🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Окончателно: Максималният осигурителен доход става 3400 лв. от 1 април

Отпада данък лихва, а данък "Уикенд" пада от 10% на 3%. Земеделците ще плащат осигуровки върху 710 лв.

Депутатите дебатираха текстовете, свързани с осигурителните прагове, с часове
Депутатите дебатираха текстовете, свързани с осигурителните прагове, с часове
Депутатите дебатираха текстовете, свързани с осигурителните прагове, с часове    ©  Юлия Лазарова
Депутатите дебатираха текстовете, свързани с осигурителните прагове, с часове    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От 1 април максималният осигурителен доход се увеличава с 13.3% и става 3400 лв. Това решиха окончателно депутатите от управляващото мнозинство при второ четене на Закона за Държавното обществено осигуряване след часове дебат. Първоначално "Демократична България" бяха против това да се прави прибързано, но в крайна сметка обясниха, че прагът сега ще се вдигне така, както предлага правителството, а в бъдеще ще има предвидимост, защото размерът му ще се определя спрямо формула.

Реакцията на ИТ-сектора не закъсня. "Смятаме, че преди да се взимат толкова важни решения, които засягат пряко високотехнологичната индустрия, е редно те да се обсъждат с бранша предварително, а не диалогът да стартира постфактум с очакването бизнесът да валидира вече взето решение от правителството", се посочва в обща позиция, обединяваща пет технологични организации. В нея се допълва, че въпреки, че увеличението на максималния осигурителен доход "за пореден път се прави без анализ, без оценка на въздействието и без никаква промяна в качеството на социалните услуги, за които ще се плаща повече, ние ще продължим участието си в диалога за изработване на предвидим механизъм за изчисляване на максималния осигурителен доход в бъдеще".

Пак от 1 април минималната работна заплата се увеличава с 60 лв. до 710 лв., а осигурителният доход за земеделските стопани расте с 270 лв. до нивото на минималната заплата. Така разходът за осигуровки на тези хора (около 30 хил.) ще e се увеличи с 95 лв. на месец.

Малко по-рано депутатите приеха и бюджета на НЗОК, както и промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които отпада данък лихва, а данък уикенд се понижава от 10% на 3%.

Кого засяга

От увеличението на максималния осигурителен праг се очакват минимални приходи - около 95 млн. лв. То ще засегне 217 хил. души в България, които имат облагаем доход над 3 хил. лв. Броят на тези с облагаем доход над 3400 лв. е 163 хил. Около 25% от тях са IT специалисти, 11% са от здравеопазването, държавното управление е около 6%, следвани от консултантския бизнес с 4.2% и финансовия сектор - 2.5%. "Другите" формират 44%, показва справка на НОИ.

Като максималният доход се вдигне до 3400 лв., разходът за осигуровки ще се увеличи със 130 лв. на човек, или общо до 1111 лв. на месец. От тях на теория 75 лв. на месец са допълнителният разход за работодателя, но на практика вероятно много от фирмите ще поемат цялата тежест, за да могат да запазят служителите си. В противен случай наетите ще взимат с почти 56 лв. по-малко месечно.

Средната пенсия - 573 лв.

През тази година разходите за пенсии и социални плащания е планирано да нараснат с почти 1.3 млрд. лв. и ще достигнат 16.8 млрд., като основната част от тях - 14.1 млрд. лв., или 10% от БВП, отиват за изплащане на пенсии. Средната пенсия през 2022 г. ще достигне 573 лв., без в нея да е включена ковид добавката от 60 лв., която е предвидено да се изплаща през първата половина на годината. След това управляващите ще търсят начини да запазят дози доход под друга форма.

Минималният размер на пенсията ще бъде 370 лв. при 300 до края на декември, а след 1 юли - 392.57 лв. Социалната пенсия за старост е 170 лв. до юли, а от 1 юли - 180.37.

*Текстът е допълнен с позицията на ИТ-сектора

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 3
    • + 6

    Яд ме е само, че бих 3 пъти по 600 км миналата година, за да гласувам за ДБ и накрая да се окажат безгласна буква в тази популистка коалиция. Вместо да имат принципни позиции, с времето ще се претопят в ПП. Наистина ме разочароваха.

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#1] от "Rational":

    Още много ще се разочаровате, но не слушате старило и патило :(. Следващите години нищо добро не чака младите и нормалните хора у нас. И не заради това, че ще обеднеете малко. Ще го усетите по увеличаващата се престъпност!

    Нередност?
  • 3
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • + 1

    Айде честита ви промяна! Днес 3400, утре 4000! Да му мислят хората, правещи продукт!

    Нередност?
  • 4
    kvt10319485 avatar :-@
    kvt10319485

    Поредната потресаваща промяна/подмяна - вместо да съкращаваме огромната държавна, областна, общинска администрация, ние правим нова и увеличаваме данъците. Другарите знаят и разбират само едно - усвояване на чужда собственост.

    Нередност?
Нов коментар