Коментар | Опазването на Сарафов все повече прилича на сделка

Трудно постигнатият механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници се оказва неприложим на практика

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Механизмът за разследване на главния прокурор и неговите заместници бе дълго отлаганият старт на съдебната реформа и на оздравяването на прокуратурата. Той беше чакан близо 13 години, откакто Съдът в Страсбург се произнесе по делото "Колеви" и показа стъписването си, че българският главен прокурор е практически недосегаем, дори ако бъде уличен в убийство. Или няколко убийства.

Този механизъм, за който българските юристи най-после се пребориха с помощта на европейски натиск, стана факт само преди месец и половина, когато законът излезе в Държавен вестник. Европейската комисия похвали България в годишния доклад за върховенството на правото. И дотук!

Половин месец по-късно се оказва, че механизмът не може да бъде приложен на практика. Нещо по-лошо - все повече изглежда, че уж некоординираните действия на няколко властови центъра са резултат на сделка за спасяване на новия и.ф. (изпълняващ функциите) главен прокурор Борислав Сарафов от разследване на имотното състояние на семейството и близките му. Това беше първият сигнал по новия механизъм, постъпил срещу Сарафов, когато той бе още само зам. главен прокурор.

Върховният касационен съд изпълни своите ангажименти по закона - уставно и в срок избра първия съдия, който да бъде назначен за временен прокурор за разследване на сигнала срещу Сарафов. Шефката на Наказателната колегия на ВКС Лада Паунова уведоми прокурорската колегия на ВСС да назначат съдия Даниела Талева за прокурор. И започнаха изненадите.

Само месец след обнародване на закона и в същия ден, в който бе избрана Талева, знакови депутати от управляващите внесоха проект за поправки на системата за подбор на съдията, който да разследва зам.- главния прокурор. Прокурорската колегия на ВСС на два пъти отлага назначаването на Талева с различни аргументи - последно в сряда се позоваха на пропуск в закона, който не предвиждал да се назначава специален разследващ на зам. главен прокурор, а само на главния. От колегията предложиха на парламента бързо да коригират това, тъкмо са отворили закона наново. Вместо това в правната комисия форсираха обсъждането на закона на второ четене с ден напред и дадоха да се разбере, че няма да правят други корекции.

Правосъдният министър Атанас Славов няма формален повод да сезира съда заради блокираното назначаване на Талева. А в сряда съдът отказа да гледа и жалбата му срещу избор на Сарафов за изпълняващ функциите на главен прокурор.

И още една надежда за нормализация е на път да погине.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар