🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Борисов с контрапредложение към ПП-ДБ: Иска коалиционно споразумение, половин правителство и не говори за ДПС

Изказванията на бившия премиер намаляват вероятността от предсрочни избори, но предполагат много различно правителство и коалиционна конструкция зад него

Бойко Борисов поиска ГЕРБ и ПП-ДБ да си поделят министерствата
Бойко Борисов поиска ГЕРБ и ПП-ДБ да си поделят министерствата
Бойко Борисов поиска ГЕРБ и ПП-ДБ да си поделят министерствата    ©  Георги Кожухаров
Бойко Борисов поиска ГЕРБ и ПП-ДБ да си поделят министерствата    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Точно седмица след като "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) предложиха на партньорите си от ГЕРБ меморандум, в който разписаха как да се извърши ротацията на премиерите, механизъм за избор на съставите на регулаторните органи и поискаха гаранции за продължаването на реформите в съдебната система, службите за сигурност и борбата с корупцията, Бойко Борисов излезе с контрапредложение - двете формации да подпишат коалиционно споразумение за следващите 3 години до края на мандата. "Повече в такива сглобки няма да участваме. Такива до декември, до септември, свършиха вече", каза Борисов. И начерта следния сценарий за ротацията. "Първо почваме темата с министрите. Договаряме се за тях.", каза той. Лидерът на ГЕРБ предложи двете формации да си поделят министерствата и още докато обсъждат състава на новия кабинет да започнат да обсъждат и регулаторите като първо започнат с КЗК и тези, които изискват обикновено мнозинство от 121 депутатите за приемането им, а след това и тези, които изискват подкрепата на конституционно мнозинство от минимум 161 народни представители.

Или външно, или избори

В меморандума ПП-ДБ предлагаха ротацията на премиерите да бъде огледална, т.е. Мария Габриел да бъде министър-председател, а Николай Денков вицепремиер и министър на външните работи, каквито постове досега заемаше бившият еврокомисар. Във вторник Борисов за пореден път изключи тази възможност. "Ако темата външно министерство продължи да стои, отсега ви казвам че отиваме на предсрочни избори", заплаши лидерът на ГЕРБ. Заедно с това разкритикува работата на министъра на отбраната Тодор Тагарев и обвини още няколко негови колеги, че са пътували много в командировки като поименно спомена министъра на иновациите Милена Стойчева, на земеделието Кирил Вътев, на туризма Зарица Динкова и на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

Първоначално Борисов заяви, че разпределението на министерските постове трябва да стане на пропорционален принцип - според тежестта на депутатите на всяка една от двете формации в парламента, но впослествие уточни, че разпределението може и да е поравно. "За разлика от Кирил Петков аз в проценти не говоря. Аз искам да нося отговорност като ГЕРБ. Няма да настояваме да имаме повече министри", каза Борисов. Той прие идеята на ПП-ДБ да се създаде още едно министерство - по европейските въпроси. "Тъкмо така ще си поделим министерствата поравно по 10", заяви лидерът на ГЕРБ. Идеята беше лансирана от съпредседателя на ПП Кирил Петков в контекста на разрешаването на кризата между партньорите с външно министерство. Миналата седмица той предложи Габриел да съвместява този пост заедно с премиерския.

Борисов предлага още всяка една от двете формации да си запази правото на вето върху предложенията за министри, но всеки един от партньорите да може да сменя предложените от тях министри, ако прецени, че не се справят. "Така всяка партия ще носи отговорност за своя министър", каза той. И обобщи: "Връщаме нещата отпреди 9 месеца, защото тези 9 месеца аз не можех да обясня на моите хора защо тези хора с по 30 депутата имат повече министри, повече областни управители", заяви той.

Лидерът на ГЕРБ допусна и възможността ротацията да се забави, въпреки че премиерът Николай Денков на няколко пъти заяви, че на 6 март ще подаде оставка. "Никой не ни е забил датата 6, 7 или 8 март", каза той като се позова на изказване на лидера на ДБ Христо Иванов, който в интервю за "24 часа" заяви, че ГЕРБ и ПП-ДБ имат прозорец до април да се разберат дали ще правят реформи, или ще се отиде на предсрочен парламентарен вот заедно с изборите за Европейски парлам,ент.

"Не виждам никаква алтернатива да работим с БСП и "Възраждане". Всяко друго управление ще е пагубно", каза още Борисов.

Първо КЗК

В отговор на предложения в меморандума на ПП-ДБ механизъм за избор на членове на регулаторните и контролните органи, Борисов предложи на партньорите си да изберат първо състава на КЗК и след това да продължат с останалите регулатори, които изискват мнозинство от 121 народни представители. А накрая да изберат и тези, за чийто избор са необходими минимум 160 депутати. В меморандума си ПП-ДБ предложиха местата в тези органи да се поделят само между двете формации като изключиха от процеса ДПС. ГЕРБ и ПП-ДБ имат мнозинство от 132 народни представители и могат без проблеми да изберат съставите на повечето от тези органи, но за двете парламентарни квоти във Висшия съдебен и Висшия прокурорски съвет, които изискват конституционно мнозинство, ще са им необходими и гласовете на ДПС. Същото се отнася и за избора на тримата членове на новата антикорупционна комисия.

По време на пресконференцията Борисов не спомена ДПС, но предупреди ПП-ДБ, че след като изключват движението от мнозинството, ще трябва "всички да бъдат 100% от времето в пленарната зала, защото иначе няма да има кворум". Лидерът на ГЕРБ не коментира и дали е съгласен с предложения от ПП-ДБ механизъм за избор на членове на регулаторните органи - кандидатите първо да минават през проверка за интегритет и едва след това номинациите им да бъдат обсъдени, както и с условието ГЕРБ да не участват в плаващи мнозинства с други партии в парламента, с които да прокарват кандидатурите си. Нямаше и коментар на предложената от ПП-ДБ в меморандума пътна карта за продължаването на реформата в съдебната система и службите за сигурност.

Кирил Петков: Стига театрално говорене

Съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че не е гледал пресконференцията на Борисов, но го призова "да седнат и да говорят още този уикенд, защото времето е малко". Той потвърди, че премиерът Денков ще подаде оставка на 6 март. "Всеки ден забавяне е ден на несигурност.", каза той като добави, че ПП-ДБ продължават да държат да думата си следващият премиер да е Мария Габриел. Петков не коментира и предложението на Борисов за подялба на министерствата с уговорката, че трябва да видят какво точно предлагат от ГЕРБ. "Да видим какво предлагат в съдебната реформа, за регулаторите, за Пепи Еврото и Нотариуса. Ако тази държава се управляваше само от министри, щеше да е процъфтяла. Тази държава се управлява от нереформирани специални служби и регулатори. Управлява се от нереформиран ВСС, който като му натиснеш ентър гласува с един глас. Нека не отвличаме темата с разпределянето на министрите", заяви Петков.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..

    Бб : как Искам да съм директор на водопад...

    Няма кой... няма .... да го дефинестрира... В Селофия сичко е тотална корупция и АБПФК чада и внуци.. а извън до морето .. пустош.. бедност и мизерия..

    Нередност?
Нов коментар