Служебният кабинет, подреден от Борисов и Пеевски, встъпи в длъжност

Спорният вътрешен министър Калин Стоянов запази поста си, рокада беше направена само във външното ведомство

Служебният кабинет "Главчев" положи клетва пред парламента
Служебният кабинет "Главчев" положи клетва пред парламента
Служебният кабинет "Главчев" положи клетва пред парламента    ©  Георги Кожухаров
Служебният кабинет "Главчев" положи клетва пред парламента    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Само около 10 минути продължи церемонията по полагането на клетва в парламента от новото служебно правителство с премиер Димитър Главчев. Досега встъпването в длъжност ставаше при президента, но след новите промени в конституцията, при които функциите на държавния глава бяха сведени до това само да избира служебния премиер измежду ръководни фигури на няколко държавни институции, Румен Радев на няколко пъти публично се разграничи от предложения от Главчев служебен кабинет, като заяви, че не носи отговорност за него. Преди промените в основния закон президентът сформираше служебното правителство и то полагаше клетва пред него в президентството. Сега обаче номинираният за премиер сам предлага състава на служебния кабинет, а президентът само подписва указа за назначаването му.

Указът на държавния глава беше подписан във вторник сутринта, малко преди клетвата. Заедно с него Радев издаде и още един указ - за насрочването на извънредните парламентарни избори на 9 юни, които ще се проведат заедно с европейските.

Главчев представи официално министрите от кабинета си на среща при президента миналия петък, на която присъстваха и представителите на парламентарно представените партии и имаше възможност до понеделник вечерта да прави смени в състава му.

Най-голямо напрежение по време на срещата предизвика решението на избрания за служебен премиер да остави на поста министъра на вътрешните работи на Калин Стоянов, срещу когото имаше остри възражения от страна на лидерите на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ). В знак на протест срещу това решение Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов напуснаха срещата при държавния глава.

Външният министър навън, вътрешният - вътре

Въпреки очакванията, че все пак Главчев ще се съобрази с възраженията срещу оставането на Калин Стоянов и ще го смени, това не се случи. Вместо вътрешния министър беше сменен външният - предложеният първоначално Ивайло Ценов, който има 15-годишен опит като консул във Виена. Неговото място зае посланикът на България в Черна гора Стефан Димитров, който е бил референт за Германия, ръководител на Дипломатическото бюро на България в Бон, ръководител на консулството ни във Франкфурт. От 2020 до 2022 г. е директор на дирекция "Двустранно европейско сътрудничество" в МВнР.

Главчев обясни рокадата във външното министерство със "семейни причини" на Ценов.

Запазването на Калин Стоянов идва на фона на разразилия се още от миналата седмица скандал с акцията на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията (КПК), в която бях арестувани директорът на агенция "Митници" Петя Банкова и Стефан и Марин Димитрови. В скандала беше замесен и главният секретар на МВР Живко Коцев, който първоначално подаде оставка от поста (според бившия премиер Николай Денков - под натиск от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и Калин Стоянов), а след това я оттегли.

Попитан защо Стоянов остава, служебният премиер Главчев отговори, че "така е решил".

В понеделник зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев обяви с пост във фейсбук, че във вторник ще подаде оставка от поста. Той е експерт и заемаше длъжността още от правителството на Кирил Петков, когато министър на правосъдието беше Надежда Йорданова. На този етап не е ясно каква ще е съдбата на останалите зам.-министри и областните управители от ПП-ДБ. Според депутати от коалицията тепърва предстои да се вземе решение по въпроса. Не е ясно и какви са плановете на Главчев, ако представителите на ПП-ДБ останат на постовете си. Областните управители се назначават от Министерския съвет, а зам.-министрите - от премиера.

Чие е правителството

Президентът Румен Радев присъства на клетвата на служебния кабинет в парламента, но за пореден път се разграничи от него. "Отговорността (за служебното правителство - бел. ред.) категорично не е моя, а на г-н Главчев и на този работещ парламент." Все пак Радев каза, че ако е зависело от него, е нямало да остави вътрешния министър на поста.

Макар че в служебния кабинет начело с Главчев има представители, които се свързват с ГЕРБ и ДПС и по специално със съпредседателя на движението Делян Пеевски, лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че в служебното правителство доминира кабинетът "Денков - Габриел". "От това, което виждам, доминира старият кабинет и особено с такива знакови министри като Георги Гвоздейков, Кирил Вътев, заместник-министрите, които са назначение от ПП, в екологията, в образованието. Имаме всъщност три-четири нови имена", заяви Борисов. Лидерът на ГЕРБ дори разкритикува избора на Главчев на новия външен министър, като каза, че ако зависело от него, никога не би го назначил на поста.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че служебният премиер Главчев не е търсил лидерите на коалицията за разговор, след като миналия петък представи предложенията си за състав на служебния кабинет и чу възраженията им по номинациите не само срещу вътрешния министър, но и срещу служебния министър на електронното управление Валентин Мундров. Петков повтори и че от коалицията възприемат оставането на вътрешния министър Стоянов като "провокация" от страна на Главчев.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    ПП (Партията на Пудела)$ДБ допреди няколко седмици хич не се гнусяха нито от Борисов, нито от Пеевски. Общността си гзидеха с евроатлантически епитети и я смятаха за вечна.

    Кресчендото на розовото нахвърляне върху доскорошните съсглобкаджии цели едно единствено нещо: да отвлече вниманието от обвързаността на лидерите на хермафродитозата с контрабандата, т.е. с мафията.
    Декларативните борци с мафията за няколко месеца се уредиха със своя си мафия...
    С тарикатлъци и селски номера жълтопаветните партии са напът да станат радиоактивни - persona non grata - за посолстваТА, чиито прагове изтъркаха.
    Т.е. нормалността е напът...

    Нередност?
  • 2
    xte29566872 avatar :-|
    xte29566872
    • - 1
    • + 2

    Внушенията с вездесъщите Борисов и Пеевски вече досажда и говори за комплекс у праменкаджиите. Комплекс за завинаги загубената власт. Амин.

    Нередност?
Нов коментар