Формулата на властта

Първан Симеонов: Управлението вече не е сглобка, а взаимно проникване

Политологът и изпълнителен директор на Gallup International пред "Капитал"

Първан Симеонов    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Интервюто е част от темата на броя "Ротацията for dummies"

Г-н Симеонов, способна ли е т.нар. ротация да разтури управлението или напротив - по-скоро ще го укрепи?

Логично е ротацията да се случи и да се разберат, защото не виждам в близко време как ще успеят да постигнат по-удобна конфигурация от тази. Тя някак си се "слегна" - участниците знаят за какво могат да се разберат или за какво да се разберат, че не се разбират. Свикнали са си, имат си дневен ред, дори могат да се размечтаят за 4-годишен мандат. Разбира се, винаги има спекулации, че може да се отиде на нови избори, но при този вариант е по-вероятно да ги загуби онзи, който ги е предизвикал, и поне на този етап изглежда, че това няма да са ПП-ДБ. ПП-ДБ гълтат вода и сега е моментът официално да бъдат направени "младши партньор".

Аз, ако съм на мястото на ГЕРБ, няма да съм недоволен, защото видимо е, че те го отнасят най-вече, а не партията на Борисов. Освен това и премиерът вече ще е на ГЕРБ, възможно е да се съобразява и с това.

Смятате ли, че след ротацията ще има промяна в съотношението на силите във властта?

Самият Борисов си го каза преди време: сега ще има проблем преди конституцията, след това ще я приемем; после ще има драма с ротацията, ама и тя ще мине. Няма нищо кой знае какво, затова нямам и очаквания за грандиозни случки. Нормално: пазарят се за постове. Очевидно и двете страни леко блъфират. На ПП им хрумна Денков да е външен министър, на мен това ми се вижда странно решение, но Борисов каза "хайде на избори", Петков и Иванов се съгласиха, после темата изчезна. Всичко е за постове.

Наред с това съществува спекулацията, че и между ПП и ДБ нещата не са кой знае колко цветущи. Тоест в целия разговор може да се правят калкулации: например, ако се вземат депутатите на ДБ, може ли да стане правителство в този мандат с ГЕРБ и ДПС. От друга страна, виждаме, че и Петков и Василев са в доста добри отношения с ГЕРБ и ДПС. Има много варианти за спекулации, но в крайна сметка ми се струва, че ротацията ще се случи и няма да произтече кой знае какво от това.

Може ли правителството да бъде свалено поради ценностни разлики, например по начина на назначаването на регулаторите?

Не съм сигурен в това, че има ценностни разлики. Войната на Русия в Украйна даде индулгенции за всякакви екзотики на национално ниво - вече на всичко може да му се тури евроатлантически байрак. Вече няма разговор кой краде, кой е мафия, кой е задкулисие, този разговор изчезна. Има друг разговор: кой е от правилната страна на историята.

Ако има напрежение покрай регулаторите, по-скоро ще става дума за достъп до ресурс и надделяването за него, а не за ценностни различия.

Макрорамката към момента показва, че трудно би се създало нещо кой знае колко различно. Винаги съществува вариантът ПП-ДБ да се сепнат, че търпят много негативи, и така да опитат да катурнат правителството през разговор за ценности. Но не виждам такива послания. Напротив, виждам, че на Асен Василев му харесва по-скоро да води политика, каквато му се позволява да води, виждам, че на Иванов не му се ходи на избори, виждам и Пеевски какво казва. По-скоро трябва да имаме предвид, че могат наистина да управляват така четири години.

ДПС казват, че не искат формално участие в кабинета - как може да се измери реалната тежест на движението в управлението?

Меренето става лесно. Примерно: Костадинов се скара с Пеевски, две седмици по-късно дясната ръка на Костадинов е пред изключване от "Възраждане". Вижте как Пеевски се изказва за министрите: той съвсем ясно си показва зад кой министър стои и обратното - срещу кого е. Измерителите са реални и видими. ДПС изглежда, че има и политическо, а и икономическо присъствие в правителството - не смятам, че след ротацията ще присъства повече, защото и сега присъства достатъчно.

Идват евроизбори, а изборите винаги променят баланси. Те ще разклатят ли управлението?

Всичко е възможно, но остава големият въпрос: какво ще е по-различното после. Иначе битуват всякакви легенди за инженеринг в рамките на този парламент, но те всички са между тези играчи. Стана си реална коалиция, няма какво да се лъжем, те в момента са едно стъпало по-нагоре - това вече не е сглобка, това е някакво взаимно проникване. Нова дума трябва да се измисли. Затова и всички всички близки до въпросните партии анализатори започват лека-полека да говорят за "4-годишен мандат". Това означава, че тези спорове, които виждаме, или евроизборите не би следвало да срутят правителството.

Видима е тенденцията от това управление - ПП-ДБ ще продължат ли да губят подкрепа?

Първо - винаги когато си на власт, губиш. Второ - това, че се събраха с ГЕРБ и ДПС, взема много от подкрепата за ПП-ДБ, защото те дойдоха с претенцията да бъдат морални играчи. Това, че не излъчват особен авторитет, също е важно - да излиза някой и да ти се кара като ментор, води до срив на доверието. Все пак трябва да си дадем сметка, че при нови избори мрежи от типа на ПП-ДБ са показали, че могат да се мобилизират.

През 2022 г., когато Борисов ги свали, какво стана? Последваха два нови избора, в които избирателите на ПП-ДБ бяха мобилизирани. Борисов едва ли би направил тази грешка пак. От друга страна, защо ПП-ДБ да свалят сега сглобката, като идва ред Борисов да е на топа на устата с премиер на ГЕРБ?

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dlg17078677351222056 avatar :-P
    Genko Velev
    • + 1

    След като врагът те плюе, значи си на прав път.

    Нередност?
  • 3
    storm avatar :-P
    Storm Of Change
    • + 1

    Не би могло да се каже по-добре. Браво, Първане, петъчно изби рибата :)

    Нередност?
  • 5
    borodino avatar :-|
    borodino

    По интелигентен начин казано, че ППДБ са като магистралки, качили се на ТИР-а на властта и возейки се, го .. вършат това, което знаят.

    Нередност?
Нов коментар