Oт седмото тепе: За час от Пловдив до Гърция, какво ще се случи със сградата на БНБ и защо се задръстваме

Седмичните новини от "Капитал Пловдив"

"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив.
"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив.
"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив.
"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив.
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Пловдив исторически е град на 7 тепета. Едното от тях вече го няма, съборено първо за камъни, с които да градят улици, а после за мол. Затова и седмичният бюлетин на редакцията на "Капитал Пловдив" с най-важното и интересното от изминалата седмица за региона ще бъде "виртуалното тепе", от което да виждате какво става наоколо - в бизнеса, иновациите, културата и разбира се, градско развитие и политика.

Здравейте от "Седмото тепе"

Тази седмица започваме с една вълнуваща за екипа в Пловдив новина. "От седмото тепе" се разпространява вече и в LinkedIn, което доведе до бурно увеличение на аудиторията му - само за седем дни абонатите на единствения пловдивски нюзлетър за политика и икономика достигнаха над 6700. Това ни радва, защото е вот на доверие, че подбираме и разказваме най-важното от този най-бурно развиващ се регион в страната.

Пловдив заедно с още само 4 общини - София, Варна, Русе и Бургас, са дом на над половината от активната работна сила в страната, сочи ново изследване на Института за пазарна икономика. Всеки втори в страната работи в някой от тези центрове. Друго интересно заключение от изследването е, че Пловдив продължава да расте бурно, но през прокси общините си - Марица и Родопи, които са добавили няколко хиляди души към работната си сила. Естествено всеки, опитал се да влезе или излезе от града в час пик, отдавна знае това на гърба си.

Което ни напомня за друго: на заседанието на общинския съвет този четвъртък съветниците приеха "План за устойчива градска мобилност"... за периода 2022-2032 г. Фактът, че Пловдив приема едва сега най-важния документ, засягащ градския транспорт, говори достатъчно за плачевното състояние на този сектор във втория град в България (но ако ви трябва повече - вижте текста ни след "Среща на бизнеса в Пловдив и региона" през 2023 г.). Според документа за справяне със "съвременните транспортни предизвикателства" е необходимо прилагането на 103 мерки с прогнозен бюджет 1.23 млрд. лв. Не е необходимо да казваме, че тези пари не са налични.

Други едни пари обаче са. На същото заседание общинските съветници прегласуваха върнатото от областния управител поради незаконосъобразност решение за увеличение на собствените им възнаграждения. Този път решението беше прието с пълно мнозинство от 50 гласа "за".

Без особена изненада новото управляващо мнозинство в Пловдив продължава да се сплотява. Отново на сесията в четвъртък общинският съвет одобри увеличение числеността на администрацията на район "Централен". Говори се, че за пети зам.-кмет на Георги Стаменов се спряга Румяна Толова, общински съветник от "Кауза България" в предишния мандат. Тук няма как да не припомним изтеклия запис от есента на миналата година с предполагаемото участие на лидера на "Кауза България" Георги Тютюков, тогавашен зам.-кмет, в който той говори за купуване на гласове и как "ще искаме двама зам.-кмета". Един такъв вече има - Николай Бухалов от "Съединени за Пловдив" е спортен зам.-кмет.

За още пловдивски новини проверявайте рубриката ни на сайта на "Капитал" тук.

Тема от седмицата:

Нови пътища в Родопите: Да стигнеш от Пловдив до Гърция за 90 минути

Какво се случи:

"Агенция "Пътна инфраструктура" планира през втората половина на 2024 г. да обяви обществена поръчка за изработване на идеен проект за скоростен път Пловдив - Смолян - Рудозем. Според предоставената на "Капитал" информация предвидено е новият участък да е с дължина 100 км. Той ще започва от АМ "Тракия" при село Костиево и ще завършва при ГКПП Рудозем, като се пресича с път II-86 (Смолян - Пловдив) в района на граничния пункт. По него превозните средства ще могат да се движат с 90 км/ч, което означава, че разстоянието от Пловдив до граничния пункт ще може да бъде изминавано за около час. Пътят ще бъде с по две ленти в посока.

Защо е важно:

България няма нито един завършен коридор север-юг, който да свързва румънска с гръцка граница. Ако се случи в разумен срок, връзката Ксанти - Смолян - Пловдив ще бъде бърз байпас от пристанището в Кавала до магистрала "Тракия" и оттам - на север. Пътуването за Гърция сега в югоизточна посока се случва основно през Кърджали, а преминаването става през ГКПП Маказа, където през летните дни опашките с преминаващи автомобили стават километрични.

Какво следва:

Това е АПИ, така че за какъвто и да е резултат ще се чака поне 5 години. Прогнозната стойност на поръчката за проектиране ще е 7.2 млн. лв. с ДДС. Ако няма обжалвания, очакванията са до края на годината да бъде сключен договор. Срокът за проектиране ще е 180 календарни дни, но няма яснота колко точно време би отнело самото изграждане. Според министъра на регионалното развитие Андрей Цеков реално строителство може да започне не по-рано от четири-пет години. От гръцка страна още няма дори пътна връзка с новия граничен пункт, но гърците са известни с доста по-бързата си работа (Маказа-Комотини беше готов цяла година преди българската връзка).

Другият важен за Южна България проект е т.нар. "Родопска магистрала", която ще започва от Благоевград и ще преминава през/покрай Гoцe Дeлчeв, Дocпaт, Бopинo, Девин, Смолян, Apдинo, Kърджали, Kpyмoвгpaд и Ивaйлoвгpaд. Идеята е от 2015 г., а сега се размразява, но единственото сигурно (едва ли) по нея е финансиране от около 55 млн. евро.

Целия текст на Мария Дойкова може да прочетете на сайта на "Капитал" тук.

ТОП 5 от "Капитал": Истории от Пловдив и България

1. С усещане за Пеевски: шефовете на новините на "Нова" и bTV сменени в синхрон

Само два дни след като ръководството на "Нова телевизия" беше внезапно сменено, другата частна национална телевизия - bTV, също се оказа с нов главен редактор на новините.

2. Пловдив обяви "не строго архитектурен" конкурс за сградата на БНБ

Общината иска идеи какво да прави със знаковото място, но не се ангажира с реализация на проекта.

3. Записки от Содом и Гомор: случаят Нотариуса

Групите край "Осемте джуджета" и убития Божанов държат ключа към разплитане на зависимостите в съдебната власт.

4. С цялата сила на държавата: Кметът на Омуртаг беше арестуван девет месеца след като напусна ДПС

В акцията участваха Софийската градска прокуратура, ДАНС, МВР и комисията срещу корупцията.

5. Път към нови върхове - биткойн премина 60 хиляди долара

Наближаването на халвинга и рекордните институционални инвестиции са основните причини за ценовия му растеж.

Бизнес новини

Най-големите компании в сектор "Металургия": Растежът се забавя



В сектора на българската металургия през 2022 г. четири дружества надминават милиардната бариера. Лидерът "Аурубис България", който за трета поредна година е най-голямата компания в страната, достига 8.2 млрд. лв., осигурявайки повече от половината на общия оборот на топ 10. Ръстът на предприятията обаче се забавя до 24% от 36% през 2021 г.

Безплатната академия BASE търси предприемачи за обучение в Стара Загора



BASE търси предприемачи за обучение. Това е третото издание на програмата в града на липите и ще започне през март и ще срещне участниците с вече доказали се предприемачи с опит в различни направления - финанси, продажби, маркетинг, човешки ресурси, правни норми, презентационни умения и др.

Истории, които видяхме другаде

От Plovdiv24 цитират БТА, пред която министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов изрази очакванията си за обективен съдебен процес за собствеността на пловдивския панаир. На 1 март е първото заседание по него, а държавата заведе иска, за да си върне 29% от собствеността на дружеството, управляващо изложбеното градче. По темата може да прочетете в текста ни тук от юли 2023 г.

TrafficNews отбелязват, че сагата с обраслата в растителност река Марица е към своя край. Очаква се до дни да бъде подписан договор с избраната фирма "БКС - озеленяване", която ще извърши дейностите по почистване на коритото на реката. Тук може да си припомните защо това е огромен проблем от години.

БТА отбелязва, че управата на летище Пловдив и "Държавна опера Пловдив" са сключили меморандум за сътрудничество, което да спомогне за промотиране фестивалния календар на пловдивската опера.

По информация на "Капитал", която новият директор на летището край Крумово Дойчин Ангелов потвърди, на 9 и 11 март ще се проведат срещи в испанските 🇪🇸 градове Малага и Марбея. На тях от управата на аеропорта ще търсят съмишленици и партньори за бъдещи директни полети между летищата в Града под тепетата и Малага, което е и четвъртото най-натоварено в Испания.

След като през 2023 г. имаше избори за ректор на останалите големи университети в Пловдив, колегите от "Под тепето" припомнят, че такива ще има и в Аграрния университет, които ще се проведат на 7 март. Кандидатите са зам.-ректора по научната дейност проф. д-р Владислав Попов и отговарящата за учебната дейност в университета доц. Боряна Иванова.

Назаем от "Бакхус": Кои са най-добрите ресторанти на България?



Предстои най-важното кулинарно събитие - наградите "Ресторант на годината 2023, Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino" ще бъдат раздадени на 7 март на специална церемония в Hyatt Regency Sofia. Вижте в коя категория се състезава пловдивският ресторант Valere.

ВИЖ: Кои са най-добрите ресторанти на България?

Снимка на седмицата

Наташа Пирц Мусар, президент на Словения, пред паметника на словенския езиковед, публицист и сценограф Антон Безеншек в Цар-Симеоновата градина. Словенският президент беше на посещение в България по покана на държавния глава Румен Радев.

Свободно време и култура

По случай 15-ия си рожден ден колегите от "Под тепето" организират в неделя 3 март специален тур на 15 ключови за градската среда на Пловдив обекта, които бяха във фокуса на медиата от създаването ѝ до момента.

На 5 март, вторник, "Държавна опера Пловдив" в сътрудничество с Драматичния театър представя танц-театър "Утре след днес".

Драматичен театър Пловдив започва от сряда 6 март поредицата "Българската поезия", в която актьори ще рецитират стихотворения на български автори.

На 9 март в "Атлас" ще можете да се срещнете с осем жени от различни сфери на обществения живот в страната.

Ако ви липсва тема или искате да споделите нещо с нас, може да ни откриете на този имейл - [email protected]. Ако пък все още не сте наш абонат, но вече искате да се абонирате, може да го направите тук.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар