🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Бавният край на изкопаемите горива

Q&A: Защо е важна климатичната COP28

Климатичната конференция на ООН в Дубай се нарежда до знаковите форуми от Киото и Париж

Shutterstock    ©  Shutterstock

COP28 е 28-ата годишна среща на ООН по въпросите на климата, на която правителствата обсъждат как да ограничат и да се подготвят за бъдещите промени в климата. Срещата на върха се проведе в Дубай, в Обединените арабски емирства (ОАЕ), от 30 ноември до 12 декември 2023 г. Домакинството на ОАЕ беше спорно, защото е една от 10-те държави в света с най-голям добив на петрол. Тя назначи главния изпълнителен директор на държавната петролна компания Султан ал Джабер за председател на COP28. Очаква се петролната компания, управлявана от Джабер, да разшири бързо производството си през това десетилетие.

Документи, които разпространиха BBC, показаха, че ОАЕ планираше да използва домакинството, за да сключи нови сделки за нефт и газ.

Какво беше договорено на COP28?

Около 200 държави участваха в преговорите. Наред с напредъка в постигането на целите от Париж COP28 се съсредоточи върху:

  • Утрояване на капацитета за ВЕИ.
  • Бързо намаляване на производството на ток от въглища.
  • Изграждане на енергийни системи с нулеви нетни емисии, използващи горива с нулеви и ниски въглеродни емисии, преди или до средата на века.
  • Намаляване на потреблението и производството на изкопаеми горива по справедлив, организиран и равноправен начин, така че да се постигне нулева нетна консумация до, преди или около 2050 г. в съответствие с научните данни.
  • Значително намаляване на емисиите, които не са свързани с CO2, включително по-специално на емисиите на метан в световен мащаб до 2030 г.
  • Намаляването на емисиите от автомобилния транспорт чрез развитие на инфраструктурата и бързо внедряване на превозни средства с нулеви и ниски емисии.
  • Постепенно прекратяване на неефективните субсидии за изкопаеми горива, които насърчават разточителното потребление и не са насочени към енергийната бедност или справедливия преход.

Ще платят ли по-богатите страни за изменението на климата?

В началото на COP28 беше обявено, че фондът за "загуби и щети" може да започне да отпуска средства. Той беше договорен на COP27 в Египет. Идеята е по-богатите държави да плащат на по-бедните, които вече са изправени пред последиците от изменението на климата - защото богатите държави са допринесли най-много за глобалното затопляне. Но подробностите за начина на функциониране на фонда продължават да са силно оспорвани, като по-богатите страни като САЩ не желаят да поемат отговорност за минали емисии.

Въпреки че на COP28 бяха обещани сравнително малки суми, създаването на фонда се разглежда като важна стъпка в изграждането на доверие между по-богатите и по-бедните страни.

Отделно от това през 2009 г. развитите страни се ангажираха да предоставят 100 млрд. долара годишно на развиващите се страни до 2020 г., за да им помогнат да намалят емисиите и да се подготвят за изменението на климата.

Целта не беше постигната през 2020 г., но по предварителни данни е "вероятно" това да се е случило през 2022 г.

Ще промени ли COP28 нещо?

Критиците на предишните срещи на високо равнище, сред които и активистката Грета Тунберг, обвиняват срещите на високо равнище в "зелени заблуди" (green washing), т.е. държавите и компаниите популяризират своите потенциални дейности в областта на климата, без в действителност да предприемат необходимите промени.

Но срещите на върха предлагат потенциал за глобални споразумения, които надхвърлят националните мерки. Например според ООН договорката в Париж на COP21 за ограничаване на глобалното затопляне до 1.5 градуса по Целзий е довела до "почти всеобщи действия в областта на климата". Това е помогнало да се намали нивото на затопляне, което светът може да очаква, въпреки че все още не действа с темпо, близко до необходимото за постигане на целите от Париж.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар