🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Покрив за пример, система за предупреждение за полени и енергия от пазарски колички са победителите в първия конкурс "Градолюбители"

Състезанието за иновативни градски идеи, организирано заедно с посолството на Великобритания, ще има ново издание и догодина

"Покрив за пример" от Димитровград спечелиха първата награда на първото издание на конкурса. Силвия Савова пое ангажимент проектът да е завършен до 2022 г.
"Покрив за пример" от Димитровград спечелиха първата награда на първото издание на конкурса. Силвия Савова пое ангажимент проектът да е завършен до 2022 г.
"Покрив за пример" от Димитровград спечелиха първата награда на първото издание на конкурса. Силвия Савова пое ангажимент проектът да е завършен до 2022 г.    ©  Капитал
"Покрив за пример" от Димитровград спечелиха първата награда на първото издание на конкурса. Силвия Савова пое ангажимент проектът да е завършен до 2022 г.    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Две момичета от Димитровград с идея за преобразяването на покривно пространство, с което да се борят с повишаването на температурите в града и с което да вдъхновят други да следват примера им, станаха първите победители в конкурса "Градолюбители", организиран от "Капитал" и посолството на Великобритания.

"Покрив за пример" е дело на Силвия Савова и Йорданка Йорданова, които успяха да убедят журито не само в ползата от идеята си, но и в постигнатото дотук като подготовка и бързия ефект от проекта. Двете вече са минали пътя по обединяване на собствениците на сградата в центъра на Димитровград и с финансовата помощ от тях, както и с парите от наградата, ще съумеят до догодина да завършат проекта. С това те се надяват да демонстрират няколко неща: как покривите могат да бъдат използвани в справянето с все по-високите температури през лятото в градове като Димитровград и в същото време да се превърнат в приятни градски пространства с възможност за генериране на енергия през соларни панели. Плюс в оценяването им беше фактът, че идеята може лесно и бързо да бъде копирана в други градове (тук може да следите процеса и да им задавате въпроси).

На второ място остана Pollen net, идея на агрономите Роман Рачков и Валентин Митков и програмиста Върбан Методиев от Асоциацията за биологична растителна защита. Идеята в същината си е система за ранно уведомяване и прогноза относно наличието на поленови алергени във въздуха на територията на град Велико Търново и околността. Тримата обаче са разработили мини метеостанция, която също така мери температура на почвата и въздуха и в съчетание с модела им за сума на ефективните температури за ранно прогнозиране на появата на полени обещава да се превърне в редовна карта за "прогнози" къде и кога ще се събужда алергията ви.

На трето място пък остана изненадата в конкурса - осмокласничките от Бургас Антония Митева и Румяна Иванова, заедно с тяхната ръководителка Грета Стоянова. В проекта им Shopping energy те самостоятелно са успели да стигнат до работещ прототип на пазарска количка, генерираща ток при движението си. Енергията може да бъде ползвана за зареждане на устройство, докато пазарувате, или пък - надяват се те - да се съхранява в по-големи батерии в самия магазин, когато количките я прехвърлят.

Поради големия брой интересни предложения в конкурса комисията беше затруднена в избора си, затова в крайна сметка паричните награди, които бяха 10 хил. лв. за първо място и 5 хил. лв. за второ, бяха разпределени по различен начин. "Покрив за пример" получи 7 хил. лв., Pollen net - 5 хил. лв., а Shopping energy - 3 хил. лв. Бургаските момичета получават и консултация от Фонда на фондовете, откъдето вече успяха да ги свържат с потенциален бизнес партньор за идеята им.

"Щастлив съм, че имаше голям брой участници с иновативни идеи от цяла България. Радвам се, че има толкова активни хора тук, които искат по-зелена градска среда", обяви посланикът на Великобритания Роб Диксън, който връчи наградите.

Това беше само първото издание на "Градолюбители", като догодина конкурсът ще продължи.

Все още няма коментари
Нов коментар