🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
   ©  Димитър Марков

Пазарджик след Тодор Попов: финансов хаос, неплатени сметки и замръзнала градина

Един разговор с новия кмет Петър Куленски за фирмите, спортните клубове и бъдещето на града

   ©  Димитър Марков
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Тодор Попов е оставил на наследника си "абсолютен финансов колапс"
  • На прага на зимата старото ръководство е спряло обществена поръчка за избор на изпълнител за зимна поддръжка
  • При встъпването си в длъжност Куленски вижда неплатени осигуровки на служителите на общината в размер на над 600 хил. лв.

"Моят ангажимент към Пазарджик и това, което се случва в града, е до 2031 г. След това ще си почивам", заяви самоуверено миналата година пред "Капитал" Тодор Попов - самопровъзгласилият се за местен феодал кмет, който управлява града през последните 16 години.

Животът обаче е шарен, и Попов ще излезе в почивка доста по-рано от предвиденото. На втория тур на изборите през ноември, с над 17 хил. гласа Петър Куленски поднесе може би най-голямата изненада. Юристът с 12-годишен опит, практикуващ волейболист и член на "Продължаваме промяната" успя да измести един от най-окопалите се във властта кметове.

Да влезеш в местната власт в България винаги е предизвикателство - независимо дали в София, Варна или Стамболийски (където дори компютрите бяха оставени изтрити). Но да влезеш в седалището на голям град, където четири мандата е управлявал един и същи човек, известен като самодържец, с доста особени възгледи за властта, е особено предизвикателство.

Това открива и Куленски почти веднага. Пред "Капитал" новият кмет на Пазарджик споделя, че наследството от старото ръководство се състои от огромни дългове, запорирана сметка и изкуствено завишени приходи. Обобщено, Тодор Попов е оставил на наследника си "абсолютен финансов колапс". Но преди да стигне до това, новият кмет има по-спешна задача: да се справи със снежния фронт и почистването на града.

"За мое голямо учудване, когато дойдох тук, видях, че предишното ръководство на община Пазарджик е спряло процедурата по обществена поръчка избор на изпълнител за зимна поддръжка на пътищата. Аз, встъпвайки в длъжност на прага на зимата, бях поставен в ситуация, в която съвсем целенасочено тази процедура е била спряна и нямаме избрана фирма, която да поддържа пътищата в зимни условия. Още от първия ден от моето встъпване задвижих тази процедура, но законът не ми позволява да сключа такъв договор преди 6 декември, защото трябва да изтекат едни срокове за обжалване, тъй като то е свързано с обществена поръчка".

Зимата обаче не пита дали кмет е Куленски или Попов и Пазарджик се събужда миналия уикенд затрупан. "Тук е моментът да благодаря на всички, кото взеха участие тези дни, на служители на общината, гражданска защита, служители на МВР, аварийните екипи на ЕВН, на водоснабдяване, ние заедно успяхме да положим усилия, да излезем от тази ситуация, улиците да бъдат почистени, пътните платна да бъдат обработени със съответните препарати така че да не се заледят, да бъдат оттранени повредите във връзка с нарушеното водоснабдяване, така че да не усетим всъщност ефект от този целенасочен саботаж от страна на предишното ръководство" споделя Куленски.

"Не получаваме съдействие от предходното ръководство на общината, напротив. Когато встъпих в длъжност, аз научих, че много от директорите на дирекции са били "учтиво" помолени от предишния кмет да освободят местата си, така че да може да бъде затруднено моето встъпване в длъжност и първоначално докато се ориентираме в ситуацията да се наруши нормалното функциониране на общината и дейностите и услугите, които тя трябва да предоставя на гражданите. Някои от тях са го направили, болшинството са останали, действали са отговорно, за което аз ги поздравявам"

Петър Куленски
Петър Куленски

кмет на Пазарджик

Неплатените сметки

"Сметката беше на червено, имаше по-малко от 100 хил. лева в нея. (Имаме - б.р.) 2,5 млн., които аз трябваше да разплатя в следващите 10 дни спешно. 27 мл. лв. задължения към местни доставчици. Това са строителни компании, сметопочистването не е било плащано последните 6 месеца, изравнителната субсидия към междуградския транспорт не е била плащана за последните 4 месеца, сметки за ток не са били плащани. Общо взето аз заварих едни занемарени комунални дейности. Едни огромни дългове, които са се трупали към всякакви местни контрагенти" споделя Куленски. За справка годишният бюджет на Пазарджик е 144 млн. лв.

Новият кмет открива, че от 5 месеца не е плащано на фирмата, която извършва междуградските превози и извозва хората на работа и на училище от селата в рамките на община Пазарджик до града и обратно. В общината има 31 села. "Дори при мен идват институции като Български червен кръст, които казват, че общината им дължи пари и държавни институции като МВР, че не им е било плащано с месеци, с години, за дейностите, които те предоставят на общината."

В същото време Пазарджик има 15 млн. лв. кредити, които трябва да се изплатят - 12 млн. към банкови институции и около 3 млн. към регионалния фонд "ФЛАГ", който финансира различни общински проекти.

На базата на доклад от финансовия отдел, новият градоначалник казва, че в бюджета за 2023 г. приходната част от местни данъци и такси е била изкуствено завишена с над 10 млн. лв. или 25%. "Предишното ръководство на общината и то пред общински съвет са казали, че ще съберат 44 млн. лв. през годината, а те реално не могат да съберат повече от 33 млн. лв. Към момента са, мисля, около 29-30 млн. лв. Т.е. те са завишили изкуствено приходната част с едни 10 млн. лв., за да могат да оправдаят безразборните харчове, които възнамеряват да направят в разходната част на бюджета. И ще ви дам един пример. Целият облог от такса смет на всички сгради, ако бъде платен на 100%, е 11,5 млн. лв. Те са заложили приход в бюджета от 14 млн. лв."

Това е стар трик на недобре контролираните и управлявани така общински администрации, чрез който завишаването на приходната част позволява да се харчи много над възможностите - така например правеше старият кмет на Ботевград. Тези борчове после или се погасяват с молби към МФ (ако кметът е близък до властта) или общината ги прехвърля към следващата година на червено.

Според Куленски в Пазарджик тази огромна дупка в бюджета през годините е била компенсирана с продажба на общинско имущество, каквото почти не е останало, както и с вземане на заеми и с отклоняване на делегирани държавни средства. Той дава пример със субсидиите, които държавата изплаща на общината за образование и социални дейности. "Предишното ръководство за периода януари-ноември е отклонило 3,2 млн. лв. от делегираните държавни средства, от които 2 млн. лв. за образование - 2 млн. лв. не са достигнали до училищата - и 600 хил. лв. отклонени от полагащите се за социални дейности. С мен ежедневно се свързват директори на училища, на различни гимназии, на начални училища, да ми кажат, че ежемесечно общината е удържала определена сума от субсидията, която те трябва да получат от държавата. За последните 3 години по доклада, който получих от финансовия отдел, тази сума на отклонените държавни средства надхвърля 10 млн. лв."

Общината, която не осигурява хората си

Не само различните изпълнители обаче не са получавали дължимото им. При встъпването си в длъжност Куленски вижда, че заплатите на служителите в администрацията през последните месеци не са изплащани навреме. Нещо повече - той вижда неплатени осигуровки на служителите на общината в размер на над 600 хил. лв. "Това на първо място поставя под риск здравноосигурителните им права, и на второ място поставя под риск средствата по европейски програми във връзка с плана за възстановяване и устойчивост, които общината следва да получи по одобрени вече проекти. Защото за да получим тези средства, като например 3,6 млн. лв. за ремонт на средношколско общежитие, което е изключително важен проект за нас, ние трябва да представим чисто досие, че нямаме публични задължения. Ние това не можем да го направим в момента" добавя Куленски.

Голяма част от общинарите научават, че осигуровките им не са платени от новия градоначалник или от медиите. "Истината е, че целевите средства, които държавата е предоставяла за заплати и осигуровки на служителите, които се отпускат със закона за държавния бюджет отново са били усвоявани от предишното ръководство и са били харчени по други предназначения, различни от тези, за които са предвидени" твърди Куленски.

Връщане на общинските паркинги

Новият кмет вижда и интересни аномалии и несъответствия в договорите, които общината е сключвала. Като пример посочва договора за градската коледна украса, който е разделен на две пера - едното е 108 хил. лв. с ДДС за монтаж и демонтаж на коледната украса, а второто перо е 108 хил. лв. с ДДС за ремонт на коледната украса, собственост на общината. "По-интересното е, че и миналата и по-миналата година в договорите за коледната украса, която общината е сключвала, тя е залагала идентични суми за ремонт на същата тази украса. Давам ви един пример, за да видите как във всеки един договор, който предишното ръководство на общината е сключвало, са фигурирали т.нар. корупционни пари или средства, с които общината буквално е била източвана. В почти всяка една дейност, почти всеки един договор, който изискам, заварвам такива меко казано любопитни неща", твърди новият кмет на Пазарджик.

Той казва, че не е съгласен с концесиите на общинските паркинги. "Община Пазарджик, забележете, е дала 8 паркинга на фирми свързани с едно конкретно лице. Това нещо ще бъде прекратено. Такива практики при мен няма да се случват, защото бюджетното предприятие "Паркинги и охрана", което отговаря за синята зона, поддръжката на пътната маркировка и т.н. е с изключително голям капацитет. Не мога да повярвам, че то работи на загуба от 200 хил. лв. на година. То не само трябва да се самоиздържа, трябва да носи приходи на общината."

Куленски добави, че в града му се намира и един от най-скъпите паркинги в страната, таксуващ шофьорите с цели 4 лв. на час. Запитан за конкретното лице, той казва, че става въпрос за паркинг, собственост на семейство Върбакови. От свързаната с Върбакови фирма "Инерком", която преди време стопанисваще паркинги в Пазарджик, отрекоха да имат действащи договори.

Краят на спортната вакханалия

Друго от нещата, които новият кмет смята да преосмисли, е финансирането на спортните клубове в града. "Община Пазарджик е имала ангажимент към два частни спортни клуба - футболния "Хебър", участник в професионалната първа футболна лига, и волейболния "Хебър", който е вицешампион на България и участник в европейските клубни турнири", казва Куленски.

Петър Куленски казва, че не е човекът, който спира финансирането - от ГЕРБ обявиха, че заради него няма да има футбол и волейбол в града. Неговата справка сочи, че издръжката на двата клуба е 650 хил.лв на месец - 300 хил. лв. за футболния клуб, 350 хил. лв. на волейболния. "Само за януари-август справката, която получих от финансовия отдел е, че на тези два клуба са отпуснати над 5 млн. лв. Това е бил един балон, който изкуствено се е надувал през годините с финансирането на тези два спортни клуба, който в средата на 2023 г. е взел да издиша, тъй като общината е взела да се задъхва и окончателно се е спукал около август-септември месец, когато общината е спряла издръжката на тези частни спортни клубове."

Куленски казва, че парите на тези клубове са били спрени от предишното ръководство на общината, но те се опитват да прехвърлят този горещ картоф към него. "Когато аз встъпих в длъжност едно от първите неща беше да се срещна със спортно-техническото ръководство на волейболния клуб "Хебър" и с играчите. И от тях научих, че те не са взимали заплати от август месец. Последната заплата, която са взели е за месец август."

За момента финансирането на спортните клубове не може да се възобнови. "Ние имаме най-доброто желание да помагаме на спорта в града, тъй като аз самият съм все още действащ спортист, но това ще става единствено и само според възможностите на общината. В момента за нас е по-важно общината да плати заплатите на своите служители, осигуровките на своите служители, да не останат хората без пари за Коледа, да платим дейностите по сметопочистване и сметоизвозване, да платим тока на общината, за да може улиците да бъдат светли, отколкото да плащаме заплати на професионални спортисти от два частни спортни клуба" коментира той.

Вселенските проекти на Попов

Преди година бившият вече кмет влезе в медиите с идея, която промотира лично на папата - "Градините на света". Целта беше част от един парк в града да бъде уредена така, че вътре да бъдат засадени растения от цял свят. Описвайки го пред "Капитал" Попов обобщи така: "Общо ще е около 2 млн. лв. всичко - шадравани, сцена и т.н. Аз съм им казал - нашият принцип на работа е нискоразходно и високоефектно. Ще съчетаем всичко тук - малко сингапурско, дубайско, малко наше си - ще си имаме и градина на България. Аз най-много се дразня, че нямаме самочувствие."

Новият кмет нарича това "грандомания". "Много от дърветата, които бяха засадени, то се бързаше, за да се открият тези градини буквално преди старта на предизборната кампания, бяха засадени в най-горещите месеци, юли и август. Аз не съм градинар, но от базовите познания, които имам, зная, че дървета не се садят в най-горещите и сухи дни в годината. Тези градини имат някаква лъскава опаковка, но всъщност отвътре можем да видим много недостатъци, много дейности, които не са извършени, различни дефекти при изпълнението. Не зная колко добре е замислен целият този проект, защото в момента аз получавам една докладна записка от съответното общинско мероприятие, което трябва да стопанисва тези градини, че много от растенията щели да измръзнат, защото били тропически", казва Куленски. Промяната в климата явно още не помага на Пазарджик да стане Сингапур.

Още по-проблемно е, че екзотичната растителност всъщност е поставена на мястото на парк с множество дървета, където жителите на Пазарджик са ходили да се порадват на прохладата в летните месеци. Сега там е едно по-скоро голо пространство. "Ние ще положим максимални усилия, за да бъде съхранен този парк, за да може дърветата и растенията да не загинат. Но ако това е възможно с огред климатичните условия" обобщи Куленски.

Какво следва?

Петър Куленски вече е предприел първите стъпки за справяне със ситуацията. Имал е среща с Асен Василев, очаква от новия бюджет финансиране на проекти в размер на "няколко десетки милиона лева".

Казва, че е решен да наложи пълна финансова дисциплина и прекратяване на всякакви неразумни харчове оттук нататък, както и ревизия на всички сключени и действащи договори от предишното ръководство на общината.

"Пари, стари задължения, ще бъдат плащани единствено и само след като се срещна със съответните фирми, видим какви дейности са извършвани, какво е фактурирано, на каква стойност е фактурирано, и след като предоговорим тези суми. Защото аз имам основателни съмнения, че огромна част от тези 27 млн. лв., които се дължат на т.нар. местни доставчици, дейностите по тях, услугите по тях реално или не са се случвали, или са били в един изключително завишен размер" уточни Куленски.

Екипът му ще възобнови и брифингите - всеки последен петък от месеца той ще информира общността за дейността на администрацията и краткосрочните ѝ цели.

С всичко това новият кмет се надява да привлече инвестиции. По думите му инвеститорите подминават Пазарджик и се насочват към Пловдив, като през последните 15 години градът е спечелил само един единствен инвеститор. "Жалко е, защото притежава абсолютно всички географски и инфраструктурни дадености да бъде един притегателен център за инвестиции." Другото, което трябва да привлече, е население. Пазарджик, както показват данните на НСИ, е големият град в страната, който най-бързо се топи.

Какво става със соларния парк

Градът трябва да има собствен соларен парк, за който имаше шумни дебати в пазарджишкия общински съвет. Офертата за изграждането беше една-единствена, на фирмата на Върбаков, а цената беше 11 млн. лв. без ДДС. Фирмата започва монтирането на фотоволтаиците, но според публикации в местни медии, в момента те се махат.

"След като Попов загуби изборите и аз бях избран за кмет, скоропостижно същата фирма отиде и демонтира панелите, които беше започнала да поставя. Ще ми е необходимо малко време да изследвам цялата документация. Ако видя нещо нередно, нямайте съмнение, че ще уведомя първо охранителните органи" коментира Куленски.

От фирмата, която гради парка - "Инерком", съобщиха за "Капитал", че договорът за възлагане изграждането на соларния парк е прекратен, поради невъзможност общинското дружество "Пазарджик Солар" да осигури финансиране на проекта. "Това е удостоверено със съответните документи. Всички извършени дейности за соларния парк са за наша сметка, както и цялото доставено оборудване е собственост на "Инерком". По договора няма плащания от общинското дружество, така че е нормално имуществото да бъде прибрано от строителната площадка".
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар