Енергията няма да поевтинее, бизнесът трябва да се приспособи

Начините са по-добро планиране и енергийна ефективност, казва Радослав Рачев, оперативен директор на "Токи пауър"

От ляво надясно: Кирил Величков, ОББ; Радослав Рачев, "Токи пауър"; Ивайло Иванов, "Овис солар енерджи"
От ляво надясно: Кирил Величков, ОББ; Радослав Рачев, "Токи пауър"; Ивайло Иванов, "Овис солар енерджи"
От ляво надясно: Кирил Величков, ОББ; Радослав Рачев, "Токи пауър"; Ивайло Иванов, "Овис солар енерджи"    ©  Капитал
От ляво надясно: Кирил Величков, ОББ; Радослав Рачев, "Токи пауър"; Ивайло Иванов, "Овис солар енерджи"    ©  Капитал
Темата накратко
  • Цените на електроенергията през следващата година ще останат високи.
  • Компаниите трябва да се замислят как да се приспособят - чрез мерки за енергийна ефективност, изграждане на централи за собствени нужди и по-добро планиране.
  • Банките и европейските програми могат да са добър партньор на бизнеса в този процес.

И оптимистичният, и песимистичният вариант за цените на електроенергията в следващата една година не включват връщане на предишните нива от 100 лв. за мвт/ч. В момента бизнесът е сериозно облекчен с компенсации за високите цени от Фонда за енергийна ефективност, но тази мярка е временна. В средносрочен и дългосрочен план компаниите трябва да се замислят как да се приспособят, тъй като дори и без огромните флуктуации на цените, които се наблюдават в момента, равновесните нива ще бъдат значително по-високи в сравнение с предходните години. Това каза Радослав Рачев, оперативен директор на компанията за търговия на ток "Токи пауър", по време на конференцията "Среща на бизнеса в Русе и региона".

"Компаниите могат да направят три неща: едното е да се ориентират към енергийна ефективност. Това може да звучи като клише, но в него има много смисъл - вече има много такива мерки и програми. Всяко едно намаление на количеството потребена енергия е плюс за бизнеса", посочи Рачев в панела "Бъдеще на енергетиката и нисковъглеродна икономика" и допълни: "Второто нещо е да се ориентират към собствено производство, това също вече не е толкова екзотично и скъпо и е една добра инвестиция. Третото нещо е да си осигурят дългосрочна доставка на електроенергия от производител - така наречените PPA договори (Power Purchase Agreement) са един инструмент, който се разви бурно през последните няколко годините. Сега фокусът върху тях малко се измести на заден план заради големите амплитуди в цените, но това може да се окаже добър инструмент за подсигуряване на тази суровина за дългосрочни период от 5, 10 или 15 години."

Потенциалът на фотоволтаиците

"Допреди 10 години соларните централи бяха непознати и скъпи, хората не можеха да разберат, че слънцето е един огромен безплатен източник на енергия. С времето технологиите поевтиняха, цените на електричеството се вдигнаха и хората се сетиха за слънцето", коментира от своя страна Ивайло Иванов, собственик и управител на компанията "Овис солар енерджи", която се занимава с изграждане на фотоволтаици и има собствена централа.

Той посочи, че слънчевите часове в България достигат 1460 часа на годишна база. "Това е доста голямо количество потенциална слънчева електроенергия и много добър вариант за евтин ток; инвестицията в собствени електроцентрали би помогнало на бизнеса с по-добро планиране на разходите. Ползите са много, компаниите го усещат и банките започнаха смело да ги кредитират. Предвиждам крепко бъдеще за бранша", посочи Иванов.

Повече евтини кредити, по-малко грантове

От банковия сектор потвърдиха, че има огромен интерес към мерки за енергийна ефективност на предприятията. "Виждаме все по-голям интерес към енергийните ни програми като мотивацията вече не е толкова грантови схеми, колкото чисто бизнес нужда", коментира д-р Кирил Величков, директор "Европейски проекти и финансови институции" в ОББ. Банката има собствена програма за устойчивото развитие на бизнес клиенти, която комбинира финансиране за фотоволтаици; помощ при кандидатстване за грантови програми; специализирани кредити за ефективно използване на водните ресурси и управление на сгради.

"Както знаете, очакваме 29 млрд. евро от ЕС до 2027 г., от които поне 30% ще отидат за "позеленяване" на бизнеса - за такива инвестиции, за които сега си говорим. Безвъзмездната помощ ще е много по-малко за сметка на евтини кредити; все повече ще се говори за подкрепа през банките", каза д-р Величков. Той посочи още, че към затворилата наскоро схема за технологична модернизация на предприятия с бюджет 260 млн. лв. са подадени проекти за 634 млн. лв.: "Можете да си представите какъв е интересът към схемата".

Все още няма коментари
Нов коментар