🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Първи стъпки към спорния строеж на офис сграда при "Синия лъв" до Народния театър

Екокомисията в общината "разчисти" пътя към инвестиционните намерения, като позволи премахване на дърветата до парцела. Така, изглежда, проектът се задвижва

Проектът на бъдещата сграда до "Синия лъв"
Проектът на бъдещата сграда до "Синия лъв"
Проектът на бъдещата сграда до "Синия лъв"    ©  Анина Сантова
Проектът на бъдещата сграда до "Синия лъв"    ©  Анина Сантова
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Общинската комисия позволи отсичането на 25 дървета в двора на "Синия лъв", където се подготвя строеж.
  • Това изглежда като първата стъпка за получаването на разрешение за строеж, което частните собственици чакат от години.
  • Проектът предвижда шестетажна офис сграда с три подземни нива за паркиране. До нея може да има детска градина.

Проектът, който позволява строителството на 6-етажна офис сграда на 3 метра от емблематичната къща на "Синия лъв" в близост до Народния театър, изглежда, започва да се задвижва. Във вторник екологичната комисия към Столичния общински съвет гласува разрешение да бъдат отсечени 25 дървета във двора на къщата във връзка с инвестиционното намерение. Практиката сочи, че тази стъпка обикновено предшества разработването на работния устройствен план, който пък е нужен за строежа.

Плановете предвиждат на парцела да бъде изградена шестетажна офис сграда с три подземни нива за паркинг, която да бъде долепена до сградата на ъгъла между улиците "Иван Вазов" и "Кузман Шапкарев". От другата ѝ страна е сградата на "Синия лъв", която е общинска собственост и от години в нея се помещава едноименният ресторант. Теренът до къщата обаче е частен и това поставя общината в трудна позиция предвид чувствителната тема за строителство в идеалния център. При последното обсъждане на проекта (август 2021 г.) стана ясно, че законите позволяват строителството, макар и теренът да попада в зона на групов паметник и на археологически резерват, именно защото липсват адекватни механизми за опазването на културното наследство.

За "Капитал" кметът на район "Средец" Трайчо Трайков коментира, че според него най-удачният вариант е общината да направи размяна на терена, като предложи друг на собственика и "спаси" този от строителство. Трайков споделя още, че се работи за възможността да има детска градина на мястото на ресторанта, който сега се помещава в сградата на "Синия лъв". "В разговори сме със собственика на земята на терена, на който се намира сградата (теренът е съседен на този, върху който се предвижда строеж - бел.авт.), за да може да го ползваме на договорна основа така, че да е подходящ за детска градина", обясни той. Районът вече кандидатства за финансиране на проекта чрез програма "Културно наследство", като в момента се прави обследване за технически паспорти и за ремонт на фасадата.

Проблемният строеж

Проектът за подробен работен устройствен план - работен устройствен план (ПУП-РУП) за имота - градината на "Синия лъв", бе задвижен през лятото на 2021 г. Теренът е собственост на фирма "А-Трейд 3000" ЕООД на Иво Иванов и Димитър Борисов, по-известни със сметосъбиращата си компания "Титан". Имотът е бил държавен до 2005 г., но е приватизиран след сделка с тогавашния областен управител на София (виж как е станало това тук).

При обсъждането на проекта преди година и половина ключова за развитието на казуса беше думата на Министерството на културата. В становището си то обаче стъпи на законовите възможности, като позволи задвижване на проекта и единствено предвиди само да се проучи археологията под бъдещата сграда преди започване на строителството.

И липсващо зелено

Въпреки че планираната сграда попада в зоната на археологическия резерват "Антична Сердика и Средновековен Средец", към нея ще има и паркинги на три подземни нива. По думите на експерти това е възможност да се избегне изискването за озеленяване - въпрос, който се коментира по време на екологичната комисия във вторник. Проектното решение предвижда изсичане на всички 25 дърветата, попадащи в двора.

Това изненада дори председателя на комисията Лорита Радева, която заяви, че ѝ е трудно да разбере защо всички дървета би следвало да бъдат премахнати, като помоли за информация и уточни, че не разполага с всички документи за строежа. "Макар и с нисък процент на озеленяване, в този терен би следвало да има определен брой дървесна растителност", каза тя, като предположи, че част от дърветата - тези по периферията на имота, могат да бъдат запазени. "Нашият подход винаги е бил ако може да се спасят дори пет дървета от двадесет и пет, да ги спасим. Тествана ли е тази възможност, дали в районната администрация е воден подобен разговор със собствениците", попита тя кмета на район "Средец" Трайчо Трайков, който ѝ отговори отрицателно.

В крайна сметка след изказване и на арх. Ивайло Петков, общински съветник от ГЕРБ, стана ясно, че ще се проучи възможността за запазване на някои от дърветата или за компенсационно озеленяване. "Ако има външно паркиране, да се обследва възможност за засаждане на дървета между тях и разполагане на дървета над подземното ниво, да бъде включена в този проектоустройствен проект", каза още Радева. Но още при разглеждането на проекта преди година и половина директорът на Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) арх. Петров заяви пред "Капитал", че "100% подземно застрояване означава 100% липса на дървета".

Плюс още една сграда

Проектът всъщност е дори по-мащабен - загатва за строежа и на още една сграда на мястото на 3-етажната къща на ул. "Кузман Шапкарев" 3. Собственик на този имот пък е Пламен Илиев, бивш общински съветник от времето на Стефан Софиянски, чрез фирмата си "Тулекс". Името му се свързва с редица имотни скандали и съмнителни сделки в Общинска банка. Заради силния обществен интерес Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) задвижи процедура за връщането на статута на къщата на "Кузман Шапкарев". Ако тя получи такъв навреме, това би могло да да възпрепятства намеренията за строеж на 8-етажна сграда. Към момента резултат обаче няма.

Ако плановете на частните собственици се осъществят, двете нови и по-високи офис сгради ще се пресрещат точно в зоната на археологическия резерват.