🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пловдив ще представи нов общ устройствен план и идеи за Тютюневия град

По врема на "Среща на бизнеса в Пловдив" стана ясно, че имотният пазар се развива добре, а градът иска да отдели пари за културно наследство

Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Ако трябва да се обобщят няколко новини от Пловдив: градът все пак се движи напред, пазарът на имоти е стабилен, скоро ще има нов Общ устройствен план и може би дори конкретна идея как да се съхранят печалните Тютюневи складове - архитектурният паметник, който горя, разпада се и стои като рана в сърцето на града.

Това са част от изводите от панела на тема "Градска среда" от уебинар "Среща на бизнеса в Пловдив", част от поредицата "Капитал Градове".

В дискусията взеха участие Димитър Ахрянов, главен архитект на община Пловдив, Aнна Димитрова, председател на Национално сдружение недвижими имоти (НСНИ) - Пловдив, и собственик на агенция "Омега", и Илияна Василева, регионален мениджър "Корпоративни продажби" на Vivacom за регион Пловдив и Пазарджик.

Нов план за новото време

Последният ОУП на Пловдив е от 2007 г. и вече не успява да отговори на нуждите и темповете, с които градът с разраства, затова е разбираемо, че се работи по нов. Арх. Ахрянов обясни, че обществените обсъждания по него са преминали и в момента проектантите ги систематизират и подготвят становища по тях.

След това експертен съвет ще разгледа предварителния проект на плана и ще се избере един от три варианта - той да бъде приет в сегашния му вид, да се приеме със забележки и срок за отстраняването им или да бъде върнат за преработка.

В контекста на това вечната тема за презастрояването също е била повдигната на обсъжданията. "Колегите, които работят по общия устройствен план, са направили калкулации и предложения съответно и за зелени площи, и за социална и здравна инфраструктура, която трябва да обезпечи общината", коментира арх. Ахрянов.

Натискът идва до голяма степен от факта, че Пловдив става все по-популярен като дестинация и имотният пазар в града може накратко да се определи като "динамичен". Икономическият възход на региона и миграционните процеси към Пловдив играят ключова роля, коментира Анна Димитрова. Според нея коронавирусът не е повлиял тежко върху пазара на жилища през 2020 г.

Пазарът на имоти: нови клиенти и нови изисквания

"От май месец пазарът стана изключително по-активен дори спрямо началото на годината, преди да се заговори за пандемия", обясни тя. Нейното обяснение е, че хората са решили да инвестират в жилища. "Запитванията, огледът и интересите наистина са от потребители, които имат ясната идея, че трябва да придобият имот. Затова и по-лесно стават нещата, пазарът е по-подреден и спокоен. За по-кратки срокове се случват сделките", обясни Димитрова.

Тя цитира данни, според които в първите две тримесечия на 2020 г. е имало спад на броя на сделките от 15% спрямо 2019 г., но пък към септември 2020 г. ръстът е 12.9% за покупко-продажба на имоти.

Тя смята, че корона кризата е послужила за катализатор за миграция към периферията на града и търсенето на еднофамилни къщи. Освен това работата от вкъщи и дистанционното образование логично водят до необходимост от зона за работа в дома - нещо, което дългосрочно може да промени изискванията на пазара. "Може би инвеститорите, които ще започнат проектирането, ще бъдат насочени в тази посока, за да могат да удовлетворят [тези] претенции. Такава зона ще даде стойност на самия имот и комфорт на обитаващите го", отбеляза тя. Друг ефект би могло да е евентуалното свиване на пазара на наеми на апартаменти.

Новото в Пловдив: пари за архиктектурно наследство и сигурност

Илияна Василева, регионален мениджър на Vivacom за Пловдив и Пазарджик, сподели, че компанията е съдействала на общината в сферата на градската среда. Едното е развитието на оптична мрежа в централната част на града, като през следващата година ще стигнат и до индустриалните зони. Телекомът е развил видеонаблюдението, което повишава сигурността в града. Пловдив е получил и финансиране от Европейската комисия за безплатни Wi-fi зони, като такива са изградени в паркове в централна градска част, обясни Василева.

Добра новина е, че компанията има и развита платформа, която следи дигитални данни - например за качеството на въздуха, и ги обобщава, като са разработили и аналитични софтуери за трафик и решения за контрол на фините прахови частици в градската среда. Предстои да се види дали общината ще ги интегрира.

Чувствителна тема за Пловдив е и недвижимото културно наследство. Поддържането на културни паметници основно се извършва с бюджетни средства от общинското предприятия "Жилфонд", става ясно от изказване на арх. Невена Балчева, зам.-кмет на Пловдив.

До момента обаче средствата са "изключително малко", коментира арх. Ахрянов, като добави, че това е проблем в почти всяка община в България, тъй като са останали на заден план. "Тази година може би за първи път в община Пловдив ще опитаме да имаме перо в бюджета конкретно за поддръжка на паметници на културата. Ще видим дали ще мине, но искрено се надявам. Когато нямаме конкретно перо за този вид дейности и да може да се разходва само по него, в годината се появяват по-приоритетни неща и парите пак не стигат", обясни той. За момента обаче главният архитект не се ангажира с конкретна сума.

Тютюневите складове

Съдбата на Тютюневите складове, където имаше пожар през 2016 г. и беше разрушен един от складовете, обаче продължава да е неясна. Скандалът беше голям, имаше повдигнати обвинения от прокуратурата (включително на бездомник), но устойчиво решение за архитектурните паметници там все още не е финално избрано. Те бяха част от концепцията за културна столица, но така и не се стигна до промяна.

"В продължение на цялата 2020 г. бяхме направили няколко работни групи съвместно с община Пловдив, Националния институт по недвижимо културно наследство и представители на собственици на част от сградите в Тютюнев град по повод бъдещото му възстановяване и развитие, [за да разберем] какво би искал бизнесът да се случи там, какво би искала общината да защити и, разбира се, какво би искало Министерството на културата максимално да позволи там. Близо сме до изчистване на режимите за опазване на тази зона и специфични правила за строителство в зоната", обясни арх. Димитър Ахрянов.

Той каза, че вероятно до месец-два ще се представят публично плановете, както и че вече има идейна разработка за уличната мрежа на Тютюнев град, която е на стойност 1.5 -2 млн. лв. Той обаче добави, че от общината засега искат да забавят въпросния проект, за да бъдат изяснени първо правилата в зоната.

Двата панела от уебинара може да гледате тук:

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tsonkooo avatar :-|
    Тsonkooo
    • + 2

    Хубава снимка на хубавия град.

    Нередност?
Нов коментар