Бюджетът на второ четене: Дребни поправки и 20 млн. лв. за БАН

Максималният осигурителен праг става 3400 лв., а земеделците ще дължат осигуровки върху 710 лв.

На възраженията за орязване на бюджета на ВСС финансовият министър Асен Василев заяви, че България заделя за правосъдие и прокуратура два пъти над средното в ЕС като процент от БВП
На възраженията за орязване на бюджета на ВСС финансовият министър Асен Василев заяви, че България заделя за правосъдие и прокуратура два пъти над средното в ЕС като процент от БВП
На възраженията за орязване на бюджета на ВСС финансовият министър Асен Василев заяви, че България заделя за правосъдие и прокуратура два пъти над средното в ЕС като процент от БВП    ©  Цветелина Белутова
На възраженията за орязване на бюджета на ВСС финансовият министър Асен Василев заяви, че България заделя за правосъдие и прокуратура два пъти над средното в ЕС като процент от БВП    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българската академия на науките (БАН) ще получи допълнително 20 млн. лв. към бюджета си за тази година за финансиране на научни проекти. Те ще са за сметка на намаление на бюджета на Висшия съдебен съвет и на прокуратурата въпреки възраженията на опозицията в лицето на ГЕРБ и ДПС. Това се случи по време на второ четене на бюджет 2022, който другата седмица ще се гласува и в пленарната зала.

Въпреки първоначалните заявки на част от депутатите от управляващото мнозинство да не подкрепят увеличението на максималния осигурителен доход, това не се случи в комисия. Така от 1 април максималния праг се увеличава с 400 лв. до 3400 лв. Още по-рязко се вдига осигурителният доход за земеделските производители, които от същата дата ще трябва да плащат осигуровки върху минимум 710 лв. (или ръст от 290 лв.).

Отпада данък лихва. А данък "Уикенд" пада от 10% на 3%. Ще бъде удължено и обратното начисляване на ДСС при зърното до 2025 г.

Дребни допълнителни суми

Другата по-едра сума, която гласуваха депутатите, е отново в размер на 20 млн. лв. Те са за заплати в университетите. Половината от средствата ще се вземат от заделените 100 млн. лв. за извънкласни дейности в училищата, а останалите - от капиталовите разходи по бюджета на МРРБ. При гласуването стана ясно, че почти всички нови предложения за допълнителни разходи са за сметка на капиталовите инвестиции на регионалното министерство (1.62 млрд. лв.), а обяснението беше, че ведомството няма да има време да изпълни всички проекти тази година. Първоначалният източник на финансиране на всички нови дребни разходи беше фондът за преструктуриране и съкращения в администрацията в размер на 317 млн. лв., но управляващите обясниха, че тези пари дори можело да не стигнат и предпочитат да не ги намаляват. Така общините ще получат допълнително 5 млн. лв., а 4.8 млн. лв. бяха заделени допълнително за командироване на български учители в чужбина, както и за финансиране на неделните училища зад граница.

Депутатите одобриха и предложението на "Демократична България" ваучерите за храна вече да могат да се използват не само за плащане на сметките за електричество и вода, но и за газ и топлоенергия.

Опозицията: приходите и инфлацията са подценени

По време на гласуването представители на опозицията отново повториха, че според тях Министерството на финансите работи с подценена прогноза за размера на БВП и инфлацията през тази година. А това според тях означава и че приходите са подценени с почти 1 млрд. лв.

"Всеки финансов министър си има тайна и вашата е занижена инфлация и дефлатор", заяви Красимир Вълчев от ГЕРБ. "Да не си мисли някой, че инфлацията е безкраен празник за правителството. Колегите, които говорят непрекъснато за увеличения на приходите - в условията на инфлацията има и повече разходи", отговори колегата му Румен Гечев от БСП.

Извън дребните поправки - повечето важни въпроси, свързани с реформи или промяна в начина на финансиране, бяха обещани с актуализацията на бюджета, която се очаква в средата на годината. За тогава е обещан милиарден фонд за проекти на общини. Така след шест часа дебати пред бюджета остава само гласуването в зала.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    Случайниците от 4П ходят с двата крака в обувките на баце!
    Просто такава въпиюща политическа бездарност трябва да се запише в Наказателния кодекск като престъпление срещу републиката!

    Баце крАде с две ръце от магистрали, тия ще го правят от ж.п. магистрали!
    Баце смъкна две кожи от саниране, тия ще го правят от ВЕИ!
    Баце издумка КТБ, тия ще оджобят ББР!

    Защо се получи това?

    Защото политическото статукво продължава да омаскарява партийното и на негово място избуяват фенклубовете. И как да е друго, след като конгресът на БСП не отчете оставката на Нинова, а конгресите на ДБ и на ДСБ се превърнаха в гонка с един кон, какъвто беше и изборът на Гешев.

    В чалгата - ОК, все ми е тая кой на кого е фен, но фенклубове в политиката?!
    Аморфни поддържници на аморфна сбирщина от съученици, съседи, колеги, любовници?

    Какво се реализира от предизборната логорея на Киро и Асен?
    Нещо за спецсъда? Нещо за Гешев? Нещо за КПКОНПИ? Нещо за ВСС?
    Вече 100 дни - НИЩО!

    Но пък ударно се реализира друго:
    Токът за производители, магазини, болници, училища, транспорт и т.н. стана троен
    Оттам:
    - Олиото стана двойно.
    - Брашното за месец скочи с 50%.
    - Яйцата - също.
    - Сирене под 10 лв няма.
    - Затвореният китайски пазар пренасочи испанското/германското и пр. свръхпроизводство на свинско да убива родното и свинарите в БГ масово колят. Как ще се възстанови поголовието?

    Очаквах клиентелистката партия герб постепенно да се разпадне след спирането на финансовите потоци. Дръжки, тия некадърници от Коалицията на смъртниците ги направиха стоманена опозиция!

    Още два-три месеца Кировщини и населението на ръце ще вкара в МС отпуснатото туловище на баце с лавров венец като на спасител на нацията. И ще е там, докато Господ не му духне свещичката.

    Баце отново десетилетие ще обяснява всичките си видими неспособности с абсурдното тип читалищно управление на харвардци.
    И си мисля, че в либералния Харвард няма начин да няма отделение за хора със специални образователни потребности.

    Как пък тъкмо от там ни се паднаха!

    А олигарсите? Пак ще тръгнат с ибрика...

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Поредния локумен пасквил, стъпил основно на емоционалната златна мина - инфлацията.

    Киро и Асен лично вдигнали тока на бизнеса. Откраднали нещо от ББР. Някакви доказателства, примери, цифри?

    Ето тук цената на хляба и сиренето. Копаеш към нивото на скуби.

    Нередност?
Нов коментар