Путин призна сепаратистките "републики" в Източна Украйна и изпрати армията натам

Руският президент нареди въоръжените сили да "охраняват мира" в Донецк и Луганск. Въпросът сега е каква ще е реакцията на Киев, Европа и САЩ

В дълга и емоционална реч в понеделник вечер руският президент Владимир Путин ескалира още напрежението около Украйна. След близо едночасовото му изявление се разбра, че всички досегашни опити за дипломатическо решаване на конфликта с Русия са били напълно неуспешни. Путин обяви, че Москва признава независимостта на двата отцепнически региона - Донецк и Луганск, които не са под контрола на Киев от 8 години насам. Така Русия де факто скъса Минските споразумения и мирния процес и откъсна още една част от съседната държава след Крим.

След изказването на Путин рискът от нахлуване на руската армия в Украйна изглежда много по-голям, както и съответно вероятността за налагане на тежки икономически санкции и контрасанкции. Веднага след изявлението си руският президент нареди на армията да "охранява мира" в двете територии. Досега руската армия не помагаше открито на отцепниците, макар за всички да беше ясно, че тежките оръжия на територията на Донецк и Луганск се поддържат от нея.

Сега топката е в полето на Украйна и Запада. При тежки санкции руската икономика със сигурност ще пострада сериозно, но загуби ще понесе и икономиката на Европа, включително и българската.

В същото време, ако в средносрочен и дългосрочен план действията на Русия спрямо Украйна се оставят безнаказани, щетите могат да са изключително големи. Москва вече смята, че има правото да определя какво да се случва и да не се случва в близките ѝ държави, а това включва и България.

Какво каза Путин?

В дългото си и на моменти странно изявление руският президент заяви че:

  • Украйна няма традиция да бъде истинска държава и е "създадена" от Русия.
  • Ще признае независимостта на т.нар. Донецка и Луганска народни републики.
  • Обвини Ленин (лидер на комунистическото въстание през 1917 г., след това застанал начело на СССР - насилствено обединение на няколко азиатски и европейски държави и народности) за "създаването" на Украйна.
  • Русия е била ограбена от разпадането на СССР (Съветския съюз) през 1991 г., което според Путин е било "геополитическа катастрофа".
  • Украйна се е "възползвала" от близостта и диалога си с Русия, за да се продаде по-добре на Запада.
  • Още от изказването на Путин може да видите тук

Какво означава казаното от него?

Въпреки че изявлението му не обяви директно руско нахлуване в Украйна, вероятността това да се случи вече е изключително голяма. Двата региона, които претендират за независимост, поискаха от Москва да гарантира тяхната сигурност и да ги пази. След заповедта на Путин руската армия вече официално може да влезе в двете територии.

В момента Кремъл поддържа военните части там, без да се ангажира директно. Не е ясно дали официално влизане на руска армия в териториите, владени от сепаратистите, ще означава автоматично задействане на най-сериозния отговор, подготвен на този етап от Европа и САЩ - тежки икономически санкции.

Този сценарий има подварианти. Сепаратистите в момента контролират само част от Донецката и Луганската област в Украйна. Ако бъдат подкрепени от руската армия и се опитат да завземат още територии - например, за да се свърже окупираният по-рано Крим по суша с Русия, това ще означава задействане на по-мрачния сценарий - пълномащабна война. Той също има подварианти - да се стигне то окупирането на целите области Донецк и Луганск, да се прокара сухопътен коридор до Крим, да се завземе цялата черноморска ивица на Украйна чак до Одеса и румънската граница при устието на Дунав или пък да се премине към тотална война на цялата територия на бившата съветска република. Ако се стигне до който и да е от вариантите за открита война, със сигурност може да се очаква и светкавична атака срещу столицата Киев на силите, разположени в близост на територията на Беларус, като целта ще е бързо сваляне на сегашното правителство и установяване на проруски марионетен режим.

Изявлението на Владимир Путин в понеделник вечерта показа, че Русия е напълно готова на варианта с пълномащабна война и дори вече започна да създава предтекст за нея. При всички положения то е знак, че дипломатическите преговори до момента са напълно провалени. Целият т.нар. Мински процес - усилията на Европа за мирно разрешаване на конфликта през последните години, в момента вече е на политическото гробище.

Бъдещите ходове

Силната носталгия по Съветския съюз и неговото влияние в Европа (включително и върху България) не е ново в реториката на Путин. Разликата сега е, че това не е просто говорене, а реална заплаха, че ще се търси възстановяването на това влияние, и то отново с военна сила.

Основните въпроси сега са какви ще са следващите ходове:

  • Дали Русия ще ескалира конфликта веднага, или ще предпочете да успокои топката до следващ момент, в който Путин прецени, че може да напредне и да постигне още.
  • Ще наложи ли Европа най-тежките обмисляни санкции или ще предпочете лекия вариант - да накаже отделни приближени на Путин политици и олигарси.
  • Как ще реагират САЩ, които засега са обявили само икономически санкции за двете отцепнически територии.
  • Дали Украйна, под заплахата на струпаните около нея ударни руски войски, ще преглътне следващата стъпка към това да загуби още територии, или ще реши да се защитава проактивно.

Бързите и еднотипни реакции на Европа и САЩ до момента показват, че този ход на Русия е бил предвиден. Въпросът е какво ще последва след декларациите.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • + 2

    Сложни времена се задават...

    Нередност?
  • 2
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft
    • - 1

    Путин играе за цената на петрола. Почти е на ръба да падне на 30$ дори и под нула. Изкуствено създаденото напражение държи цената на Брент около 90$. Вече дори няма място къде да отиде. Да видим какво ще стане. Но няма начин да не падне под 30$

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 2

    Няма нужда от коментар.
    Джордж Кенън го е направил още през 1998 г. и е казал всичко:

    https://www.nytimes.com/1998/05/02/opinion/foreign-affairs-now-a-word-from-x.html

    * Кой е Кенън ли???

    Нередност?
  • 6
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..

    Хотят ли русские войны..
    Руският народ не желае, но както е очевидно, Путлер си играе неосталинистки хрушчов покер и сега е на all-in.. .
    2014 се изказа, че понеже Янукович, като законен президент / и негово мекере, отказало асоциация на Украйна с ЕС - в полза на Евразия/ е свален с преврат на Евромайдана, то договореностите след разпада на СССР не важат, че има родена нова държава, въпреки опитите на тогавашния укр. парламент да се справи с кризата . Използва мъглата за да анексира Крим и допълнително да внесе нестабилност в корумпираната Украйна с Д/Л НР. В момента населението от тях играе Чемодан, Вокзал, ...., а Путлер, както Щирлиц, се чуди как така го разпознават - дали заради будьоновката, дали заради медала ленин.... Руските имперски власти си създадоха техния вариант СМакедония/ СИрландия, заради.. НАТО, една мъртва мозъчно организация... Можеше РФ да поиска да стане членка..
    Същевременно украинските олигарси до Зеленски упорито не предложиха мерки за намаляване на напрежението /напр. признаване на руския език/, а доведоха до съсипването на региона и икономиката им, от което страдат обикновените... Украйна силно мяза на БГ - без приватизация и ЕС фондове.. свободия, бедност, милиционерщина, всеобхватна корупция и тотална незаинтересованост как преживява народонаселението... Както и в РФ, без имперските амбиции.. като енергиен придатък на Европа и Китай...
    Ето постове на Варламов и Максим Кац от последните часове
    https://youtu.be/p08XfhfwRAo
    https://youtu.be/yGvZ3bbklqk

    Нередност?
Нов коментар