Първи пет сигнала срещу Иван Гешев и Борислав Сарафов по новия механизъм за разследване на прокурори

Първите сигнали срещу главния прокурор и заместниците му се появиха на следващия ден след влизане в сила на законовата поправка

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Само за първите три дни след влизането в сила на новия закон за механизма за разследване на главния прокурор и заместниците му, във Върховния касационен съд (ВКС) са постъпили първите пет сигнала срещу Иван Гешев и директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов, който е и зам. главен прокурор. Три от сигналите са срещу Гешев, подадени от граждани, двата сигнала срещу Сарафов са след самосезиране на прокуратурата, става ясно от прессъобщение на ВКС, разпратено днес.

Промените НПК и съдебния закон, с които се създаде нова процедура за разследване на главния прокурор, влязоха в сила на 6 юни, а според тях всеки сигнал за престъпление срещу главния прокурор и заместниците му се изпраща на ръководителя на Наказателната колегия на ВКС, който следва да прецени дали са налице данни за престъпление и дали данните не са явно необосновани. Преписката, съдържаща данни за престъпление, които не са явно необосновани, се разпределя на случаен принцип на съдия с ранг на върховен от специален списък от действащи съдии, одобрен от общото събрание на колегията. Този съдия, който през последните седем години трябва да е гледал наказателни дела, се назначава за прокурор ад хок за разследване на съответното престъпление, а ако в 6-месечен срок възникнат и други законни поводи за образуване на досъдебно производство за извършено престъпление от главния прокурор/заместниците му, той разследва и тях.

В рамките на тази процедура след 6 юни всички сигнали за извършено престъпление от главния прокурор или заместниците му следва да се изпращат във ВКС.

Първият сигнал, регистриран по механизма на новия закон, е изпратен до ВКС на 7 юни, ден след влизане в сила на закона, от Софийската градска прокуратура (СГП), която се е самосезирала от публикации за

имотни сделки на близки и членове на семейството на Борислав Сарафов. Сигналът за тези публикации е бил изпратен до СГП от шефа на пресцентъра на главния прокурор Веселин Иванов.

Другият сигнал срещу Сарафов е от Софийската районна прокуратура по материалите на ГДБОП за разследването срещу Петьо Петров (Петьо Еврото) и помощника му Кристиян Христов, привлечени като обвиняеми. Двамата - Петров и Христов, са основни герои в рекетьорско-корупционния скандал "Осемте джуджета", осъществен с решаващото участие на прокуратурата, основно от Специализираната прокуратура, но очевидно с покровителство от много високо. Те обаче не са привлечени като обвиняеми за схемата "Осемте джуджета", а за незаконни записи на срещи на Петьо Еврото "с различни български граждани и магистрати", които после Петров използвал за принуда. От съобщението на ВКС става излиза, че за Сарафов имало данни, че е бил техен съучастник.

Трите сигнала срещу главния прокурор Иван Гешев са от граждани, посочени само с първо име: Здравко С., Радослав П. и Фаик Х., но от прессъобщението на ВКС не става ясно за какви престъпления става дума. Само по втория сигнал, от Радослав П., който е изпратен директно до председателя на ВКС, а не до прокуратурата, се казва, че той е за "действие и бездействие на главния прокурор", т.е. престъпление по служба.

От ВКС съобщават, че имат 14-дневен срок от влизане в сила на закона, за да одобрят списък на съдии, които ще разследват тези престъпления, и са предприети действия това да бъде сторено в срок. На сайта на ВКС ще бъде създадена специална секция "Уведомления за разследване на главния прокурор или негов заместник", в която ежемесечно ще бъде публикуван актуален списък на получените от ръководителя на Наказателната колегия на ВКС сигнали.