Христо Иванов: Ако продължим реформите, ще завършим незавършените задачи на прехода

Лидерът на "Да, България" поиска от ГЕРБ гаранции за продължаване на реформите или нови избори

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов заяви пред делегатите на националната конференция на партията, че фундаменталният въпрос след девет месеца управление с ГЕРБ е дали реформите ще продължат
Лидерът на "Да, България" Христо Иванов заяви пред делегатите на националната конференция на партията, че фундаменталният въпрос след девет месеца управление с ГЕРБ е дали реформите ще продължат
Лидерът на "Да, България" Христо Иванов заяви пред делегатите на националната конференция на партията, че фундаменталният въпрос след девет месеца управление с ГЕРБ е дали реформите ще продължат    ©  Велко Ангелов
Лидерът на "Да, България" Христо Иванов заяви пред делегатите на националната конференция на партията, че фундаменталният въпрос след девет месеца управление с ГЕРБ е дали реформите ще продължат    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Ние може да кипим, да врим, да бълбукаме, да има емоции, да се делим, но си научихме урока - че, първо, трябва да сме заедно, за да сме силни, че трябва да можем да говорим с други хора и че трябва да можем да градим мостове, Трябва да се научим да не си тръгваме, защото бяхме се превърнали в общността на тези, които ако не им харесва, си тръгват, напускат. Не правят компромиси, защото това е трудно и дискомфортно. Е, започнахме да учим и другия урок - че трябва да се отстоява позицията, че трябва да се заема пространство, че трябва да се нагърбваш да водиш, да поемаш рискове, да бъркаш, да разбираш грешката си, пак да бъркаш. И така накрая да си готов да дочакаш докато дойде оная бистрата историческа вода, в която се случват нещата". Това заяви в изказването си пред делегатите на третата национална конференция на "Да, България" Христо Иванов.

Форумът се провежда часове преди да започнат преговорите между ГЕРБ и коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) за ротацията на правителството и на фона на исканията на вътрешнопартийния опозиционен клуб "9 декември" за избор на нов национален съвет (широкото ръководство) на формацията. В навечерието на конференцията една от основателките на "Да, България" - известната бивша тенисистка Мануела Малеева, отправи обвинения, че "партията страда от липса на вътрешна демокрация и се е превърнала в нещо, което напомня пирамидална корпоративна структура".

Тази национална конференция не е изборна, т.е. няма да избира нов лидер и ръководство, а основните точки в дневния й ред са избор на европейско политическо семейство, в което да членува партията, както и приемане на визия и стратегически насоки за дейността на "Да, България".

В изказването си по време на откритата част от форума лидерът на партията Христо Иванов акцентира върху задачите пред "Да, България" за следващите девет месеца, обясни защо формацията трябва да избере членството в Европейската народна партия (ЕНП) и сподели вижданията си за бъдещето на обединението "Демократична България", в което влизат още две партии - ДСБ и "Зелено движение".

Или гарантираме реформите, или отиваме на избори

Пред делегатите Иванов заяви, че със съставянето на правителството на премиера Денков е била прекратена първоначалната част на политическата криза, но все още не са разрашени дълбоките й основания. "В корена на кризата стои въпроса за липсата на справедливост, законност, въпроса за корупцията, въпроса за това как се упражнява власт в България, кой я държи, какви части от нея държи и на какво основание. Това е централният въпрос, който поставяме искайки продължаване на реформите в правосъдието, в сектор сигурност, с попълването на регулаторите. Въпросът за това как ще функционират партиите и как ще се провеждат изборите в България. Всичко това означава по същество да завършим незавършените задачи от прехода и задачите, свързани с за това да завършим изграждането на пълноценен либералнодемократичен модел в България, който не беше изграден.", каза Иванов.

Правителство срещу ангажименти за реформи

Той подчерта, че основата е положена чрез промените в конституцията и приемането на законодателни промени, но сега големият въпрос е дали могат с ГЕРБ да се договорят за приемането на един "амбициозен пакет от реформи", който да гарантира това, което е започнало преди девет месеца. Иванов посочи какво трябва да съдържа този пакет:

  • Приемането на новия Закон за съдебната власт, който да завърши структурните промени в системата;
  • Приемането на законите за начина на работа на службите за сигурност, които бяха внесени в парламента преди няколко месеца;
  • Приемането на механизъм за избор на съставите на регулаторните органи и гаранции, че никой няма да има гарантирани квоти в тях;
  • Гаранции, че няма да има плаващи мнозинства в парламента като решенията да се вземат от партньорите в управлението, а не да се вземат на едно място с едни, а отговорността да се носи от други на друго място.

"Този въпрос - ще има ли реформи, искаме да поставим на масата на преговорите с ГЕРБ като фундаментален. Ако получим такъв отговор, има смисъл от правителство, ако не - просто няма смисъл", каза Иванов.

В отговор на критиките от Бойко Борисов от последните дни към финансовия министър Асен Василев и към министъра на отбраната Тодор Тагарев лидерът на "Да, България" заяви, че приемането на България в еврозоната е стратегическа цел и той не може да си представи как може да се говори за смяна на финансовия министър месеци преди да се образува прозореца, в който ние можем да бъдем приети в банковия съюз. "Хубаво е да се хвалим с нещата, които прави по отношение на Украйна. Да, искаме да е по-добре организирано и координирано със стъпки за модернизация на армията, но как може да сменим човека, който отговаря за тази политика и каква е обосновката да сменим Тодор Тагарев", каза Иванов.

Пред делегатите той очерта два сценария за следващите девет месеца. "Политическата система може да се стабилизира само по два начина. Единият е да произведе убедителни доказателства, че може да се реформира, за да може да получи чрез резултати вторична легитимност, включително и за тежките компромиси, които ни се налага да правим както ние, така и ГЕРБ. Ако не можем да постигнем съгласие, ще трябва да търсим ново легитимиране на избори. Това е лош вариант и ако го допуснем, ще сме, откровено казано, глупави", заяви Иванов.

Защо ЕНП

Пред делегатите лидерът на "Да, България" каза, че въпросът за членството на партията в някое от европейските семейства е бил дискутиран и препоръката е това да е ЕНП. "Винаги в България историческия локомотив на развитие е била реформаторската демократична десница, която от десни либералнодемократични позиции се грижи за модернизацията на страната", каза Иванов. И добави, че само така заедно с ДСБ, които са член на европейската десница, ще гарантират заемането на тази ниша и устойчивост на трайни политически субекти. "Ако ние допуснем тя да се освободи, да се опразни, това ще предизвика далеч стигащи дефицити в българския политически пейзаж, изобщо в неговата архитектура. Това е много опасно", заяви лидерът на "Да, България".

По късно, в закритата част на форума, делегатите одобриха предложението на Христо Иванов за членство в ЕНП. То е било подкрепено с голямо мнозинство от 533 делегати срещу 36 за Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), а 45 са се обявили за неприсъединяване към никое европейско семейство.

Освен ДСБ, в ЕНП членува и ГЕРБ. А членове на АЛДЕ са ДПС като към алианса искат да се присъединят и от ПП.

В ДБ да се създаде програмен борд

В изказването си пред делегатите Иванов предложи в рамките на обединението "Демократична България" (ДБ) да се създаде програмен борд. "Това е една група от хора, които са излъчени от партиите, но

сме поканили и други хора експерти, хора от гражданските общности да работят заедно, защото оттам ще дойдат новите идеи и оттам ще дойдат и новите лица. Оттам ще дойде и новата енергия", заяви той. Преди него в приветствието си към форума, лидерът на ДСБ Атанас Атанасов се обяви за по-сериозно обединение в рамките на ДБ чрез създаването на общи органи, където да се вземат решенията.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 5

    "Реформа" е вълшебната дума, която отваря за Христос Иванов & Со пещерата със съкровищата на властта.
    При миналия си опит дори я беше турнал в заглавието на групата НПО-та, с които щурмува пещерата - Реформаторски блок. Спомените от тогава са също седене в скут - тогава в бацевия...

    ДБ по същество е формално партия, защото това е изискването за участие във властта. Тя и кръжецът около Панев и женерала от ДС се вписват като по учебник в определенията за НПО, естествено плащани фондации и пр. отвън, т.е. са чуждестранни агенти за влияние.

    Досегашните действие на Христос Иванов, поднасяни като "реформи" всъщност са делене на вече деленото: от един ВСС след конституционната му поправка от 2015 г (когато беше правосъден министър в Борисов 2,0) станаха две колегии, които с новата му поправка продължават да се роят - разделяй и владей! Защото битките за проникването във властта винаги започват с овладяване на правосъдието...

    Не без значение за реализацията на замисъла е деветмесечното пиене на "мазно турско кафе" с Пеевски, без чието "аферим" нищичко от замислите на Христос Иванов нямаше да види свет.

    "Реформа" в разбирането на мишоците от сините НПО-та е бързата писта към Сезам-а на властта. Виждаме го наживо...

    Нередност?
  • 5
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • + 2

    Ха-ха-ха. Първото изказване на г-н Иванов/ Бойкикев, в което признава, че нещата стават единствено и само когато екипа му е в естествено си състояние, т.е. "гола вода".

    Нередност?
  • 6
    nca43604694 avatar :-|
    Данчо
    • - 1
    • + 2

    Вкарването на мигранти не е реформи.

    Нередност?
Нов коментар