Водевилът на ВСС за отстраняване на Гешев продължава в понеделник

Вносителите на предложението го оттеглиха, след като се оплакаха от целенасочен натиск от страна на прокуратурата и внушения, че са политически дирижирани

ВСС гласуване на оставката на Иван Гешев
ВСС гласуване на оставката на Иван Гешев
ВСС гласуване на оставката на Иван Гешев    ©  Георги Кожухаров
ВСС гласуване на оставката на Иван Гешев    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Темата накратко
  • Изненадващо вносителите на първото предложение за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев оттеглиха предложението с неясни мотиви
  • ВСС бе принуден да прекрати процедурата
  • Остана второто предложение срещу Гешев, по което съветът започна да разглежда доказателствата, в понеделник заседанието продължава

Съвсем неочаквано шестимата членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), внесли първото искане за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев, в четвъртък направиха изявление, че оттеглят предложението си и искат процедурата по него да бъде прекратена. Това стана в момент, когато се очакваше да започне обсъждането на доказателствата по това предложение, което означаваше, че по него може да се вземе решение ако не в четвъртък, то поне в близките дни. Вместо това ВСС прекрати процедурата по това предложение, внесено на 12 май, по което се иска отстраняване на Гешев заради недопустимата му намеса в разследването на взрива пред колата му на 1 май т.г., когато разпореди изпращането на израелски експерт на местопрестъплението.

Остана открита процедурата за отстраняване на Гешев по второто предложение, внесено на 22 май от четирима от същите вносители, за изявлението на Гешев, че "политическият боклук" трябва да бъде изметен от парламента.

Първоначално и шестимата вносители - членовете на прокурорската колегия - Георги Кузманов, Калина Чапкънова, Огнян Дамянов, Гергана Мутафова, Светла Бошнакова и Йордан Стоев, изнервено, но категорично отказаха да съобщят мотивите си за изненадващия обрат с аргумента, че законът не ги задължава. След което почти в прав текст дадоха да се разбере, че върху тях в продължение на близо месец, откакто са внесли искането, е оказан целенасочен натиск - както от прокуратурата под ръководството на Гешев, така и от определени медии.

Изненадващият обрат се случи ден след като парламентът гласува новото правителство и ГЕРБ вече няма необходимост да доказва на ПП-ДБ своята решимост за отстраняването на Гешев. Същевременно то идва и в контекста не само на демонстративния натиск на главния прокурор върху знакови представители на основните политически сили в парламента, но и на започналите проверки срещу членовете на прокурорската колегия, внесли предложението за отстраняване. На 25 май прокуратурата съобщи, че наред със сигналите срещу Бойко Борисов и Мария Габриел, "подадени от граждани", проверява и сигнали срещу двама членове на ВСС - два сигнала от гражданин с твърдения за незаконни действия на членове на Прокурорската колегия на ВСС - К.Ч. и Г.К. Очевидно е, че става въпрос за Калина Чапкънова и Георги Кузманов.

Какви са мотивите

Въпросът за личните мотиви на всеки от шестимата, в контекста и на изнервената им и неособено кохерентна позиция пред ВСС, остава отворен, още повече, че част от тях заявиха, че реакцията им се дължи и на направените внушения в публичното пространство, включително и от Гешев, че те са действали под политически натиск. Четирима от вносителите - Калина Чапкънова, Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова и Йордан Стоев, са избрани от парламентарната квота. Чапкънова и Мутафова са номинации на ГЕРБ, а Стоев - на лидера на "Атака" Волен Сидеров, но вече стана ясно, че е приел да бъде емисар на Бойко Борисов в преговорите му с Гешев да си подаде доброволно оставката срещу 100% политически гаранции. Бошнакова е номинация на БСП, но през цялото това време от един месец, включително и днес, тя запази мълчание.

По време на продължителното заседание на съвета в четвъртък шестимата членове на съвета многократно бяха питани за мотивите да си оттеглят предложението, на което повече или по-малко изнервеният отговор бе, че не са длъжни да го направят, а и тези мотиви са неотносими към процедурата. На това реагира остро членът на съвета Атанаска Дишева: "Дължите този отговор на обществото." Тя припомни на шестимата тяхното първоначално заявление, че единствената цел на тяхното предложение е било да се установи истината и запита: "Разбрахте ли истината и, ако сте разбрали, моля да я споделите с нас." Същото обръщение направи и Олга Керелска: "Действително е внезапно, колеги, и действително буди съмнение."

Председателката на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова настоя: "Яснота по този въпрос е необходима с оглед на престижа на пленума на ВСС, който е длъжен да осъществява дейността си в условия на прозрачност. Дължим яснота и на обществеността, която трябва да знае какво точно се случва." И подчерта, че за нея лично мотивите за оттеглянето са важни с оглед вземането на информирано и прозрачно решение.

В крайна сметка след дадена почивка Гергана Мутафова от името на шестимата вносители направи опит да обясни оттеглянето, като се позова на постановление на прокурор Денков от Софийската градска прокуратура от 2 юни, в което той приема, че няма извършено престъпление от Иван Гешев по повод присъствието на израелски експерт на местопрестъплението на 1 май. Постановлението е в рамките на проверка, образувана по сигнал на сдружение "Боец" срещу Гешев със съмнение за инсценировка на взрива и за длъжностно престъпление, извършено от главния прокурор с разпореждането на зам.-директора на следствието Ясен Тодоров да заведе изреалския експерт на местопрестъплението. Постановлението се появи в публичното пространство за първи път на 6 юни, публикувано от Антикорупционния фонд, а Мутафова заяви, че го е принтирала от правен сайт. Остана обаче впечатлението, че действителната причина за оттеглянето е по-различна, най-малкото защото тове не обяснява първоначалното упорито нежелание на шестимата да изложат мотивите си за оттеглянето на предложението, което всъщност бе направено и повече от две часа след началото на заседанието, след като бяха приети доказателствата по него и предстоеше обсъждането по същество.

Извън това, прокурорското постановление е неотносимо към дисциплинарната процедура. Дишева заяви, че не приема доказателствената стойност на прокурорското постановление, изчетено от Мутафова, защото производството пред ВСС не е за престъпление, а за нарушение на служебните задължения. Същото по същество заявиха и председателката на ВКС Галина Захарова и Олга Керелска.

Прокурорски натиск върху вносителите

Огнян Дамянов обаче внесе нова светлина върху мотивацията на вносителите. След като заяви, че по принцип приема аргументите на Мутафова, той остро изрази негодуванието си, че дълго време върху предложителите се оказва натиск, но всички, дори членовете на съвета, мълчат за това и не реагират. Наложи се усещането, че ние сме били политически натискани да внесем предложението, каза Дамянов и заяви, че точно заради това си оттегля предложението, за да няма усещане за политически натиск: "Предпочитам да не се гледа искането, отколкото да има всякакво съмнение за въздействие.", каза той.

Членове на прокурорска колегия, вносители на предложението, са привиквани с призовки във Върховната касационна прокуратура в рамките на проверки, отбеляза Дамянов: "Аз в понеделник казах, че членове на ВСС са викани във ВКП. А, бе, колеги, как един от вас не дойде чисто човешки да ни попита - как сме, викани ли сме, смятаме ли, че има натиск?"

Той се обърна и директно към Гешев: "И, господин Гешев, няма нищо мъжко, нищо воеводско и каквото и да е, прокуратурата, която ръководите, да прави такива проверки! Това е възмутително и е форма на натиск!"

Дамянов посочи също така, че друг аргумент за оттеглянето е, че процедурата не е регламентирана, включително и статута на главния прокурор при образуването й, за когото законът не предвижда никаква форма на остраняване, докато трае това поризводство.

Гергана Мутафова на свой ред посочи, че са внесли декларация във ВСС, с която завяват, че се осъществява натиск върху тях от страна на прокуратурата, но това е останало без реакция. До миналата седмица тя преброила 93 статии в медиите за вносителите, а сега били станали 115 статии срещу тях - в няколко определени медии. "Ако смятате, че това не е опит за натиск", реагира тя.

Мутафова попита кой във Върховната касационна прокуратура (ВКП) не е се самосезира по преписките срещу вносителите и дали това не са Гешев и заместниците му, след като ВКП не е първоинстанционна прокуратура.

На свой ред Гешев заяви, че срещу него също имало сигнали и проверки, даже досъдебно производство по сигнал на служителка, а през февруари имало над 6000 статии в медиите със споменаване на неговото име.

С голямо мнозинство от 17 гласа "за" и три гласа против ВСС прекрати процедурата срещу Гешев по първото предложение за нарушаване на служебните задължения с изпращането на израелския експерт на мястото на престъплението на 1 май.

Заседанието на ВСС продължи с гласуване на доказателствените искания по второто предложение за отстраняване на Гешев, което е с четирима от същите предложители - Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Гергана Мутафова и Георги Кузманов. Калина Чапкънова обаче заяви по време на заседанието в четвъртък, че се оттегля и от второто предложение заради внушенията, че то е политически мотивирано.

Свидетели доказват емоционалното състояние на Гешев

ВСС продължи заседанието си с изслушване на зам.-директора на Националната следствена служба Ясен Тодоров и директора на НСлС Борислав Сарафов (в този ред), които да свидетелстват за емоционалното състояние на Иван Гешев в периода около произнасянето на прословутата реплика на пресконференция на 15 май, че "политическият боклук" трябва да бъде изметен от парламента (става дума за два израза, а точният им цитат според предложението е: "между другото ясно е какъв е политическият боклук в Народното събрание. Извинявам се за този израз..., съдейки от изявленията на някои така наречени политици", "и е време да бъде изметен този, както казах политически боклук".) Тодоров ще свидетелства за състоянието на Гешев на 14 май, Сарафов - на 15 май, по време на срещата преди пресконференцията, на която са произнесени тези думи. Гешев настоя и за изслушването на Марчела Руменова Пантелеева, старши експерт в неговата администрация, била с него в командировка в САЩ и при завръщането му в България, която пък да свидетелствма за емоционалното му състояние на 13 май, когато на аерогарата при пристигането от САЩ му е връчено въпросното заплашително писмо. Първоначално това не се прие, както бе отхвърлено и предложението да бъдат разпитани и останалите зам. главни прокурори за удостоверяване на емоционалното състояние на Гешев в периода преди пресконференцията. Членовете на съвета решиха, че не може да се ангажират повече свидетели за доказване на едно и също обстоятелство. По-късно вечерта, те все пак решиха да разпитат Пантелеева, а по настояване на Гешев - и зам.главната прокурорка Даниела Машева, която на свой ред трябва да опровергае някои от твърденията на Борислав Сарафов за емоционалния статус на Гешев в периода от атентата до 15 май.

На практика темата за емоционалното състояние на Гешев бе обсъждана в продължение на повече от 6 часа във втората част на заседанието, което продължи до 23.30 часа.

Едва накрая пак Огнян Дамянов постави въпроса защо ВСС трябва да се интересува от емоционалното състояние на Гешев и какво общо има то с предмета на обсъждането. "Защо ни интересува емоционалното състояние на г-н Гешев, какво иска да ни каже той - че не може да се контролира ли?", попита Дамянов и предизвика острата реакция на Гешев за това как би се чувствал когато осколки летят покрай него.

Защитната теза на Гешев в неговото становище по повод на второто предложение, е че неговото изявление за "политическия боклук" в парламента, е резултат от емоционалното напрежение под влияние на атентата от първи май и заплашителното писмо, получено на 13 май. Така той на практика се опитва да опровергае, че това изявление е премислена заплаха към политическата класа, доколкото непосредствено след атентата от прокуратурата свързаха законодателната реформа за статута на главния прокурор и правомощията на прокурорите и този инцидент.

Към доказателствата бяха прибавени копие от заплашителното писмо, а не оригиналът, защото Гешев го бил скъсал от яд, когато го получил. Като доказателства бяха приети и куп медийни публикации от ПИК, Труд, 24 часа, ДеФакто, Фактор.бг и др., с интервюта на Даниел Вълчев, Александър Урумов, Корнелия Нинова, Георги Кузманов и др. Гешев обаче поиска да не се приема като доказателство интервю на адв. Даниела Доковска в "Капитал", както и други публикации.

Заседанието на ВСС в петък продължи точно 14 часа и приключи в 23:30 часа. След изслушването на Ясен Тодоров и Борислав Сарафов, членовете на съвета все пак изслушаха и служителката от администрацията на главния прокурор Марчела Пантелеева, която разказа за обстоятелствата при които Гешев е получил заплашителното писмо на 13 май - от шофьор на прокуратурата, който го чакал във ВИП залата на летището. От кого шофьорът Иван е получил писмото и при какви обстоятелства не стана ясно, Гешев само заяви, че по въпроса има досъдебно производство, в рамките на което е бил разпитан и е дал всички детайли. Членовете на съвета се впечатлиха от тези факти и се разбраха да насрочат специално заседание на пленума, може би при закрити врати, за да обсъдят всички форми на натиск върху магистрати.

Кадровиците се разбраха да продължат с обсъжданията в понеделник сутринта при уговорката, че следобеда Гешев пътува за Брюксел за заседание на подкомисията по мониторинг към комисията LIBE, където по неговите думи проявявали интерес към разследването "Барселонагейт".

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • + 4

    Майкоооооо, б*си лупинга :)
    Боже, Боже, Боже !
    Какви времена само !!!

    Нередност?
  • 2
    cccd avatar :-|
    cccd

    Няма друга такава държава! Няма друг такъв мафиотски цирк! Успяли ли са поне да отскочат и да се поклонят на второто погребение на брат Галев?

    Нередност?
  • 3
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 1
    • + 2

    Значи след катарзиса у шестимата последва и контракатарзис? Като в белота...
    Тази рязка повратливост на колективното мнение на шестимата не говори ли за колективна зависимост?
    Или пък за рязко колективно отрезвяване?
    Защото искът им за предпрочно освобождаване на главен прокурор да се мотивира с това, че били чули от Б.Сарафов да казва, че главният бил казал да се допусне на местопрестъплението неоторизиран от никого израелски експерт. И с това препредаване да се мотивира "сериозенно уронване на престижа на прокуратурата"?
    Ами това иди ми - доди ми във ВСС не е ли същото уронване? Дори и по-сериозно, защото намеква, че цели групи по горните етажи на властите са в определени зависимости.
    А същите тия шестимата три пъти категорично отхвърляха исканията за освобождаване на Гешев, подадени от двама правосъдни министри и от президента.
    Нужно беше само Мария Габриел да огласи партийната линия за свиване от ГЕРБ на чадъра над Гешев и това подейства на шестимата от ВСС като лампата на кучето на Павлов. С откровено глупавия за прависти мотив на иска.

    Тъжно е като констатация, но останал сам, Гешев има един-единствен шанс да оцелее - като извади и размаха мръсните ризи на тези, които го приготвиха за жертвено агне. С интерес очаквам утрешното му изявление.
    А може би вече и вносителите на второто искане за освобождаването му са размислили и заранта ще го оттеглят?...

    И се чудя защо никой не продава билети и не печели от тоя цирк?

    Нередност?
Нов коментар