🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Гледайте как се прави": ГЕРБ си върнаха контрола в Столичния общински съвет с ново мнозинство

Това стана с добре премислен сценарий, процедурни хватки и с подкрепата на отцепници от БСП, "Възраждане", ИТН и "Синя София"

ГЕРБ получиха подкрепата и на групата на Вили Лилков "Синя София"
ГЕРБ получиха подкрепата и на групата на Вили Лилков "Синя София"
ГЕРБ получиха подкрепата и на групата на Вили Лилков "Синя София"    ©  Цветелина Белутова
ГЕРБ получиха подкрепата и на групата на Вили Лилков "Синя София"    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • След избора на председател и зам.-председатели на СОС, спокойната атмосфера изведнъж се превърна в груба игра, от която спечелиха доскоро управляващите града
  • Най-голямата група от ПП-ДБ-СС явно не бяха подготвени за подобен сценарий и сега са изолирани от управлението в общинския съвет
  • ГЕРБ си осигуриха между гласуванията подкрепата на днешните отцепници от БСП, "Възраждане", "Синя София" и ИТН, и получиха финансовата, транспортната и други комисии, разпределящи огромен ресурс

След три месеца безвремие общинските съветници в София се разработиха ударно и успяха преди полунощ в четвъртък срещу петък да изберат председатели на комисиите в съвета, които контролират сериозна част от общинската икономика. Резултатът: ГЕРБ се завръща в управлението на столицата, като получава ключовите позиции. Това се случи след добре планиран политически спектакъл, с който беше изиграна групата на ПП-ДБ-СС, и благодарение на ново мнозинство между ГЕРБ и отцепили се днес съветници от "Възраждане", БСП (без Ваня Григорова и Войслав Тодоров) както и гласовете на ИТН, и "Синя София".

Така в момента властта в София се разделя по неудобен начин. Кметът Васил Терзиев и най-голямата група общински съветници ще бъдат в опозиция, а общинския съвет ще се контролира от същите интереси, които го насочват през последните над 15 години.

Ето как се стигна до тази ситуация: по обяд общинарите избраха с голямо мнозинство новия председател Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС. По предложение на Карлос Контрера малко след това започнаха преговори за постовете на зам.-председателите (по правило по един от всяка група), както и на ресорните комисии (финансова, транспортна, архитектурна, правна и др.).Така и стана.

(Не)очакван обрат

Зам.-председателите бяха избрани към 19:30 ч. и дотук атмосферата беше спокойна. Заедно гласуваха ГЕРБ, ПП-ДБ-СС, "Синя София", част от "Възраждане" и БСП. После се започнаха предложения за почивки, за отмяна на избора на представители на комисии, защото изисква повече време да са ясни всички членове за всяка комисия. Те по принцип са от огромно значение за това как реално работи съветът, кои предложения са гледат и как се харчат парите на София.

След почивката стана ясно, че ГЕРБ искат да управляват ключовите комисии, като Прошко Прошков (ГЕРБ) даде пример, че "опозицията и на парламентарно ниво участва в управлението на комисии". Валяха номинации за постове, като се оказа, че общинските съветници дори не са запонати с въпросния доклад, където пише имената на всички, а някои хора от ПП-ДБ въобще не са питани, а са номинирани за членове и председатели. Докладът беше внесен от Карлос Контрера (ВМРО), който беше в управлението с ГЕРБ миналия мандат, и предизвика недоволство от страна на ПП-ДБ-СС и така постепенно номинираните оттам започнаха да си правят отвод.

По този начин съставът на комисиите се изчисти още повече, а не след дълго, тъй като ГЕРБ не даваха възможност за почивки и отлагане на заседанието, беше и гласуван с гласовете на заформилото се мнозинство. ПП-ДБ-СС напуснаха залата и заявиха, че ще бъдат в опозиция.

Накратко, най-голямата група от общински съветници беше изиграна в рамките на един ден. За финал дори новият председател от ПП-ДБ-СС Цветомир Петров напусна, а мястото му зае бившият председател Георги Георгиев (ГЕРБ), като символично послание какво се случи. ГЕРБ реално си върнаха властта в София, макар че загубиха изборите.

"Това е един много внимателно подготвен сценарий. Ние сме опозиция в настоящия момент. Нямам търпение да започнем да разкриваме далаверите на ГЕРБ", заяви Борис Бонев от "Спаси София". Междувременно новият (стар) зам.-председател Георги Георгиев насрочи следващото заседание на СОС за 22 февруари и призова всички нови председатели да се подготвят за работа, след като с ирония отбеляза, че "по-младите" не са издържали да седят до 22 ч.

Комисиите на раздора

Комисиите в този мандат ще са в по-голям състав - в някои ще участват дори 17 члена. Според доклада, внесен от Контрера, и с който "Капитал" разполага, разпределението в ключовите от тях ще е следното:

  • Финансова комисия: Димитър Вучев (ГЕРБ) - председател; Иван Таков (БСП) и Пламен Данаилов (ИТН) - зам.-председатели;
  • Транспортна комисия: Иван Таков (БСП) - председател; Андрей Зографски (СС) - зам.-председател; Карлос Контрера - зам.председател
  • Комисия по икономика: Прошко Прошков (ГЕРБ) - председател; Иван Пешев (БСП) и Бонка Василева (ДБ) - зам.-председатели;
  • Правна комисия: Иван Видолов от БСП - председател; Димитър Петров (ПП) - зам.-председател.

Останалите комисии са свързани със спорт, международно сътрудничество, гражданско общество и са с по-малка тежест. Те ще бъдат "дадени" на обединението ПП-ДБ-СС.

* След последните поправки са възможни изменения

Червена сватба?

Този сценарий стана възможен благодарение на отцепването на съветници от БСП и "Възраждане", което се случи днес. Доскорошният председател на "Възраждане" в съвета Деян Николов дори заговори за това, че са били купувани гласове, визирайки четиримата отцепници от групата. За БСП се подозираше, че ще направи подобен ход още в неделя, когато Ваня Григорова обяви по БНТ, че част от групата вероятно ще подкрепи кандидатурата на ПП-ДБ-СС. Интересно е обаче как тази част помогна после и на ГЕРБ, които иначе заплашваха със "червена сватба" между ПП-ДБ-СС и БСП дълго време. Напрежение при гласуването за комисии се забеляза между ПП-ДБ-СС и прясно предложения от тях председател Цветомир Петров. Според mediapool Петров е попитал колегите си какво правят и "какво искат, да не получат нищо ли", след като започнаха да си правят масово отвод.

Друг важен фактор, който върна контрола на ГЕРБ в общинския съвет, е и подкрепата на групата от трима съветници на Вили Лилков. Това не е и толкова изненадващо, предвид положителното отношение на Лилков към ГЕРБ още по време на кампанията. Изненадващо, в картинката се появиха и ИТН, които се бяха отдръпнали от преговорите, но днес също помогнаха за новия формат на комисиите.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 11
    • + 7

    Разбира се ГЕРБ са виновни. Ако има нови избори ГЕРБ са виновни, че не са подкрепили председател на СОС. Ако подкрепят пак са виновни щото видите ли ще вземе ли "ключови позиции". А истината е една - Терзиев и другия Бонев ви не стават за нищо, пълни некадърници и лентяи. От сега знаете, че нещата в София ще стават все по-зле и разбира се ще стоварите вината на лошите от ГЕРБ, които са трета сила в съвета.

    Нередност?
  • 4
    nage avatar :-P
    nage
    • - 1
    • + 3

    кьорав карти не играе

    Нередност?
  • 6
    emil_ avatar :-|
    emil
    • - 1
    • + 3

    Ама кой им е виновен на ППДБ в СОС, че са измамените камилчета. Те какво са очаквали, кафе с темане?

    Нередност?
Нов коментар