Президентът подписа указа за освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор

От този момент нататък Гешев вече не оглавява прокуратурата

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Президентът Румен Радев е подписал указа за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Това става ясно от кратко прессъобщение на администрацията на държавния глава, изпратено привечер, в което се казва, че: "Със свой указ на основание чл. 129, ал.3, т.5 от Конституцията, президентът Румен Радев освободи днес Иван Гешев от длъжността главен прокурор на Република България."

От този момент насетне Иван Гешев не заема длъжността главен прокурор. Това става три дни след като в понеделник, с 16 гласа "за" срещу 4 "против", ВСС прие решение за отстраняване на Гешев от поста заради поведение, което уронва престижа на съдебната власт. Конкретният повод е изявление на Гешев, че "политическият боклук" трябва да бъде изметен от парламента, изречено на пресконференция на 15 май, на която Гешев театрално си скъса оставката.

Отстраняването на Иван Гешев от ВСС показа на живо превзетата съдебна система вижте тук как се случи всичко

На практика Гешев изкара на поста три години и половина от общо седемгодишния мандат на главния прокурор, тъй като встъпи в длъжност през декември 2019 г.

През последните дни имаше коментари, че президентът може да забави подписването на указа заради образуваното пред Конституционния съд дело по искане на Гешев, който оспорва промените в НПК и Закона за съдебната власт, въвеждащи ново мнозинство от 13 гласа за освобождаване на главния прокурор. Имаше и напомняния, че президентът има и друга опция - да върне на Висшия съдебен съвет предложението за освобождаване на Гешев.

В сряда лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков призова президента да подпише указа до края на седмицата, подобни призиви дойдоха и от други политици.

До седмица ВСС ще трябва да започне процедура за избор на нов главен прокурор

Първата задача на ВСС сега, след като указът е факт, ще бъде да избере изпълняващ длъжността главен прокурор до избора на нов титуляр.

След това ВСС трябва да обяви процедура за избор на нов главен прокурор, което по закон трябва да стане в 7-дневен срок от прекратяване мандата на предишния, т.е. до следващия петък. Настоящият ВСС вероятно ще спази закона, но може и да не издигне кандидатура, доколкото през изминалия месец особено настойчиво се чуха мнения, че съветът в този му състав и при изтекъл мандат не е легитимен да избере новия главен прокурор, който ще заема поста през следващите 7 години.

Същевременно, към момента няма основание да се очаква конститурането на нов ВСС в следващите месеци, макар че парламентът с промените в НПК и в съдебния закон, си определи тримесечен срок от влизане в сила на закона, за да избере нови 11 членове на съвета от парламентарната квота. Процедура за избор в парламента не се подготвя, а неофициално депутати споделят, че е много вероятно да не спазят срока, който сами си поставиха. Депутатите задължиха и органите на съдебната власт също в тримесечен срок да произведат нови избори за 11 членове от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи, с което зачертаха проведените преди година избори в съдебната власт. Тази разпоредба обаче също е оспорена от Гешев пред КС.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    selofia avatar :-|
    Селофия
    • - 4
    • + 2

    Зеления Чорап нямаше друг ход оставен...
    Подписа...
    Обаче в Зеленочорапия в момента се случват странни библиотекарски събития... Прокурор йок, но временно изпълняваш длъжността трее да има... КОЙ е тоЙ?.. И дали Радев, омерзението на БГ електората за измяната към държавата, ще подпише назначение, неудобно нему.
    Плюс на пРезидента е и да привлече чалгажийския каскет към проекта си за диктатура тип беларус.. такива папки и флашки е натрупал покрай.. Пепи Еврото, Сарафов и Явор... и КГБ службите край Копринков и банда... Малиий.. цикрец..

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 5

    Необяснима ми е възторжената радост: "От този момент нататък Гешев вече не оглавява прокуратурата" !!!!
    Да, така е, но указът на президента нито отменя конституционните и устройствените законови текстове, които дефинират какви са функциите на гл.прокурор на РБ, нито прави някаква нова трансформация на висшите длъжности в съдебната система.
    Длъжност главен прокурор на РБ продължава да съществува с вменените ѝ права и задължения.

    Имам неприятното усещане, че цялата патърдия от страна на завъртелите на на 180 градуса Герб и ДПС и на вечния съдебен реформист Христос Иванов е всъщност да се махне Гешев, който стана неуправляем от тях, а има много лостове да им стъжни живота.

    Тревожното е, че Хр.Иванов все повече се солидаризира с Герб, ДПС и Пеевски за разправата с този гл.прокурор, но това е съвсем отделна тема.

    Указът на президента не само не слага точка на проблема, а напротив - посочва задълбочаващите се последици от действията на политическите еднодневки от конгломерата Герб/ПП-ДБ, които определено не могат да предвидят последствията от кампанийните си действия.

    Защото в момента според Констиуцията главен прокурор има, а според решението на ВСС заради това (което всички ние си мислим) за политическия боклук и последвалия указ на президента - главен прокурор няма.

    Тежко шизо обхваща държавата...

    Нередност?
Нов коментар