Заради процедурни трикове на депутатите Конституционният съд отклони питане на Гешев

Откровено противоконституционна норма, с която парламентът отмени проведения миналото лято избор на нови членове на Висшия съдебен съвет от професионалната квота, остава в сила засега

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Конституционният съд (КС) обяви, че няма да се произнася по едно откровено противоконституционно действие на парламента, с което бяха отменени проведените през миналата година избори на членове на нов Висш съдебен съвет в рамките на съдебната власт. (Определението на КС вижте тук.) Причината е, че междувременно спорният текст беше отменен, а вместо него беше приет нов с практически същото съдържание, но формално това е основание за прекратяване на делото в тази му част, защото оспореният текст вече не съществува.

Това е трайна практика на КС, която парламентарните мнозинства използват, за да бъдат прекратени образувани дела пред КС, по които е ясно, че става въпрос за противоконституционни текстове, и така да си спестят политическите негативи. В случая обаче с последващ закон ефектът на отменения избор е запазен, само произнасянето на КС се осуетява, а въпросът е важен.

Темата за отмените избори на нови членове на ВСС от професионалната квота беше поставена пред КС в началото на юни в искане на предишния главен прокурор Иван Гешев. Той сезира КС с този текст заедно с голяма група други разпоредби от промените в НПК и Закона за съдебната власт (ЗСВ), обнародвани на 2 юни т.г., с които парламентът прие новия механизъм за разследване на главния прокурор и заместниците му, създаде възможност за съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство по определени категории дела и др.

В §41 от преходните разпоредби на закона се казва, че до три месеца от влизане в сила на промените, т.е. до началото на септември, "Народното събрание и органите на съдебната власт започват процедура за нов избор на членове на Висшия съдебен съвет". Това по същество е мълчалива отмяна на проведените през миналата година избори за нови членове на общи събрания на съдиите, прокурорите и следователите, при положение, че избраните даже поставиха въпроса, че са готови да встъпят в длъжност. Според Гешев решението на парламента да отмени със закон избори, проведени от органите на съдебната власт, е недопустима намеса на законодателната власт в съдебната, без легитимна законова цел, което нарушава базисни конституционни принципи.

Изказани бяха много становища за противоконституционност на тази разпоредба, включително и в част от представените становища от заинтересованите страни по делото се изказват в тази насока. Сред тях например е и становището на Антикорупционния фонд.

КС допусна делото в края на юни, но междувременно през август парламентът отмени спорния текст, с който се задължава съдебната власт да проведе нови избори за членове на ВСС, като вместо него прие нов с практически същия ефект - всички висящи и неприключили с акт за встъпване процедури по избор на членове на Висшия съдебен съвет се прекратяват, а вече в нов 6-месечен срок от влизането в сила на новия закон, т.е. до януари догодина, Народното събрание и органите на съдебната власт започват процедура за нов избор на членове на ВСС.

Така с новата корекция на Закона за съдебната власт, на пръв поглед нелепа и безсмислена, бе постигнато отклоняване на произнасянето на КС по тази тема, въпреки, че проблемът, който се поставя, е сериозен.

Факт е, че проведените миналото лято избори в органите на съдебната власт, провокираха много негативни оценки - както за резултатите, така и за начина на провеждане. Налице са множество данни за оказан повсеместен натиск от административните ръководители върху магистратите на различни места, както и за откровени фалшификации. Така или иначе отмяната на тези избори от парламента (извършена на два пъти последователно с последните две промени в Закона за съдебната власт), е в нарушение на конституционния принцип за разделение на властите и недопустима намеса на законодателната власт в делата на съдебната. Тя е резултат от липсата на ясна стратегия у управляващото мнозинство и по-специално - у ПП/ДБ, какво се прави със съдебната реформа, в каква последователност и с какви приоритетни цели.

Равносметката е, че ефектът от една противоконституционна разпоредба остава в закона, а КС, следвайки трайната си практика, няма основание да се произнесе. До момента, нито парламентарната опозиция, нито органите на съдебната власт, са дали индикация, че ще сезират КС с този проблем наново - по отношение на новия текст. Те можеха включително да се присъединят и към висящото дело, като атакуват новия текст, което е подсказано в становището на АКФ, където включително се обосновава, че КС трябва да се произнесе, независимо, че атакуваният текст е отменен. Атакуваната част от отменения текст е "идейно преповторена с несъществени промени" и КС следва да се произнесе относно непроменената по смисъл атакувана част от нормата, отнасяща се до провеждането на нов избор на членове на ВСС от органите на съдебната власт, сочат в становището си от АКФ.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • + 1

    Четейки между редовете, разбирам две неща:
    1. Питането на сатанизирания Гешев до КС е било не само съвсем адекватно, но е напълно законосъобразно и в интерес на обществото;
    2. Върховният орган на "демокрацията" - НС, гази законите като свиня мека шапка, при това с напълно ясно съзнание какво прави.

    Е, щом законотворецът може да се еб*ва със законите, лошият му пример е заразителен.
    И не е бил кусурът у Гешев, явно, но вече там е свирено.

    Нередност?
Нов коментар