🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

След имунитета на Борисов и двама депутати от "Възраждане" прокуратурата поиска и на Кирил Петков. Нищо за ДПС

Изглежда, че това са последните действия на Гешев като главен прокурор, тъй като в четвъртък ВСС може да го отстрани от поста

Кирил Петков    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Софийската районна прокуратура е предложила на главния прокурор да поиска от парламента имунитета на съпредседателя на "Продължаваме промяната" и бивш премиер Кирил Петков. Това става ясно от съобщение на СРП, изпратено във вторник. В текста му се посочва, че искането се отнася за депутат с инициали К.П., който освен това е бивш министър-председател.

Предложението е направено във връзка с разследване за декларацията за гражданство на Петков, подадена на основание чл. 110 от конституцията. Става въпрос за времето, в което съпресдедателят на ПП беше служебен министър на икономиката в кабинета на Стефан Янев - практически това беше първото от серията служебни правителства на президента.

Тогава се появи съмнение, че когато е подписал документа, в който декларира, че няма друго гражданство освен българско, Петков е скрил обстоятелството, че все още е гражданин и на Канада.

"От доказателствата, събрани в хода на разследването, може да се стигне до извода, че в подадената от К.П. пред президента на Република България декларация е затаена истина - наличие на двойно гражданство, и е потвърдена неистина, че лицето отговаря на условията за избиране на народни представители", се посочва в съобщението.

След Борисов и "Възраждане", нищо за ДПС

Това е поредно предложение за сваляне на имунитет, което прокуратурата отправя към главния прокурор. Досега той официално поиска имунитетите на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заради казуса "Барселонагейт". Гешев отказа да иска свалянето на имунитета на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, но внесе две искания срещу депутати от "Възраждане".

Всичко това се случва в разгара на почти мафиотката война, която се разви между прокуратурата и политическия елит, след като ГЕРБ и ДПС се отказаха да пазят Иван Гешев, както правеха последните години. По време на преговорите за съставяне на кабинет първо партията на Борисов, а после и Движението за права и свободи поискаха отстраняването на главния прокурор. Той от своя страна се закани да измете "политически боклук" от парламента. Въпреки това срещу политик от ДПС до момента няма нито едно публично действие. Депутатът от движението Делян Пеевски беше санкциониран по американския закон "Магнитски" за корупция, а неотдавна и по аналогичния британски закон отново за същото.

След "знака", който двете партии, очевидно доминиращи ВСС, дадоха, в кадровия орган на съдебната власт веднага започнаха процедури за отстраняването на Гешев. Той очаквано се опитва да ги протака, бави и спъва през различни инструменти, които има заради поста.

Вчера стана ясно, че двете предложения за отстраняването на Гешев бяха обединени и могат да бъдат разгледани на предстоящото заседание на ВСС в четвъртък. Или иначе казано - още в четвъртък главният прокурор може да бъде отстранен от поста. Подобен развой е почти сигурен, тъй като нужното мнозинство за отстраняването се събра. Това се разбра от последните гласувания в съдебния съвет преди ден.

Предисторията

Преди две години - през 2021 г., държавното обвинение отказа да разследва Петков по същия казус. Тогава в държавното обвинение беше подаден сигнал по електронната поща, съдържащ твърдения за извършено престъпление от Кирил Петков в качеството му на служебен министър на икономиката. Престъплението беше описано като скриване на обстоятелството, че Петков освен български е и канадски гражданин. За да бъде член на Министерския съвет обаче, според основния закон на България той трябва да има единствено българско гражданство.

Впоследствие Петков публикува искането си до Канада, с което се отказва от гражданство там. От датите на документацията се породи нов скандал - от тях се виждаше, че към момента, в който е встъпил в длъжност, служебният министър все още е бил с двойно гражданство. Петков обаче няколко пъти подчерта, че от момента, в който е подал искането си, е бил със съзнание, че не е канадски гражданин.

Противоконституционният указ

Съществуващата тогава специализирана прокуратура започна проверка по случая още лятото на 2021 г., а срокът за приключването ѝ беше удължен максимално - до декември.

Междувременно Конституционният съд излезе с решение, в което се посочва, че указът в частта, с която президентът Румен Радев е назначил за служебен министър на икономиката Кирил Петков, е издаден в разрез с конституцията.

До решението на КС се стигна, след като депутатите от ГЕРБ внесоха искане за частично обявяване на противоконституционност на указа на Румен Радев за назначаване на служебния кабинет.