В производството и в болниците е имало най-много епидемични взривове от COVID-19

Анализът е на Националния център по опазване на общественото здраве и анализи за периода от 9 март до 12 юли

Общо 108 епидемични взрива на COVID-19 са възникнали за периода от 9 март до 12 юли в офиси, фабрики, болници, нощни заведения и други, показва анализът на всички съобщения от 28-те регионални здравни инспекции в България, направен Националния център по опазване на общественото здраве и анализи (НЦОЗА). Периодът е далече от актуалните данни за последните седмици, когато случаите и огнищата започнаха да се множат особено активно, но все пак дава представа за тенденциите и степента на риска.

Най-много като брой са взривовете на разпространение в офисите - 31 случая със средно пет заразени. Има само две съобщения за взрив, предизвикан от посещения в нощните заведения, но там броят на заразените е най-висок от всички възможни случаи на хора, събрани в едно помещение. Процентът на положителните проби е 41.88% и средно по 25 души са били заразени.

На фона на тези данни обаче няколко неща трябва да се имат предвид. На първо място работодателите от самото начало са сравнително активна страна в тестването и немалко от тях правят и продължават да правят периодично тестване сред служителите си, което обяснява и сравнително високия брой на разкрити огнища там.

В съвсем друга ситуация са нощните заведения. Първо, в голяма част от периода, за който са данните, те бяха затворени. Второ, през юни и юли голяма част от нощния живот бе навън, в откритите части на клубове и барове, в курорти и т.н. и рискът от предаване на заразата бе по-нисък. И трето, разкритието на огнища в нощни заведения и проследяването на заразата е изключително предизвикателно, тъй като клиентите пребивават в тях едва няколко часа и са различни всеки ден. Още повече че в България няма задължение, каквото съществува в някои западни страни, заведенията да записват имена и контакти на всички посетители, за да има проследяемост в случай на зараза.

Сега от асоциациите на заведенията разпратиха позиция, в която наричат изследването откровена манипулация, използвана за затварянето на нощните заведения по решение на отделни кметове и регионални щабове. Според ресторантьорите при въпросните два случая става дума само за персонал с положителни тестове още от периода преди отварянето в късната пролет на годината при подготовката на заведенията за работа и те не засягат клиенти.

От друга страна обаче, здравият разум подсказва, че при бързото и изключително динамично разпространение на заразата сега точно нощните клубове и заведения са "идеална" среда за предаване на инфекциите.

Какво показва изследването

Средният брой потвърдени случаи на COVID-19 е най-голям при взривовете, възниквали в производства, свързани с хранителната промишленост и в нощни заведения - съответно по 29 и 25 души.

Освен това при взривовете, регистрирани в нощни клубове, се наблюдава много висок процент на положителни лабораторни проби (41.88%), което говори за голям брой заразени лица и висок риск от заразяване и разпространение на заболяването при този тип заведения. Най-голям брой взривове са съобщени в края на наблюдавания период - първите две седмици на юли поради взривове, възникнали в офиси на фирми и държавни институции и в детски ясли и градини, след приключване на извънредното положение, докато преди това най-голям дял имат взривовете в лечебни заведения за болнична помощ.

Регистрираните в офиси епидемични взривове са 31 с общ брой потвърдени случаи 141, като рисковите фактори, довели до възникването им, са работата в общи офисни пространства, струпване на много хора с близък контакт и събирането на много хора в затворени помещения.

Епидемичните взривове в болниците са много - 25, и броят на заразените при тях е най-голям - 312 души.

Основната причина е струпването на пациенти със симптоми в болниците, като в допълнение от НЦОЗА посочват, че е имало пропуски при използването на лични предпазни средства или пък някои от медиците са общували с колегите си по време на почивка и в общи помещения без защитни средства. Близкият контакт с рисково болни и натовареният с много манипулации график е третата причина за заразяването на медиците, сочи анализът.

В анализа има посочени и шест смъртни случая заради клъстерното разпространение на болестта, като три от тях са на медици и три - на работници в производството.

Почти всички съобщени взривове в организирани колективи (92%) са възникнали в условия, при които работният процес е изцяло или предимно на закрито, и само малка част (8%) - в преобладаващо или изцяло открита работна среда. Това още веднъж потвърждава значението на закритите пространства като рисков фактор за заразяване с COVID-19.

Позицията на заведенията

След разпространението на анализа и след като през уикенда кметовете в градовете с най-много болни на 100 хил. души население взеха решение да затворят нощните заведения, от асоциациите на заведенията обявиха, че остро осъждат тези решения за затваряне и намаляване на работното време, независимо че членовете им взимат нови мерки, работят с минимален капацитет, персоналът носят маски, ползват се дезинфектанти, мери се температура.

"Търпят се огромни ограничения и загуби, за да се запазят работни места и да се спасят инвестиции. Остро осъждаме очертаващата се дискриминация срещу младите хора, които работят в заведенията, и отнемането им на конституционното право на труд. Заявяваме готовност да защитаваме служителите си с всички позволени от закона средства, включително колективни искове, искове за дискриминация, искове за нанесени щети и пропуснати ползи", казват от заведенията.

Те допълват, че въпреки засилените проверки през последните дни няма съществени и масови нарушения на мерките за безопасност. "От 3000 проверки в търговски обекти има констатирани 10 нарушения. Не само в заведенията, във всички търговски обекти", казват от сдруженията.

Според тях никой не може да ги убеди, че при затворени заведения няма да се стигне до абсолютно безконтролно събиране на хора в частни домове, където няма да се спазват никакви мерки.

Въпреки че икономическите аргументи на бранша са разбираеми и обосновани, заведенията и особено нощните клубове са едно от най-рисковите места за разпространение на заразата - заради затворените помещения, високата музика, алкохола, близкото общуване, груповите посещения, предразполагащите обстоятелства за пренебрегване на противоепидемичните мерки и не на последно място - заради много трудния контрол в тях. Именно нощните заведения бяха първите, които бяха затворени и във всички други страни с растящи случаи на коронавирус в Европа. В България в момента едва няколко области въведоха преди дни подобна мярка, сред които София-град, Сливен, Хасково, Благоевград. Предвид острото и бързо увеличение на заразата в България, препълнените болници, липсата на централизирани мерки и на дисциплина в населението тази мярка дори е закъсняла.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 3

    Капитал по-скоро дезинформира с отдавна загубилата адекватност информация от "анализа" на чиновническата структура НЗОЗИ.
    Практика е никой на Иван Вазов като редактор да чете текстовете преди публикуване. Затова се "раждат" глупостите да се правят безсмислени заключения на база данни за много по-спокойния спрямо сега ковид период март-юли, когато в болници имаше по 50 човека.
    Умирам си от смях: в офисите имало 31 случая със средно по 5 "зазарени"!!! 155 за 4 месеца.... Онзи ден бяха 1600...

    И, Десислава, в названието на Центъра няма понятието ОПАЗВАНЕ.
    Просто заради коректността.

    Нередност?
  • 2
    ahj21578679 avatar :-P
    ahj21578679

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Кучето, д-ре си лае, а керванът...

    Нередност?
  • 3
    neam_dumi avatar :-@
    neam_dumi
    • - 1
    • + 2

    Авторът на статията смята, че мярката със затварянето на заведенията е закъсняла? В статията ясно е описано къде са основните взривове на ковид болни! Защо не се затворят офиси, фабрики с много персонал? Днес излезе мащабно проучване, че децата са основния разпространител на зараза. Не е ли редно да се затворят градини и училища? Въобще защо е тая тъпотия да се съсредоточаваме в заведенията след като ако не се затвори нищо друго то би било безмислена мярка с която се унищожават бизнеси и много съдби. Защо управляващите като "затварят" заведения не предлагат компенсации както в белите страни на запад от нас?

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 2

    До коментар [#3] от "neam_dumi":

    "Авторът на статията" всъщност нищо не смята. В Капитал просто неудържимо и безконтролно преписват откъдето докопат. Без да влагат мисъл.

    Кой нормален човек ще вземе да чете изгъзиците на синекурото чиновническо образувание НЦОЗА, в което - за да си заслужат заплатите - правят някакви дълбокомислени лишени от смисъл заключения за факти и събития отпреди половин година, които с днешна дата вече са дълбоко неадекватни?!
    Има ли някой, който да се интересува в колко фирми през лятото колко к-вирусоносители са открити, след като сега във всяка компания има по няколко служители в карантина?

    Също толкова неадекватно е да се слави като единствена работеща мярка затварянето на баровете и дискотеките, а не на училищата и спортните прояви, където подрастващите безпроблемно и безсимптомно си обменят к-вируса и после го разнасят навсякъде. И така в геометрична прогресия.

    Ето да прочетете какво представляват "новините" на НЦОЗА по ковид линия. Няколко десетки чиновници превеждат от английски на български анимациите на СЗО...

    https://ncpha.government.bg/bg/latest-news/latest-news-2/latest-news-3/covid-19

    Потресаващо предучилищно кръжочно ниво!!
    И в НЦОЗА, и в Капитал!

    Нередност?
Нов коментар