🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сглобката се затяга - започва голямото преразпределение на властта в държавата

Министрите на здравеопазването Христо Хинков и на спорта Димитър Илиев вече заявиха, че ще напуснат постовете след ротацията

Лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ Бойко Борисов, Христо Иванов и Кирил Петков ще трябва да договорят министерските смени при ротацията и съставите на ключови регулаторни органи
Лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ Бойко Борисов, Христо Иванов и Кирил Петков ще трябва да договорят министерските смени при ротацията и съставите на ключови регулаторни органи
Лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ Бойко Борисов, Христо Иванов и Кирил Петков ще трябва да договорят министерските смени при ротацията и съставите на ключови регулаторни органи    ©  Юлия Лазарова
Лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ Бойко Борисов, Христо Иванов и Кирил Петков ще трябва да договорят министерските смени при ротацията и съставите на ключови регулаторни органи    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В следващите няколко месеца около мнозинството на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС в парламента ще бъде много горещо. Коалицията ще трябва да попълни около 80 позиции в различни регулаторни и държавни органи, да извърши премиерската ротация между Николай Денков и Мария Габриел, както и смяна на министри от сегашното правителство. Тя ще бъде последвана и от ротация в Народното събрание - на неговия председател и на част от председателите на парламентарни комисии, които сега се оглавяват от депутати от партията на Бойко Борисов.

Своеобразният маратон по преразпределението на властта в държавата, в част от което ще участва и ДПС, започна в четвъртък - началото на новия политически сезон, с лидерска среща в парламента между Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов, но въпреки очакванията, че след нея те ще дадат по-голяма яснота как точно ще протече обсъждането за мащабните кадрови смени, които трябва да се случат, изявления по тази тема не бяха направени. А Борисов се ограничи само до това да потвърди, че среща е имало, а в петък предстоят разговори на лидерите на партиите от мнозинството с премиера Денков и вицепремиерката Мария Габриел.

По молба на Пеевски

Във вторник Борисов анонсира лидерската среща, като заяви, че обсъждането на смените в различните регулаторни органи и тези при ротацията на правителството ще става в пакет - те ще се обсъждат едновременно между ГЕРБ и ПП-ДБ, като в договорките за попълването на съставите на държавните органи, които се избират от парламента, ще участва и ДПС. След разговора в четвъртък обаче от ПП-ДБ определиха това намерение като все по-трудно изпълнимо и прогнозираха разтягане на процеса във времето. Още повече че по неофициална информация по време на разговора председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски е помолил обсъждането на кандидатите за регулаторните органи да бъде отложено за след 24 февруари, за когато е насрочена националната конференция на движението. На нея се очаква Пеевски да бъде единият от кандидатите за съпредседател заедно с депутата Джевдет Чакъров.

През следващите седмици парламентът ще трябва да избере съставите на общо 18 регулаторни и държавни органи. Част от тях като Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за финансов надзор са ключови за регулацията на икономическия и финансовия сектор и се очаква сериозна битката за влияние в тях на партиите от мнозинството. В момента те са доминирани отчасти от ГЕРБ и в голяма степен лично от Делян Пеевски и това се използва като инструмент за влияние върху различни бизнеси и сектори от икономиката.

Другите важни назначения са в новата антикорупционна комисия, която трябва да избере ръководство от трима души. Според закона изборът им става с мнозинство от две трети , което означава, че най-вероятно местата ще бъдат поделени между трите формации ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. С двама души трябва да бъде попълнен и съставът на Комисията за енергийно и водно регулиране, но от мнозинството обсъждат варианта енергийния регулатор да се раздели на две, което, ако се случи, ще означава, че ще има изцяло нов избор за тези позиции, които са ключови за енергийния и водния сектор.

Управляващите ще трябва да изберат и членовете на инспектората към Висшия съдебен съвет, чийто мандат изтече отдавна и членовете му са на път да изкарат пълен втори мандат. Този избор, който също изисква мнозинство от две трети, най-вероятно ще бъде отложен за след приемането на новия закон за съдебната власт, който ще регламентира и избора на парламентарната квота във Висшия съдебен и висшия прокурорски съвет.

Заради важността на тези постове очакванията са разпределението им да създаде сериозно напрежение между формациите от мнозинството, като се има предвид опита от избора на нов управител и подуправител на Националната здравноосигурителна каса, които бяха избрани и след това принудени да подадат оставка заради скандал между ГЕРБ и ПП-ДБ.

Иначе според депутати от ПП-ДБ процесът по номинации на кандидати за позициите в различните регулаторни и държавни органи в рамките на коалицията е почти приключил и предстои отсяването им от номинационен борд.

Рокадите в правителството

В интервю в сряда премиерът Николай Денков заяви, че всяка смяна на министри при ротацията в началото на март ще трябва да мине през неговото одобрение и през това на Мария Габриел, като допусна, че рокадите в правителството ще бъдат "единични случаи". Бъдещата премиерка Габриел пък посочи, че работата на сегашните министри ще бъде оценява на базата на три фактора - резултатите от работата им по управленската програма, мнението на гражданите за работата им, както и добрите отношения с парламентарните групи в парламента.

Още от сега обаче стана ясно, че двама министри няма да продължат в следващия формат на кабинета на сглобката. В четвъртък здравният министър Христо Хинков обяви, че няма да заема поста след ротацията. Той се счита за номинация на една от партиите в коалицията ПП-ДБ - ДСБ и възражения по работата му имаше както от страна на ГЕРБ, така и от страна на депутати от ПП. Другият министър, който най-вероятно ще се раздели с поста, е спортният Димитър Илиев, който беше многократно критикуван от ГЕРБ. "Не бих се чувствал комфортно в кабинет на ГЕРБ", каза той преди седмица. По неофициална информация по време на лидерската среща в четвъртък Борисов е намекнал, че трябва да се обсъди съдбата на още двама министри от сегашното правителство - на икономиката Богдан Богданов и на отбраната Тодор Тагарев. Това са министрите, които имат директно отношение към търговията с оръжие и износа към Украйна. Тагарев многократно беше атакуван от Борисов и Пеевски, като последно санкционираният по "Магнитски" депутат го призова да подаде оставка преди няколко дни заради пропуск в поканите към гостите на освещаването на бойните знамена на Благовещение.

На този етап не е ясно и дали ще има структурни промени в правителството при ротацията, след като изненадващо първо председателят на парламента Росен Желязков, а след това и други депутати от ГЕРБ предложиха финансовият министър Асен Василев да стане вицепремиер. По повод офертата премиерът Денков заяви, че според договорката при ротацията Габриел, която сега е вицепремиер, трябва да стане министър-председател, а Денков да заеме вицепремиерския пост, и предложи, ако ГЕРБ настояват за това, да го номинират за поста. Той припомни, че такова предложение е имало при съставянето на сегашното правителство, но тогава ГЕРБ са го отхвърлили.

Кой ще оглави парламента след ротацията

Засега остава открит въпросът и кой от ПП-ДБ ще стане председател на парламента на мястото на Росен Желязков. Допреди коледната ваканция на депутатите се считаше, че това ще е Никола Минчев от ПП, но в хода на определянето на двете кандидатури на мнозинството за конституционни съдии се разбра, че лидерът на ДСБ Атанас Атанасов може да заеме поста след ротацията. Тогава първоначално за двете места в Конституционния съд се обсъждаха имената на Десислава Атанасова и Атанас Атанасов, но дни преди коледната ваканция се разбра, че лидерът на ДСБ се е отказал и е получил съгласието на съпредседателя на ПП Кирил Петков той да оглави парламента. Атанасов искаше да заеме поста още в предишния парламент, когато ПП и ДБ бяха със самостоятелни парламентарни групи, но заради липсата на мнозинство тогава на поста компромисно беше избран Вежди Рашидов от ГЕРБ.

Вероятно заради напрежението, което още тогава предизвика това решение, въпреки че не беше огласено официално, премиерът Денков заяви, че Минчев може да оглави листата на ПП-ДБ за евродепутати на предстоящите през юни избори за Европейски парламент. Аргументът на премиера е, че Минчев се ползва с висока обществена подкрепа. Същият аргумент според депутати от ПП бил изтъкнат от Кирил Петков и пред тях по време на събиране във вторник. На този етап е трудно да се каже как ще бъде разплетен този възел, защото Минчев не е решил окончателно дали да приеме предложението, а ако това не се случи кандидатурата на ПП-ДБ за председател на парламента ще бъде определена чрез гласуване на депутатите от парламентарната група.

Иначе двете кандидатури на мнозинството за конституционни съдии - Десислава Атанасова (ГЕРБ) и Борислав Белазелков (ПП-ДБ), бяха официално внесени в парламента с подписите на лидерите на двете формации и не се очаква да има драми при изборът им в пленарната зала. С номинацията на Атанасова, която беше председател на парламентарната група на ГЕРБ, мястото се оваканти и начело на депутатите ще застане лидерът на партията Бойко Борисов.

Все още няма коментари
Нов коментар