🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

СТО очаква рязко забавяне на световната търговия догодина

Високата инфлация и покачващите се разходи по заемите понижават вноса и износа в глобален мащаб

Цените за превоз на товари с кораби вървят надолу през последните месеци поради отслабване на търсенето
Цените за превоз на товари с кораби вървят надолу през последните месеци поради отслабване на търсенето
Цените за превоз на товари с кораби вървят надолу през последните месеци поради отслабване на търсенето    ©  Pixabay.com
Цените за превоз на товари с кораби вървят надолу през последните месеци поради отслабване на търсенето    ©  Pixabay.com

Световната търговия със стоки предстои рязко да се забави през следващата година под натиска на високите цени на енергията, повишаващите се лихвени проценти и разривите в доставките, причинени от войната. Това твърди последната прогноза на Световната търговска организация (СТО), цитирана от The Wall Street Journal. Общият износ и внос на стоки се очаква да нарасне с едва 1% през 2023 г. вместо с по-рано предвижданите 3.4% и доста по-бавно от заложените за тази година 3.5%. Охлаждането на стокообмена, за каквото вече има признаци, e поредният фактор, подчертаващ рисковете от глобална рецесия. За такава вече предупредиха Международният валутен фонд и Световната банка.

Базираната в Женева организация ревизира и прогнозата си за ръст на световната икономика през 2023 г. с 1 пр. пункт надолу до 2.3% и предупреди за още по-драстично забавяне, ако централните банки повишат лихвите твърде бързо. Глобалната икономика е изправена пред многопластова криза, а картината за 2023 г. е станала значително по-мрачна, каза Нгози Оконджо-Ивеала, генерален директор на СТО.

През август външната търговия на САЩ е изпитала последствията от забавящото се търсене: износът на стоки е спаднал с 0.3% спрямо предходния месец, което е първото понижение от януари. Вносът на стоки през същия период пък е с 1.5% надолу. Американските енергийни компании тази година се възползваха от по-високите цени и ръста на износа на петрол и природен газ от САЩ в резултат на прекъсванията на доставките от Русия за Европа заради войната в Украйна. Миналата сряда страните от ОПЕК+ се споразумяха да намалят производството на петрол с два милиона барела на ден, което вероятно ще запази натиска върху цените на енергийните ресурси. Петролът поскъпна след съобщението, като цената на референтния сорт брент се повиши с над 2% и за кратко надхвърли 94 долара за барел.

Признак и за забавяне на инфлацията

Годишният темп на инфлация в групата на 20-те най-големи икономики се задържа на 9.2% от юни до август по данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Забавянето на търговията може да помогне за охлаждането на ценовия натиск, като облекчи претоварените вериги за доставки и транспортните разходи се понижат. Показателят за натиск върху веригите за доставки, поддържан от Федералната резервна банка на Ню Йорк, регистрира спад през всеки от месеците между април и август. Цените за превоз на товари с кораби вървят надолу през последните месеци, най-вероятно поради отслабване на търсенето, смятат експертите от Oxford Economics.

Търсенето на стоки отбеляза рязък скок в края на 2020 г., докато икономиките се възстановиха от затварянията заради ковид, а ръстът на търговията продължи и през 2021 г. Сега признаците за забавяне в Азия и Европа са в изобилие. Износът на Южна Корея е нараснал с 2.8% на годишна база през септември, което е най-слабото представяне от октомври 2020 г. според официални данни. В Китай бумът на износа, който помогна на втората по големина икономика в света да се възстанови от първоначалния спад от пандемията, затихва. Вносът към страната от съседите ѝ също се забавя, докато имотният сектор там продължава да е в застой, а правителството поддържа строгата политика за нулев ковид. Износът на Европа към Русия е спаднал след наложените срещу Кремъл санкции заради войната в Украйна, но този към САЩ бързо нараства.

Все още няма коментари
Нов коментар