🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пропуск в закона пак отложи назначаването на разследващ за Борислав Сарафов

Правилото, че механизмът за разследване на главния прокурор важи и за заместниците му, е изпаднало от някои текстове на закона

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Темата накратко
  • Прокурорската колегия пак отложи назначаването на разследващ по сигнал срещу Борислав Сарафов като се мотивира с пропуск на закона
  • В правната комисия, вместо да обсъдат темата, форсираха второто четене на промените в съдебния закон без корекции
  • Междувременно съдът отказа да разглежда жалбата на министъра на правосъдието срещу избора на Сарафов за и.ф. главен прокурор - министърът нямал такова правомощие, нито личен интерес

Прокурорската колегия за втори път единодушно отложи процедурата за назначаване на съдия Даниела Талева за прокурор, който да разследва и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов. Този път колегията се мотивира с пропуск на законодателя, който прави невъзможно назначаването в случая.

В чл. 30, ал. 5 т. 21 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) е записано, че прокурорската колегия назначава съдия, определен от Общото събрание на Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС), на длъжност прокурор във Върховната касационна прокуратура, който да изпълнява функциите на прокурор за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор. В текста обаче е пропуснато да се отбележи, че колегията назначава прокурор да разследва и престъпления, извършени от зам. главен прокурор, а в случая сигналът, за разследването на който е избрана съдия Талева, е срещу заместник главния прокурор Борислав Сарафов, който в това си качество е назначен за и.ф. главен прокурор.

Сигналът срещу Сарафов е първият сигнал, регистриран след влизане в сила на новия законов механизъм за разследване на главния прокурор и заместниците му, който бе изпратен до ВКС на 7 юни от Софийската градска прокуратура (СГП). На свой ред СГП се е самосезирала от медийни публикации за имотни сделки на близки и членове на семейството на Борислав Сарафов, като сигналът за тези публикации е бил изпратен до СГП от шефа на пресцентъра на главния прокурор (тогава Иван Гешев) Веселин Иванов.

За законовия пропуск членовете на прокурорската колегия и администрацията на ВСС установили едва във вторник, когато подготвяли диспозитива на решението за назначаване на Талева - това заяви Огнян Дамянов, който в сряда предложи отлагането. На предишното заседание на колегията Дамянов също поиска отлагане, но на друго основание - до произнасянето на Конституционния съд по делото, образувано по искане на главния прокурор Иван Гешев срещу промените в закона, с които през май бе създаден новият механизъм за разследване на главния прокурор. В този контекст повече от очевидно е, че се търси начин за стопиране на процедурата за разследване на Сарафов, въпросът е доколко мотивите за това стопиране са основателни, съответно - доколко са атакуеми.

Заедно с решението за отлагане на процедурата обаче, Прокурорската колегия реши и да сезира парламента със законодателния пропуск, за да бъде коригиран своевременно той и да може да се продължи процедурата по назначаване на съдия Талева - това коментираха днес членовете на колегията. В момента в дневния ред на парламента е заложен проект за промяна в Закона за съдебната власт, който в четвъртък предстои да бъде гледан на второ четене в правната комисия, а след това и в пленарна зала, като се очаква това да стане бързо и с приоритет. Една такава промяна може да се направи своевременно с този законопроект, смятат членовете на Прокурорската колегия.

На свой ред депутати коментираха пред "Капитал", че това е избирателно и изкривено четене на закона, но по-същественото е, че засега мнозинството нямало намерение да внася такава корекция, каквато предлагат от Прокурорската колегия. Според тях е достатъчно, че в НПК, където са регламентирани особените правила за разглеждане на делата срещу главния прокурор и заместниците му, има изричен текст, че разпоредбите на тази глава се прилагат и за престъпления от общ характер, извършени от заместник на главния прокурор. Законът за съдебната власт на практика препраща към НПК, коментират те.

Любопитното е, че разглеждането на закона за второ четене бе насрочено за заседанието на правната комисия в четвъртък, но веднага след тази заявка на Прокурорската колегия, че ще сезират парламента, за да внесе корекция още сега, правната комисия промени дневния си ред за сряда и вкара извънредно точката със съдебния закон. По този начин лиши колегията на ВСС от възможността да сезира с писмо парламента преди второто четене в комисия и предреши въпроса.

Проблемът е, че това е поредният етап от една объркана интрига, чийто практически ефект се състои в това, че разследването срещу Сарафов още дълго няма да започне - благодарение на уж некоординираните действия на няколко властови центъра. В случая и правосъдният министър Атанас Славов няма как да атакува пред съда отлагането на обсъждането по процедурата за някое следващо заседание на Прокурорската колегия. Миналата седмица Славов се закани, че ако назначаването на съдия Талева не бъде завършено от Прокурорската колегия без условности, той ще отнесе въпроса до съда. "Чувам, че назначаването на този ад хок прокурор ще се спира по аналогия със спряното производство за избор на нов главен прокурор. Аналогията е неправилна - едното е административна процедура, а другото е намеса в един вече започнал процес по НПК", каза Славов по БНТ. В случая обаче няма спиране на процедурата, а само отлагане на обсъждането, т.е. няма акт на колегията, който да бъде оспорен в съда.

И ако парламентът не приеме предлаганата промяна за изясняване на закона, която се състои от няколко думички, Сарафов ще остане недосегаем. Поне докато не бъде избран за главен прокурор.

Съдът: Министърът на правосъдието няма право да оспорва избора на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор

Тричленен състав на Върховният административен съд в сряда остави без разглеждане жалбата на министъра на правосъдието Атанас Славов срещу избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите "главен прокурор". Съдът приема, че Славов няма правен интерес да оспорва това решение, нито пък такова право му е дадено изрично от закона като министър.

Министърът на правосъдието не е пряко, непосредствено и лично засегнат от решението на прокурорската колегия да определи Сарафов за и.ф. и с отмяната на това решение няма да настъпи благоприятна промяна в неговата правна сфера, казва съдът. приетото решение на Прокурорската колегия, с което се определя временно изпълняващ функциите главен прокурор.

В случая министърът не може и да обжалва в обществен интерес, защото само прокурорите единствени разполагат с възможност да сезират съда с протест в защита на обществения интерес, казва съдът.

Определението на съда подлежи на обжалване с частна жалба в 7-дневен срок от съобщаването му пред петчленен състав на ВАС.

Миналата седмица ВАС остави без разглеждане две други жалби на частни лица срещу избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите "главен прокурор" - също поради поради липса на правен интерес. Първото прекратено дело е по жалба на адвокат Юлиян Дацев, второто е по жалба на сдружение "Моя страна България".