🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бойко Рашков: Изпълнителната и съдебната власт подготвят нечестни избори в интерес на ГЕРБ и ДПС

Калин Стоянов няма качества за вътрешен министър, той е само изпълнител, твърди бившият вътрешен министър и депутат от ПП

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Какво се случва с МВР, г-н Рашков? Защо министър Калин Стоянов се превърна в ябълката на раздора в досегашния кабинет и проектокабинета на Главчев, а около главния секретар Живко Коцев се разиграва водевилен скандал?

Моето мнение е, че сегашното ръководство на МВР не е на необходимото ниво. Още преди Калин Стоянов да бъде назначен за министър, когато се обсъждаше неговата кандидатура, аз съм изразил мнение пред ръководството на ПП - ДБ, че той не е подходящ за министър на вътрешните работи. Съвсем открито съм го заявявал това на Кирил Петков.

Защо не е подходящ?

Той няма качествата да бъде политически ръководител на това ведомство. Той е типичен изпълнител на това, което му се каже, но нищо повече. А за политически пост трябва да имаш идеи и инициативи и да прокарваш тези инициативи.

Може би тези около 20 години, в които е работил в МВР, са го формирали като изпълнител, като оперативен работник, но това е съвсем недостатъчно.

Допълнително се оказа, че има чисто политически пристрастия към ДПС, които старателно е прикривал - поне докато аз бях министър. Мислех, че той, както всички или повечето служители в МВР, се съобразява с изискването на закона да бъде политически неутрален. Излъгал съм се и може би съм виновен в това отношение, но пък към онзи момент не съм имал информация.

Моето мнение за Калин Стоянов не беше взето предвид при назначаването му за министър преди девет месеца. То се извърши под давлението на Бойко Борисов, тъй като към онзи момент ДПС не се афишираха като участник в управлението, но тайно работеха с ГЕРБ. Затова, когато акад. Денков поиска оставката на Калин, като сне доверието си от него, той не се съобрази с мнението на премиера, а зад него застанаха именно ГЕРБ и ДПС. Между другото и при сегашните обсъждания кой да остане в служебния кабинет на г-н Главчев кандидатурата на Калин Стоянов се подкрепя от г-н Пеевски.

А какво е мнението ви за главния секретар на МВР Живко Коцев?

Като министър заварих на работа Живко Коцев. Той има дълга професионална биография в МВР, на което се гради и авторитетът му - от обикновен служител на МВР, през ръководна длъжност в районно полицейско управление, после - в регионална дирекция на вътрешните работи, на висока длъжност в Дирекция на Националната полиция, докато стигне до главен секретар на МВР. Работил е при няколко правителства, включително и по време на правителството на ГЕРБ и през цялото време е демонстрирал високи професионални качества.

Сега обаче, в момента, в който позицията на министъра на вътрешните работи не е особено стабилна, атаката срещу главния секретар е голяма и се засилва с приближаването на извънредните парламентарни избори. А през последните няколко дни беше оказан, бих казал, безпрецедентен натиск върху Живко Коцев да подаде оставка. Натискът е упражнен от организирана група, която по моя информация включва изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, изпълняващият функциите председател на КОНПИ Антон Славчев, градският прокурор Илиана Кирилова и още един прокурор от градската прокуратура, както и от министър Калин Стоянов. Всички те по моя информация са оказали психологически натиск и са отправяли заплахи към Живко Коцев да подаде оставка, защото в противен случай щели да предприемат доста неприятни действия срещу него. Аз знам точно какво е казано, но е редно да се въздържа от цитата и затова се изразявам по-обтекаемо, но заканите са били достатъчно сериозни. Затова и министър- председателят в оставка акад. Дeнков е изготвил сигнал до ад хок прокурора за разследване на главния прокурор г-жа Даниела Талева, за да предприеме, ако прецени, проверка за извършено престъпление от тази организирана група.

Информацията ми позволява да кажа, че оставката на Живко Коцев е била подготвена от министъра на вътрешните работи и е оставало само да се подпише от Коцев. В този смисъл изпълнителната власт в лицето на политическото ръководство на МВР е обединило усилия с ръководството на прокуратурата и ръководството на КОНПИ, за да постигнат неговата оставка.

Защото наближават избори, главният секретар на МВР има определени, и то доста важни правомощия по организацията за нормално протичане на изборите. Всичко показва, че се създава организация изборите да се спечелят от две политически партии - ГЕРБ и ДПС, като това да се случи с помощта на тези ръководители на ведомства от съдебната и от изпълнителната власт, от които в много голяма степен зависи честността на изборите. И затова именно преди известно време чухме намеренията например на юриста Делян Пеевски да казва като лидер на ДПС, че те ще увеличат броя на народните си представители в следващия парламент. Същата заявка правят и от ГЕРБ.

Така че България да се готви за нечестни избори.

Ако в момента по този начин прокуратурата, КОНПИ и други държавни институции се замесват в предизборната кампания, какво може да очакваме за по-нататък?

Една успешна политическа диктатура, това можем да очакваме. Защото това са силовите органи в една държава. Нищо добро не ни очаква, ако това, което аз прогнозирам, се случи.

В този контекст как вие разчитате казуса със задържането на шефката на митниците и какво е съпричастието на Живко Коцев към този случай?

Първо, аз имам много малко информация за митниците и изобщо не познавам директорката на агенцията г-жа Банкова. Не си спомням да съм я виждал и някога да съм разговарял с нея. Второ, сега от медиите научих, че те се познават с Живко Коцев и с някои други хора.

Но пък мои приятели и колеги твърдят, че веднага след като е назначена за заместник-директор, а по-късно - и за директор на митниците, г-жа Банкова се е заела незабавно с промени в митническите структури с намерение да намали корупцията там. За мен действията срещу нея са отговор точно на тези нейни цели. Тя, грубо казано, е объркала сметките на онези, които извличат огромни печалби от граничните и митническите пунктове. За друга причина не мога да се сетя.

Вчера един от защитниците на задържаните във връзка с митническата история заяви нещо много важно, което като че остана незабелязано. Той каза, че е добре не само да се публикуват фотоснимки, които на практика нищо не говорят, а да се публикуват показанията на разпитаните свидетели, които 99% се състоят от слухове и клюки. Аз нямам никакво основание да не вярвам на колегата, който е участник в наказателния процес срещу тези четирима задържани лица, включително и в процеса по вземане на мярка задържане под стража, и като такъв трябва да познава материалите по делото - съгласно последните промени в НПК. Колкото повече подобни становища станат явни за обществото, толкова по ясна става целта на цялата кампания, която е изцяло с политически характер и обслужва ГЕРБ и ДПС.

Действията на прокуратурата и на МВР ми се струват пресилени и целенасочено демонстративни, като не се изтъкват никакви факти, от които обществото да се убеди, че те са основателни. Изнасят се например, някакви фотографии с очевидната цел единствено и само компрометиране на един или друг човек, включително и мен. Изнесени бяха снимки от дома ми, като се правят внушения, че на бившия министър на вътрешните работи някой му е подарил някаква много скъпа картина. Първо, когато е правена снимката, аз вече не съм министър, съдя по снимката на малкото ми внуче. Второ, не става въпрос за картина, още повече - скъпа, а за колаж от снимки, поставен в рамка. Аз дори не мога да си спомня кой ми е подарил този колаж при последния ми рожден ден през септември, никой от семейството ми не си спомня, на него няма надпис или друга индикация.

Това е само един от поводите, при които вашето име беше замесено през последните дни, когато предизборната кампания на практика започна, без да е обявено официално. Първо излезе информацията, че зам.-директорът на митниците ви е племенник, после - че имате близки връзки с Марин Димитров, част от организираната престъпна група в митниците, и т.н. Какви са вашите обяснения за това?

Започнала е предизборна кампания, набелязани са политически опоненти, които най-напред трябва да се омаскарят, единият от тях съм аз, но не само - ударът срещу митниците е атака срещу финансовия министър Асен Василев.

Както вече имах повод да заявя - аз нямам племенник. Нямам и какъвто и да е роднина, който да работи в митниците на каквато и да е позиция, какво остава за заместник-директор.

Разговарях с журналистите от това издание, където за първи път се появи тази "новина", и от тях научих, че първоначално подадената информация е била, че е задържан мой син, но някой е бил така благоразумен да каже, че аз нямам син, а дъщеря, която е съдия в районен съд, в момента - в отпуск по майчинство. Тогава са го махнали и са сложили племенник. Попитах откъде е дошла тази информация, отговорът беше - от прокуратурата

Това са спекулации и лъжи. Аз не мога да си обясня каква друга цел могат да имат, освен че са свързани със започналата предизборна кампания и, разбира се, с моята непримиримост към уродливите явления в прокуратурата, на които цялото общество стана свидетел и за които аз не си мълча.

Имате предвид активността ви в комисията за проверка на дейността на Мартин Божанов-Нотариуса?

Това имах предвид. Защото аз бих могъл като много други депутати да си мълча, да стоя в залата и да не вземам отношение. Но част от живота ми е минала в противодействие на престъпността като следовател, като директор в следствието и т.н., за кратко - и като министър на вътрешните работи, разбира се. Аз не мога да остана безразличен, а това, което най-много ме дразни, е, че високопоставени длъжностни лица в прокуратурата очевидно смятат тези явления за нещо нормално.

Така си обяснявам персоналната атака срещу мен, която е абсолютно безпринципна.

Как ще коментирате информацията, че Живко Коцев, който е държавен служител, е получил като подарък часовник на голяма стойност?

Единствено той може да каже какъв е този подарък и по какъв повод е така даден. Чух, че става дума за часовник, нямам данни каква е стойността, каква е марката, оригинал или копие, и т.н. Когато не знаем фактите, не можем да правим изводи, иначе ще изпаднем в позицията на прокурорите, които публикуват слухове и клюки.

Обадиха ми се приятели, които ми казват, че един от задържаните, най-младото момче - Стефан Димитров, обича да си прави селфита с известни хора и да ги праща на свои познати и приятели. Очевидно за такива млади хора е много важно да демонстрират познанство с известни хора, включително е казвал на много места, че той и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов са като братя. Разбрах също така, че Калин Стоянов многократно е гостувал на Стефан Димитров в дома му, дори са твърди, че имат близки приятелски и семейни отношения. И че тяхното познанство дори датира още от времето, преди Стоянов да дойде на работа в София. Стефан Димитров е бил много чест посетител в кабинета на Калин Стоянов. И се получава така, че Стоянов като министър очевидно взима дейно участие при задържането на тая цялата група, в която са баща и син Димитрови.

А какви са вашите отношения с Марин Димитров, за когото се твърди, че сте "авери"?

Не зная точно какво значи тази дума, превеждам я като приятел. Значи, ние не сме приятели в смисъла, в който аз влагам в това. С този човек се запознах в началото на моя мандат като служебен министър на вътрешните работи през 2021 г., когато той се яви в приемното ми време, за да ми съобщи някаква изключително важна информация, като написа и писмен сигнал и се подписа.

Става дума за една криминална история, свързана с бившия министър на земеделието Мирослав Найденов в първото правителство на Бойко Борисов, и свидетелство, че той е предлагал подкуп от 200 000 лв. на бившия председател на фонд "Земеделие" Светослав Симеонов, за което Симеонов е дал показания пред прокуратурата. После обаче оттеглил показанията си след натиск, като натискът, според твърденията на Марин Димитров, е оказан от тогавашния премиер Бойко Борисов. Според Димитров на една среща със Симеонов в кабинета на премиера Борисов му се заканил, че ако не се откаже от показанията си, трябва да знае, че "машините в месокомбината работят на пълни обороти и жена ти няма да разбере, че яде твоето месо". Симеонов е бил заведен на разпит пред съдия - бившата съдийка Румяна Ченалова от СГС, където е оттеглил вече направените от него признания. След това бил изпратен на задгранична работа някъде из Европа, един вид е възнаграден.

За мен тези показания бяха потресаващи.

А какво се случи с проверката на този сигнал?

Аз възложих тая проверка на Главна дирекция "Национална полиция", които изискаха от прокуратурата преписката, която е била образувана там през 2010 г., но после е била прекратена, след като Симеонов си оттегля показанията. (Включително този случай е бил известен на пет-шест души следователи от Националната следствена служба, воглаве с директора тогава Бойко Найденов, а пък сигнал с такова съдържание, отнасящо се до премиера, няма как да се забрави.) Идеята беше на базата на тези показания на Марин Димитров да се обсъди дали не са налице предпоставки за възобновяване на разследването. От Софийската градска прокуратура обаче не дадоха преписката, тогава вече Гешев беше станал главен прокурор, аз останах с впечатление, че той го е прибрал в кабинета си.

Това е моето познанство с Марин Димитров, оттогава насетне отношенията ми с него са вървели по тази линия, включително по-късно, при провеждане на избори, с негово съдействие и на други като него в Хасковска област МВР постигна изключително сериозни резултати в противодействието на купения вот. Той е бивш служител на МВР, активен гражданин - аз така го познавам този човек. Ако някой го познава в друга светлина, нека да се аргументира. На мен не ми е носил постановления на прокуратурата да ги преправям, нито да изнудваме хора да се снимат пред "Осемте джуджета" и т.н.

Как виждате развитието на проверката в комисията за Нотариуса и дали тя не е една от причините за края на сглобката?

Причините да се сложи край на дейността на това компромисно правителство предполагам са комплексни, но изглежда съвсем основателно да се приеме, че една от тях е наистина тази временна анкетна комисия и опасението до какво може да стигне тя.

Включително и заради моето активно поведение. Още когато се формираше комисията, аз заявих в пленарната зала, че тя няма как да е полезна, ако се формира според съотношенията на мнозинствата в парламента и с такъв ограничен предмет на изследване, защото в такъв формат няма как да изследва връзките с лица, стоящи на първия ред в парламента. Имах предвид, разбира се, юриста Пеевски и бившия министър-председател Борисов, защото аз още тогава виждах, че случаят с Нотариуса е свързан с Петър Петров - Еврото. Подобна информация получавах още като министър, когато при мен започнаха да идват граждани, защото моето пребиваване в МВР не се изчерпва само със срещата с Марин Димитров, а и с много други податели на сигнали, включително Ивайла Бакалова, журналистът Николай Стайков от Антикорупционния фонд, собственикът на асансьорната фирма "Изамет" Златанов, съдия Владислава Цариградска и много други.

Същественото е да се изследват връзките на тези хора в държавните органи по хоризонтала и по вертикала. Защото един човек, най-обикновен и необразован като Мартин Божанов-Нотариуса, да извърши стотици имотни измами, без някой да му обърне внимание, без да се вземе отношение по жалби и сигнали на граждани, само по себе си създава съмнение, че той е бил сътрудник на органите на МВР. Нямам обяснение защо Калин Стоянов не иска да отговори на този въпрос, но има достатъчно факти в тази насока. Има публикации, има твърдение на бившия главен прокурор Иван Гешев, че Божанов е бил сътрудник на оперативен работник в Трето районно полицейско управление в София. Има твърдение на Стайков в същия смисъл, изразено иносказателно за едно птиче, което носело нещо. Има и един такъв полуофициален материал, който се разпространява като доклад от ГДБОП до прокуратурата, където това също го пише, и ред други източници.

В комисията за Нотариуса обаче има изключително сериозно противодействие и ако няма такива като мене, които да поставят ребром въпроса и да го чуят журналисти и после да го разпространят в обществото, тя нищо няма да свърши. Има и парламентарно представени партии, които не желаят да изяснят този криминален случай.

Има ли връзка между Петьо Еврото и върховете на властта?

Има. Първо с градската прокурорка Илиана Кирилова, с която са работили дълго време заедно. Петров е назначен за директор на столичното следствие по времето на Цацаров и на тогавашния градски прокурор Николай Кокинов. Той е дал ръководни функции на Илияна Кирилова начело на един от най-важните отдели в столичното следствие. Второ, върховният съд се произнесе по делото "Сантиров, Цонев и Попов", че Петър Петров-Еврото е извършил действие, което може да се квалифицира като провокация към подкуп. Но прокуратурата под ръководството на Цацаров не само че не започна разследване, но и ВСС му осигури възможност да напусне без дисциплинарно производство с 20 заплати бонус.

Новодошлият от Пловдив главен прокурор Цацаров едва ли е познавал отблизо Петър Велков Петров - Еврото, значи някой му е подсказал да постъпи така. Кой е той? Който си го избира от дома си в Банкя. А на този от Банкя пък кой може да му е казал, ако той сам не се е сетил? Може би онзи, с когото е работил Петър Велков Петров-Еврото в столичното следствие и той се казва Юристът Пеевски. Юристът Пеевски е назначен от ВСС в нарушение на закона, без да има необходимия юридически стаж за следовател в Столичната следствена служба. По това време шеф на следствието беше покойният вече Ангел Александров, който беше близък и с Доган, а преди всичко с майката на Пеевски. Това са зависимостите по вертикала и затова се саботира дейността на тая комисия по всякакъв начин. И затова ходя в тая комисия като редови депутат и се оказва, че като редови депутат им преча дори повече, отколкото някой лидер на партия.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • - 1

    Даже чух, че външни сили подали сигнала за митниците също са сред недоброжелателите на "добрите сили", а посланици на западни държави се дистанцирали от срам, че не могат дори по един часовник да си позволят. Също така разположението на планетите не било благосклонно и способствало за негативния изборен резултат. За всичко това била виновна Мафията и .... Путин! Не е честно и това е - целия свят се е обединила срещу Доброто и не става всичко както им се иска и за това цената на пътното строителство е двойна, а на пътното поддържане тройна. Нищо, че половината се крадеше. И митницата пресъхна, сега от къде пари за избори... Че и вътрешния министър се оказа непослушен, въобще мъкаааа!

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    Повече от видно е, че гл.секретар е ако не пряк участник в престъпления, то поне не е предприел никакво действие срещу участниците в престъпленията, с които е другарувал открито. Напротив - отива да свидетелства едва, когато започват арестите на аверите му от ъндърграунда и му припарва под...
    После пък аверите му от "елита" му обещават депутатски имунитет, за да не свидетелства и да се разплете кълбото до тях самите. Много наивно! Само изключително тъпи хора могат да очакват, че тая лавина на смрад откъм ПП$ДБ ще спре от само себе си.
    Розовите политици със скандала поставиха менторите си от посолстваТА в доста неловки положение, защото им свентаха мръсотиите.

    Не в Шенген няма да ни вземат с такива полицаи и политици зад тях.

    И респектиращ пример за това как се прави журналистика:

    https://epicenter.bg/article/Zhivko-Kotsev-Marin-i-Stefan-me-zapoznaha-s-Paskal--znaeh--che-sa-kontrabandisti-i-kadruvat-v-mitnitsite/346104/3/0

    Нередност?
  • 5
    emil_ avatar :-|
    emil
    • - 2

    Плювалникът изплю поредната си плюнка без грам доказателства. Ако беше почнал да пише фантастични романи сега вместо 16 имота щеше да има 32.

    Нередност?
Нов коментар