции ще съдействат да се случи смислена реформа в България. Защото досега реформа няма. До момента има отстраняване на главния прокурор, което е нужно и закъсняло, но е далеч, далеч от реформата, която е нужна. Главният прокурор бе отстранен от същите тези хора, които го избраха, и със същите мотиви, с които го избраха, които, за съжаление, не са юридически и политически", добави Кънев.

"Няма никакво съмнение, че България е болният човек в Европейския съюз и това до голяма степен се дължи и на съдебната система. Няколко политически фигури контролират съдебната система и не е от вчера.Висшият съдебен съвет е загубил всякаква легитимност и не може да вземе едно самостоятелно решение. Очевидно българската съдебна система страда. Този модел обаче продължава да се възпроизвежда, защото очевидно няма политически партии, които се борят за него", коментира за "Капитал" Петър Витанов (БСП).

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    Видимо от самолет е, че Иван Гешев е неинтелигентна бита карта.

    И преди да стане главен, а и след това няма нито едно доведено до осъдителна присъда значимо дело. Нито едно! Което трябва да говори за нищожния му професионален капацитет.

    Генезисът на Гешевото назначение беше да е йоркшир на capo di tuti capi по онова време ББ. Но когато на баце от Къщата на хълма в Лозенец му "направиха предложение, на което не може да откаже", Гешев стана излишен. Своеобразен ронин. И по селски взе да прави опити да припомни тук-там (и на Козяк, и в ЕП), че в собствените си очи вече е самурай...
    Никой никакво внимание, естествено, не му обърна...

    Но темата е друга!

    Не бива да се пропуска, че главният прокурор според Конституцията оглавява държавното обвинение. Т.е. той е фигурата, която би следвало да се отъждествява с отстояването на законността. Иван Г. не става за това. Не заради милиционерското, а заради капацитета. Има звездни политлидери, завършили право в Софийския, които също не стават за нищо. Според мнениета на юристи преподаватели и практици.

    Темата е за шуменето покрай т.нар. съдбна реформа, която видимо ще се изчерпи със замяната на Гешев.
    Ако заради неспособността на Гешев, самоопределилият се за главен съдебен реформатор и сподвижници от виртуалната партия ПП искат за се закрие поста главен прокурор на републиката, това е като заради бълхата да се гори юргана, според прекрасната БГ поговорка за вредоносността на некомпетентните действия.

    Защото и президентът лази по нервите на наемателите във властта от ПП-ДБ. Дали скоро няма да им хрумне да заковат с дъски на кръст вратата на Дондуков 1?

    Тъжна ПП-ДБ некомпетентност е обладала държавата...

    Христос Ивонав, дето се прави на баща на рИформата, е доказано ялов. Професионално. И винаги му трябва силна властова фигура, която хем нищо да не разбира от материята, хем да смята, че одърдорената промяна е нещо невиждано и нечувано.
    Същият преди 8 г омая баце с "гениалната" се хрумка да се промени Конституцията, за да се раздели на две ВСС.
    Разделиха го. Получихме Гешев.

    Сега Христос Иванов на принципа на пробата и грешката иска пак да променя Конституцията, за да закрие длъжността гл.прокурор, заради продукта на глупавото си хрумване от 2015 г, подкокоросвайки харвардците.

    Кога най-сетне ще дойде горския, за да напъди всички бракониерстващи в държавността?

    Нередност?
Нов коментар