🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ВСС уволни Гешев, на ход е президентът

В отсъствие на главния прокурор, който предпочете да отпътува към Страсбург, мнозинството в съвета прие, че той е увредил престижа на съдебната власт

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

В отсъствието на главния прокурор Иван Гешев, който предпочете да замине за Страсбург, за да се защитава там, Висшият съдебен съвет (ВСС) гласува за предсрочното прекратяване на мандата му. За отстраняването на Гешев гласуваха 16 от членовете на ВСС, против гласуваха четирима - Олга Керелска, Евгени Иванов, Вероника Имова и Пламен Найденов. Олга Керелска е член на съвета от съдийската колегия, останалите трима са от прокурорската. Севдалин Мавров от съдийската колегия напусна заседанието преди края му.

Това обаче не слага край на правомощията на Гешев като главен прокурор, което ще стане едва след като президентът Румен Радев подпише указа за отстраняването му. По конституция президентът няма срок за подписване на указа, а в публичното пространство вече се появиха коментари от приближени до Радев, че той не трябва да го прави, докато Конституционният съд не се произнесе по делото, образувано по искане на Гешев срещу промените в съдебния закон, с които мнозинството за отстраняване на главния прокурор беше намалено от 17 на 13 гласа. Същевременно в момента ВСС е с намален състав от 22 членове, вместо 25, колкото е по конституция, заради овакантени три места.

Решението беше взето в рамките на процедурата, образувана по предложението на четирима членове на прокурорската колегия от 22 май за изявлението на Гешев, че "политическият боклук" трябва да бъде изметен от парламента, направено по време на пресконференция на 15 май, когато главният прокурор театрално скъса оставката си. Оценката на ВСС е, че с поведението си Иван Гешев е уронил престижа на съдебната власт, но мнозина от членовете му поставиха това поведение в контекста на цялостното присъствие на Гешев в публичното пространство.

Решение в контекст

"Не е въпросът само в конкретната реплика, но и цялостния контекст на изказването и поведението на главния прокурор, които дават основание за оценка на силна политизираност на цялостното му поведение. Контекстът дава основание да си направим извода за силна политизираност не само на конкретната изява, а на цялостното поведение на главния прокурор. Не говорим за случайно емоционално споделена фраза, говорим за подредено и организирано поведение, което за мен може да бъде окачествено като силно политизирано.[...] Подобно дълбоко политическо ангажиране е недопустимо" - това заяви в изказването си по същество председателката на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова, юрист с безспорен авторитет и интегритет и затова нейната оценка е особено съществена.

Захарова отбеляза, че не е съгласна с форсирането на процедурата във ВСС, вместо да се изчака до четвъртък, когато и Гешев ще участва, но по отношение на обсъжданото поведение на главния прокурор е категорична, че в случая не се касае за случайно изпусната реплика в резултат на емоционално напрежение. "Главният прокурор по време на брифинга ясно показа целенасочено поведение в негова защита срещу поисканата му оставка. Особено опасно и тежко укоримо е, че цялото му поведение е насочено към постигането на конкретна политическа цел. Касае се не само до превратно упражнявани правомощия, а до дълбоко навлизане в политическия живот, и то за съжаление със средствата на наказателния процес и наказателното производство. Всъщност от поведението му на брифинга и множеството обстоятелства, които станаха известни - от образуваните преписки както срещу политически лица, така и срещу колеги, се вижда ясно, че инструментариумът на наказателния процес се използва не само като заплаха за използване и интервенция в политическия живот, но и като агресивно средство за постигане на политически цели. Това е едно осъзнато поведение, с което аз не мога да се съглася. Наказателният процес не може да бъде инструмент за отмъщение и увреждане на интересите на когото и да било", каза Захарова.

Цялото поведение на Гешев преди брифинга на 15 май, включително с нагласяването на зам. главния прокурор Борислав Сарафов къде точно да седне на предварителната среща преди пресконференцията, показва хладнокръвие, а не действия под емоционален стрес. Това пък заяви друг член на ВСС - Атанаска Дишева при обсъждането по същество. Тя заяви, че не приема тезата на главния прокурор, че е направил изявлението си в лично качество като част от правото му на изразяване на мнение, защото това е станало на нарочен брифинг пред медиите именно в изпълнение на функциите му като главен прокурор.

"Всяка негова дума се приема като идваща от институцията, особено когато си начело на прокуратурата и като застанеш на брифинг с целия си екип. Ако си стресиран - търсиш специализирана помощ, успокояваш се, след това правиш брифинг", отбеляза и Георги Кузманов, който е един от вносителите на предложението, но и е подкрепил навремето кандидатурата на Гешев за главен прокурор. Той заяви, че главният прокурор е демонстрирал липса на интегритет и манталитетни проблеми: "Това се оказа манталитет. Явно не сме преценили правилно интегритета на г-н Гешев. Вместо защита на ценностите, започна замеряне със записи. Лабилният и емоционално невъздържан главен прокурор не е равно на смелия. Той не може да изпълнява повече функциите на главен прокурор".

На 25 май пред правната комисия в парламента по повод законопроекта за промени в НПК и съдебния закон, Гешев е казал, че няма да участва в нещо, което предварително е решено от политическата мафия и политически боклук, припомни Огнян Дамянов, като цитира стенограма на парламента. "Няма никакъв елемент на извинение - това е мнението на Гешев за хората в парламента, казано официално в качеството му на главен прокурор", заяви той. Дамянов коментира, че оттук нататък върху всяко обвинение срещу политик ще тегне съмнението, че не е проведено обективно и безпристрастно и че в резултат на тези изказвания на главния прокурор, много хора, които са извършили престъпление, няма да бъдат осъдени. Нещо повече, "тези последици няма да заминат за ден или два", много хора ще осъдят България в Страсбург заради това изказване.

"Аз съм гласувал за избора на Гешев, не се гордея с това", каза Дамянов.

Припомнено беше и рязкото активизиране на прокуратурата - както срещу вносителите на предложения, така и по досъдебни производства от преди пет и повече години с очевидната цел да се повлияе на призивите за оставка на Гешев.

Гешев за пореден път опита да отложи процедурата, но не успя

До решението се стигна въпреки опитите на Гешев да продължи с протакането на процедурата, като още в 11.30 ч той заяви, че напуска заседанието, за да пътува за Страсбург, но тъй като държи да се защитава лично, ВСС трябва да отложи пренията за четвъртък. Едновременно с това Гешев не само напусна залата, но и оттегли и адвокатката си Радостина Томова, която пък заяви, че е длъжна да се съобрази с желанието на клиента си.

Така опасенията, че Гешев ще прибегне до всякакви методи, за да протака днешното заседание на ВСС, се потвърдиха напълно. Теоретично днес ВСС трябваше да изчерпи исканията за нови доказателства, за да изслуша зам.-главния прокурор Даниела Машева, допълнително посочена като свидетел от Гешев, а след това да започне обсъжданията по същество. Очакваше се Гешев да остане на заседанието на ВСС поне до ранния следобед. Вместо това, той заяви, че поддържа искането си за назначаване на две експертизи - социологическа, която да покаже как точно се е увредил престижът на съдебната власт, и лингвистична, която да анализира термина "политически боклук", както и факта, че всъщност по време на пресконференцията той не бил употребил само израза "политически боклук", а "политически боклук, извинявам се за израза". Малко след това обяви, че тръгва на път.

Поведението му предизвика буря от възражения във ВСС. Няколко души поотделно директно обвиниха Гешев, че шиканира процедурата още от миналата седмица насам, първа в прав текст заяви това Атанаска Дишева. Припомниха му, че са насрочили заседанието за понеделник, а не в петък или през уикенда, защото в четвъртък Гешев ги уверил, че ще присъства на обсъждането, а дори и да се наложи да тръгне, адвокатката му ще остане, за да го защитава. Поискано беше той да си презавери билета за по-късен час, още повече че заседанието на подкомисията по мониторинг към комисията LIBE на Европейския парламент, на което той е поканен, е във вторник. Министърът на правосъдието Атанас Славов заяви, че и той е поканен на утрешното заседание на подкомисията в Страсбург, но вместо него ще отиде зам.-министър Емил Дечев, защото той е преценил, че е по-важно да остане с оглед на процедурата през ВСС тук.

Гешев обаче отхвърли всички аргументи, като обяви, че ще пътува за Страсбург. Той даде ясно да се разбере, че се кани да предизвика скандал около отстраняването му в Страсбург, след като не може да противодейства в България. "Преценката ми за участие в Европейския парламент ще разберете утре. Ще обсъдим важни теми за върховенството на закона и правовата държава. Ще участвам лично на заседанието на комисията LIBE. Вярвайте ми, ще е много интересно моето участие утре, на дата 13 юни", подчерта Гешев, което едва ли е случайно - 13 юни се пада рожден ден на Бойко Борисов, а Гешев от миналата седмица обяснява, че в европарламента искат от него да говори по казуса "Барселонагейт".

Освен това акцентира на няколко пъти, че освен изслушването в подкомисията има и много персонално насрочени срещи, на които държи, защото ставало въпрос за професионален дебат с евродепутати, касаещ върховенството на закона.

Въпреки напускането му заедно с адвокат Томова, мнозинството във ВСС реши, че няма да отлага дебата и решението, защото обратното би означавало, че ще позволят да се злоупотребява с права и да се шиканира процесът.

Калина Чапкънова припомни, че в четвъртък членовете на съвета искаха да насрочат заседание за петък, но се съобразиха с настояването на Гешев да се отложи заседанието за петък, за да може той да се подготви за публичното си обръщение към нацията, предвидено за петък, но отложено. Сега четем, че това обръщение ще е следващия четвъртък, дали няма да ни подготвят да отложим и това заседание и да не можем да приключим това производство, зададе риторичен въпрос Чапкънова. "Предложихме различни варианти, изцяло се съобразихме, но в крайна сметка приключването на това производство в разумен срок тежи на нашите плещи. Друг задава посоката на нашето поведение, а всичко, което сме направили до момента е да не накърним процесуалните права на г-н Гешев", каза тя.

Същото заяви и друг от вносителите на предложението - Огнян Дамянов: "Нашата работа зависи от поведението на Гешев, дали сме му възможност да присъства. И предположи: "Ами той утре може да реши, че в четвъртък има друг ангажимент." Месец преди 15 май Гешев е през цялото време в чужбина, той пътува повече от външния министър, каза Дамянов.

Атанаска Дишева заяви, че в настоящата процедура не се налага личното участие на главния прокурор, а упълномощения от него адвокат, който няма да пътува с него в Страсбург, не е била възпрепятствана да участва. В този смисъл Гешев не е бил лишен от право на защита. Прави се грубо внушение за пред публиката, че искаме грубо да нарушим правата на Гешев. Миналата седмица бяхме готови да проведем заседание в петък, събота, неделя, именно знаейки, че той има пътуване днес. Г-н Гешев изрично се противопостави и заяви, че ще участва днес, припомни отново Дишева.

Какво предстои

По всичко личи, че кризата около главния прокурор няма да спре дотук, нещо повече, тя има целия потенциал да се развива занапред. Гешев остава на поста до указа на президента, като ясно даде заявка, че ще продължи да оказва натиск чрез инструментите, които му дава позицията начело на прокуратурата. Във вторник той ще говори пред подкомисията по мониторинг към комисията LIBE в Европейския парламент и предупреди, че "ще бъде интересно". Миналата седмица поиска да бъде изслушан от Народното събрание по конкретни обществено значими казуси за корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние. А се очаква и негово обръщение към нацията, което той отложи вероятно за идущия четвъртък.

Междувременно и президентът Румен Радев трябва да вземе решение по предложението на ВСС за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, което съветът ще му изпрати веднага. Отказът му да подпише указа би могъл да предизвика поредна политическа криза. Президентът има и друга опция - да върне на ВСС предложението за освобождаване на Гешев, като се мотивира защо иска преразглеждането му. Това може да стане само веднъж, а ако пленумът потвърди решението си и повторно гласува за отстраняване на Гешев, Радев е длъжен да подпише указа за освобождаване.

Едва когато Радев подпише указа ВСС може да пристъпи към определяне на изпълняващ длъжността главен прокурор до избор на титуляр.

При всички случаи всеобщото мнение е, че настоящият ВСС, с изтекъл мандат и достатъчно дискредитиран, няма легитимност да проведе избор на нов главен прокурор и това следва да бъде оставено за следващия съвет. С промените в ЗСВ, атакувани пред КС, парламентът си даде тримесечен срок за избор на нова парламентарна квота от 11 човека във ВСС. Освен това, обаче Народното събрание даде тримесечен срок и на органите на съдебната власт да изберат нови 11 човека от професионалната квота - съдии, прокурори и следователи, вместо избраните през лятото на м.г. Тази разпоредба също е атакувана пред КС от Гешев с аргумента, че парламентът е нарушил принципа на разделението на властите и се е намесил в делата на съдебната власт, като на практика зачертава нейните действия по избора, проведен м.г. - съвсем навреме и в срок преди изтичането на мандата на ВСС. Това залага нов хаос в системата, чиято развръзка засега е непредвидима, защото зависи от много фактори, включително и кога и как ще се произнесе КС.

Гешев не може да обжалва пред съда днешното решение на ВСС. Едва след като президентът подпише указа, той може да бъде атакуван пред КС, но не от Гешев, който към този момент той вече няма да е главен прокурор. По констититуция указът на президента може да бъде атакуван от 48 депутати, президента, Министерския съвет, Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главния прокурор.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xsz45646888 avatar :-?
    xsz45646888
    • - 3
    • + 6

    Радев да не подписва нищо, това е политически мотивирано отстраняване, задето Гешев най-сетне събра кураж да се изправи срещу корупционния октопод на Борисов-Пеевски и реши да си свърши работата.
    Защо ППДБ като са толкова принципни не се възпротивят и не протестират, ами застават зад Мафията? Нали не било важно дали едно лице се казва Гешев, Пешев, Бойко или Гойко, нито какво е миналото му, а само да сме принципни? Е, сега принципни ли сме, отстранявайки го по този начин и с тези мотиви (има се предвид реални, не формални)? Сега удобен на Борисов и Пеевски главен прокурор ли ще си назначим или с "реформата" ще направим главния прокурор зависим от мнозинството в парламента? Или направо ще махнем тази длъжност за по-лесно, за да не ни притеснява и страхува?

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 4

    Не, не, не! Едва ли е толкова простичко, розовко и хубавко.
    Това не е федербал...

    Още повече, става много видимо, че когато Гешев - притиснат до станата - взе да вади мръсното бельо на властниците, цялата политическа върхушка се разбърза да го канселира.
    Защо? Защо не изчака по неговите доказателства да се произнесе съд, което е в реда на нещата в правова държава!
    Че кой казва, че БГ е правова държава!?

    Видимо Гешев знае достатъчно, което досега по една или друга причина е затаявал, но вече самосъхранително може да взриви бента на калното съдържимо на т.нар. БГ политическа класа и миазмите на политиците да станат видими. И задушливо смърдящи.
    И затова политическата класа (и силите зад нея, т.нар. мафия) бързат час по-скоро да му запушат устата.

    Комичната фактология досега:
    1. Шестима от членовете на прокурорската колегия на ВСС, които досега ад хок отхвърляха всяко сериозно мотивирано искане на двама министри и на президента за освобождаването на Гешев, рязко преживяха катарзис и внесоха във ВСС искане за уволнинеито му, защото бил унизил съдебната власт, като бил разрешил нерегламентиран достъп до мястото на взрива срещу колата му на Ярема на някакъв израелски експерт-антитерорист, чеито мнение нито има значение, нито някоя институция го изслуша. Евреинът бил минал зад ограждението и затова гл.прокурор трябва да бъде низвергнат. За мен е налудно...
    Смехотворното обвинение преди няколко дни бе оттеглено от шестимата също толкова "спонтанно", колкото и бе повдигнато. Просто е: преди са им казали: давай, после са им казали: тцъ...
    2. Други членове на ВСС задействаха второ - днес дало положителен резултат - искане за освобождаването на Гешев, защото бил споменал, че в НС има политическия боклук. Това и аз го мисля! При едноцифрения рейтинг на Събранието, вероятно същото го мислят още 90+% от българите! Ще ни наказват, явно...
    Но за Гешев това бе достатъчно да мотивира уволнението му...
    Поне за цвят някой от обвинителите му можеше да допълни, че му миришат краката или има гаден дъх... Което по същество е също толкова сериозна причина, колкото и изказване на мнение.

    С една дума - решиха да му затворят устата и му намериха цаката по смехотворни "обвинения".

    Сериозната фактология:
    1. Главният прокурор преди време депозира питане в КС дали ВСС, голяма част от чиито членове от политическата квота са с изтекъл мандат, може да се произнася и меродавни ли са решенията му.

    Защото не само ВСС, но и Инспекторатът на ВСС е почти 100% нелегитимен поради изтекъл мандат на членовете му. Което създава впечатление, че съдебната власт е просто един апендикс на политическата класа, който трябва просто да взема правилните (според политическата класа) решения без значение те изобщо легитимни ли са! Каквото и става.

    2. Да допуснем, че КС постанови, че ВСС в този си състав с изтекли мандати не може да взема решения. Ако междувременно президентът е избързал да издаде указ за освобождаване на гл.прокурор на основание решението (може би нелегитимно?) на този състав на ВСС, мачът е свирен и решението на КС вече ще е без значение.
    Да не се изчака решението на КС е обезсмисляне на КС като такъв.

    За къв чеп ни е КС, ако не го оставим да се произнесе и не го изслушваме?
    А и закъде бързаме?

    Да оставим политическата мафия набързо да запуши устата на лошия Гешев, който вероятно има данни и механизми да я поразпердушини? Ами не е ли в наш интерес политическата мръсотия най-сетне да стигне до съдебните зали? Да разберем верно ли е това с кюлчетата и пачките, с двойното гражданство и издавала ли е съветничка на Киро държавни тайни на Скопие?

    Изключително комично е превратът срещи Гешев, в който рамо до рамо са уж несъвместимите ПП-ДБ, Герб и ДПС, да се представя за някаква съдебна реформа.
    Това е класическо канселиране на човек, който е скъсал юздите и неуправляем е станал опасен за менторите си.

    ОК - махат Гешев. Кой ще стане главен прокурор? Логично е да е някой от заместниците му. Сарафов? Вие шегувате ли се?!

    Казусът с Гешев показа много нагледно колко неподготвена и без желание за сериозни стратегически раформи в каквото и да било е днешната политическа класа, която по телевизора го играе Монтеки и Капулети, ама застрашат ли ѝ се интересите, става единна като комунистическа партия от времето на Бащата на народите...

    Нередност?
  • 3
    datahustler avatar :-?
    Соколов
    • + 2

    Бяха му написали да си тръгне сам, да не го тръгват...е изпълниха си обещанието. Тези които се радват много да внимават какво се случва. Щом се смъква главата на държавно обвинение за дни, нещата са много ама много опасни...

    Нередност?
Нов коментар