🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво помни ъгълът на "Раковска" и "Иван Вазов" в София

В края на XIX в. там се е намирал престижният Union Club, разрушен през 1944 г., а по време на комунизма мястото е ресторант

Union club, началото на 20 в.    ©  stara.sofia.blogspot
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от поредица за историята, собствеността на терените и намеренията за строеж в квадрата между софийските улици "Раковска", "Гурко", "Иван Вазов" и "Кузман Шапкарев".

Повече за това какво може да има на мястото на ресторант "Синия лъв" вижте тук.

Дали старата къща на ул. "Кузман Шапкарев" 3 може да си върне статута четете тук.

Подробен текст за плановете за строителство и реакцията на институциите тук.

През далечната 1884 г. на мястото на сегашната градинка "Чайка" и сградата на Информационния център към Министерството на отбраната (ъгъла на "Вазов" и "Раковска") възниква най-престижният клуб в историята на София - "Юнион клуб". Състои се от читалня, пълна с вестници, както и от столова. "В този кръжок се разискваше приятелски на всевъзможни теми: положението на фронта, нашето стопанско положение, разните кабинети", пише Светослав Полянов, началник на Канцеларията на Цар Борис III, цитиран в книгата на Тодор Войников.

В клуба се събират министри, общественици, писатели, дипломати като Любен Диков, Никола Мушанов, Иван Балабанов, Атанас Буров, пише в книгата "Драски по софийските работи" със съставител Тодор Войников. Редовен посетител е Стефан Стамболов, който обичайно се отбива в клуба след ежедневната си разходка и се вижда със своите приятели от различни държави. Дори във вечерта, в която е убит, той е напускал именно "Юнион клуб".

Клубът е сринат със земята след бомбардировките през 1944 г., като МВР закрива клуба през 1949 г.

Мястото е използвано отново през 70-те години, по времето на социализма, когато става ресторант "Чайка", по-познат с даденото му от софиянци име "Дома на покойника". Причината зад това иначе злокобно наименование е, че прозорците на ресторанта наподобяват Дома на покойника в Централните софийски гробища. Същите са останали като форма единствено на трафопоста, намиращ се на ул. "Иван Вазов", малко след градинката. Сега той е обрисуван, но очертанията им могат да бъдат забелязани и днес.

"След това тази сграда стана стол и ресторант на Министерството на отбраната, после беше превърната в клуб преди присъединяването ни в НАТО. Тогава някъде - през 2003- 2004 г. е настанена и телевизията (Военния телевизионен канал), както и редакцията на вестник "Българска армия". После, по време на Тройната коалиция имаше намерения за строителството на хотел на нейно място, когато имотът отдолу беше на Министерството на финансите, а с ПУП-а от 2015 г. се искаше премахването ѝ", разказва Тома Иванов, който е зам.-директор на Информационния център към Министерството на отбраната, който се помещава в момента на ъгъла между "Раковска" и "Иван Вазов".

Когато част от имота под сградата на Информационния център е бил на Министерството на финансите е имало възможност за застрояване на мястото - с проект на постановление на Министерския съвет се е предвиждало три от поземлените имоти, които са в управление на Министерството на финансите, да се прехвърлят на Столична община. "Получава се правен абсурд - сградата е на Информационен център, а земята да бъде с друг собственик, както при "Синия лъв!", отбелязва главният юрисконсулт Станимир Христов. "Тогава отидох на среща с министерството и успях да ги накарам да прехвърлят земята на нас. Ако беше отишъл някой от Столична община, отдавна щеше да бъде решен въпросът", казва Христов. Така с постановление на Министерския съвет от 2018 г. е решено имотът да остане държавен.

Сега отново има намерения за строителство в квадрата между улиците "Раковска", "Гурко", "Иван Вазов" и "Кузман Шапкарев". Проект за Подробен устройствен план (ПУП) предвижда 6-етажна офис сграда в двора на "Синия лъв" и загатва 8-етажна на мястото на къщата на ул. "Кузман Шапкарев" 3. (повече за това какво се предвижда и как се позволява строителство в идеалния център честете тук).