🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Протестът на миньорите

Въглищната мина най-накрая експлодира

След цяло десетилетие на бездействие сега вече няма полезни ходове както за управляващите така и за енергетиците

Мини Марица-Изток, Капитал Градове, Стара Загора
Мини Марица-Изток, Капитал Градове, Стара Загора
Мини Марица-Изток, Капитал Градове, Стара Загора    ©  Цветелина Белутова
Мини Марица-Изток, Капитал Градове, Стара Загора    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Краят на въглищната енергетика бе предизвестен още преди 10 години с плановете за декарбонизация на ЕС.
  • България обаче предпочете да се прави, че не вижда това, и редица правителства даваха напразни обещания на енергетиците и миньорите.
  • Сега вече положението е критично и има риск мощностите да се затворят, без да е подготвена алтернатива за хората.

Още когато през 2014 г. ТЕЦ "Марица-изток 2" отчете 35 млн. лв. загуба от дейността си, беше ясно, че нещо се променя и бъдещето за въглищната енергетика не е толкова сигурно, колкото е изглеждало преди това. В следващите години загубите ставаха все по-големи и към края на 2021 вече бяха натрупани над 1.3 милиарда лева. Паралелно растяха и дълговете, които към края на 2021 вече доближаваха 1.4 млрд. лева, и то след като държавата даде почти 1 млрд. лв. през 2020 г., за да спаси дружеството от фалит.

Въпреки крещящите числа през всичките тези години енергетиците и миньорите в "Марица-изток" бяха измамно успокоявани от синдикатите и властта, че "няма проблем" и "всичко ще се продължи по старому". Управляващото към онзи момент правителство на ГЕРБ и Бойко Борисов чертаеше розово бъдеще за въглищата в стратегиите и отказа да започне реформите в сектора. До голяма степен така правеха и служебните правителства, както и това на Кирил Петков, а кризисната 2022 г. създаде измамното усещане за възраждане на сектора с големи, но кратковременни печалби и отново отложи реформите.

Въпросът с въглищата обаче най-накрая експлодира. Опциите за отлагане и замитане се изчерпаха, картите вече са свалени, а проблемите изведнъж станаха много видими.

Отлагането на смислените решения доведе дотам, че България вече е в крайно неблагоприятна ситуация:

  • изостанала е драматично в процесите по модернизация
  • пропуснала е възможности за финансиране и рискува загубата на още милиарди
  • изгубила е шанса да привлече нови инвеститори и
  • няма ясна перспектива за развитие.

Заетите в сектора с право се чувстват предадени, но истината е, че и протестите им са крайно закъснели и погрешно насочени към запазване на миналото, а не към бъдещото развитие.

В сегашната ситуация е много вероятно всички да загубят, дори синдикатите, които бяха най-големите противници на реформата в енергетиката. Опитвайки се да запазят приходите си от членски внос възможно най-дълго, те реално водеха сектора към загуба на работни места и въобще към пълен социално-икономически крах във въглищните региони като Стара Загора. За сравнение, в други страни като Полша и Гърция именно синдикатите бяха един от моторите на реформите, тъй като видяха в енергийната трансформация възможности за привличането на нови инвеститори, повишаване на добавената стойност на труда и качеството на живот. България обаче отказваше да гледа в тази посока и сега плаща съответната цена.

Рискът е в един момент енергетиците да загубят всичко и да нямат алтернатива, просто защото през годините не са искали да има такава и са спирали всички възможности за развитие само и само да запазят старата си дейност.

Но България не е прецедент по отношение на енергийния преход. Такъв още преди десетилетия се случи във Великобритания, при това успешно, случва се на много места в Европа, а през последните години трансформацията се прави и пред очите ни в Гърция. Големият въглищен комплекс там, аналог на "Марица- изток" - "Козани", вече е със затихващи функции и на негово място има огромни соларни паркове, а голяма част от работниците са пренасочени към алтернативни индустриални предприятия. При това планът за развитие на региона, с пари от същите тези териториални планове, срещу които протестират българските енергетици, продължават и не се чува някой там да се оплаква. Разбира се, Гърция си е запазила определени мощности на въглища, които използва при нужда и с които си гарантира сигурността - нещо, което и България ясно казва, че иска да направи, но в сектора изглежда предпочитат да не чуват.

А в дебата за работните места някак се забравя въпросът за замърсяването на въздуха и околната среда като цяло. Регионът около Раднево и Гълъбово е рекордьор по брой белодробни болести на глава от населението, особено при децата. Като цяло запрашаването в околността е високо, често наднормено. Черният дим от централи като "Брикел" се вижда на километри, а задушливата миризма тегне навсякъде. Здравето на хората, освен пряко за самите тях, има и голям ефект върху икономиката - повече болни означава по-малко работна сила и по-големи разходи за здравеопазване.

И не на последно място - защо изобщо е тази политика на ЕС и ООН като цяло за ограничаване на парниковите газови? Краткия отговор е: за да се ограничат климатичните промени и глобалното затопляне. Но реално това означава да не се увеличават екстремностите на времето, които вече виждаме - суши, наводнения, горещини и резки застудявания. Те носят щети за стотици милиони всяка година и дори отнемат човешки животи. Добре е да се говори и за това, когато се блокират магистрали.

Макар и на пръв поглед сложна, темата за въглищната част от енергетиката е сравнително проста и засяга всички.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 11
    • + 4

    Интересно как Полша договаря затварянето на въглишните си централи до 2049 години, а наш Асен Василев, подкрепян от вас, поема еднолично ангажимент преди година пред ЕВропейската комисия за намаляване въглеродните емисии с 40%. Последното обрича централите да работят по няколко месеца годишно. Но разбира се последните 10 години са виновни и правителствата през това време, че на 10000 -15000 миньори не е осигурена работа след затварянето на централите. Ти да видиш как се осигурява препитание на 15 000 миньора?
    Иначе пределно ясни са интересите на олигархията стопанисваща този сайт в енергетиката на България основно във фотоволтаици. Основна конкуренция и причина за по ниските цени на тока за бита са точно тези централи и енергията от АЕЦ-а. След въглищните централи ще последва и съсипване на атомната енергия от вашия кръг. За това помагате и поддържате политическо представителство в НС, за да може национални предатели бързо бързо да обслужат интересите ви, ваши и чужди, в енергетиката и къде ли още не. Рабира се българинът ще усети всичко това, което правите в момента като му съдерете кожата съвсем скоро :(

    Нередност?
  • 2
    alex.k avatar :-P
    alex.k
    • - 3
    • + 6

    До коментар [#1] от "scuby":

    Последните два работещи неврона май пак дават на късо?

    Нередност?
  • 3
    aleksandar_i avatar :-?
    aleksandar_i
    • - 3
    • + 8

    До коментар [#1] от "scuby":

    интересно дали изобщо си прочел/а статията и задаваш ли си въпросите, които са поставени в нея? Очевидно не си задаваш въпросите, свързани с ефектите в/у здравето на хората живеещи около въглещните региони. Още по-малко мислиш за екологичните последствия, в следствие от използването на този тип ресурси.
    Виждам, че се опитваш да мислиш за чисто финансовите аспекти, но явно нямаш капацитет да погледнеш най-елементарни статистики където да видиш каква е цената на произведената от ВЕИ електроенергия, спрямо цената на една въглищна централа като ТЕЦ Марица 2.

    Нередност?
  • 4
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • + 4

    Няколко акцента - за нищо не е твърде късно, а си е точно навреме. До преди плана за възстановяване нямаше подобни пари с които да се случи тази реформа. Въглищните мощности са далеч от затваряне като до 2030 освен зимата ще работят и вечер, защото няма с какво да се заместят. Отделени са 3 млрд, които би трябвало да докарат и частни инвестиции и то поне 2 пъти по толкова. И да - сега трябва да се свърши работата - да се намерят сериозни инвеститори и да започне прехвърлянето на работна сила в близките години... Колкото до панелите, те ще се случат така или иначе, понеже са най-конкурентни.

    Нередност?
  • 5
    guentchovelev avatar :-P
    guentchovelev
    • - 2
    • + 8

    Чух коментар по радиото - през 1900 год. профсъюза на конярите и почистващите фъшкиите на конете (и такъв е имало!:-) е бил много много силен. Ама днес - всеки кара кола, а не каруца с кон ... Та - профъсюзи, който си мислят че могат да спрат прогреса умират на 100%, а умните профсъюзи се насочват към желаната посока. Има ли някой, който си мисли, че може още да се гори въглища и замърсява, в Европа, в противоречие с закони приемани от 20 години, като има доста по-чисти алтернативи ...

    Нередност?
  • 7
    tug16553936 avatar :-|
    oeg vokar
    • - 4
    • + 2

    До коментар [#5] от "guentchovelev":

    Има малка разлика обаче, навремето държавата не е наливала пари в производството на коли, ПАЗАРА го е правил. Сега на 100% от парите се дават от ДЪРжавата, а това е КОРУПЦИЯ
    Добре, да си правят сорали но да продават тока така че всеки да избира от къде да е, без квоти и глоби? Ти ще платиш ли 5 пъти повече за 220 волта ток от солар??? Ако искаш плащай, но не задължавайте другите да го правят.
    А за спасяването на Планетата?? съветвам те да се образоваш и де не вярваш на ЛЪЖИ. Почни с фтосинтеза и клемата през ЮРА

    Нередност?
  • 8
    ple18678249 avatar :-|
    ple18678249
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#7] от "oeg vokar":

    Останал си на ниво 4-ти клас - това с фотосинтезата.

    Нередност?
Нов коментар