🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Парламентът решава за имунитетите на Бойко Борисов и Кирил Петков

Най-вероятно ще бъде създадена комисия, която да предложи на депутатите решение дали прокуратурата да разследва двамата бивши премиери

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Депутатските имунитети на Бойко Борисов и Кирил Петков, поискани от Иван Гешев в хиперактивните седмици след като ГЕРБ и ДПС се включиха в желаещите оставката му, ще бъдат разглеждани днес в Народното събрание. Прокуратурата иска имунитета на Бойко Борисов заради потенциално пране на пари чрез известната къща в Барселона, за която обвинението твърди, че Борисов може да е купил с неизвестни средства за бившата манекенка Борислава Йовчева. При Кирил Петков става дума за назначението му за служебен министър през 2021 г., преди Канада да го е освободила от второто му гражданство, макар самият Петков да е поискал от държавата това преди да встъпи в длъжност.

Анализ: Защо и за какво прокуратурата поиска имунитета на Кирил Петков

Какви са фактите по аферата "Барселонагейт", заради която сега прокуратурата иска имунитета на Борисов

Гледайте заседанието на Народното събрание на живо тук:

Днес депутатите най-вероятно ще решат да създадат комисия, която да реши дали да бъдат свалени имунитетите им.

Вчера стана ясно, че комисията ще има краен срок от един месец, а в нея ще участват по двама души от всяка партия. Срокът е важна подробност, защото в изтеклите записи от заседанието на "Продължаваме промяната" ставаше дума за влачене на процедурата с имунитета на Бойко Борисов докато се случат конституционните промени, които мнозинството в парламента планира. Ако комисията трябва да вземе решение до 18 юли, този сценарий отпада.

Кирил Петков вече обяви, че ще даде имунитета си сам малко преди края на живота на комисията, след като има възможност да покаже своята гледна точка за събитията от 2021 г.

Важен е въпросът и кой ще бъде главен прокурор след един месец. В момента това е Иван Гешев, който вече е отстранен от Висшия съдебен съвет (ВСС), но указът за освобождаването му не е подписан от президента Румен Радев. Гешев, а вероятно и Радев, чакат и две решения по допустимост на Конституционния съд - за промените в Закона за съдебната власт и относно дали решението за отстраняването му може да бъде взето от ВСС, който е с изтекъл мандат.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    По темата видимо е необходимо да се припомнят на писалия този текст две неща:
    1. Депутатският имунитет е функционален и предпазва народният представител от наказателно преследване зарази изказвания или действия при осъществяване на задълженията си като народен представител.
    В този смисъл нито обвинението в пране на пари срещу ББ, нито обвинението за подаване на декларация с неистинско съдържание срещу КП нямат отношение към тяхната битност на народни представители В МОМЕНТА;

    2. В прекрасния запис от заседанието на ръководството на ПП Асен Василев обявява по отношение на искането за сваляне на имунитета на ББ, че те са го "изпрали", а и Христос Иванов е измислил ала-балата да се излъчи парламентарна комисия, която да разводни и проточи максимално във времето решението на НС по искането на гл.прокурор.

    Нередност?
Нов коментар