🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Power rangers от Бургас

Две осмокласнички и тяхната менторка получиха награда за идеята си за пазарска количка, генерираща електричество

Антония Митева, Румяна Иванова и тяхната менторка Грета Стоянова
Антония Митева, Румяна Иванова и тяхната менторка Грета Стоянова
Антония Митева, Румяна Иванова и тяхната менторка Грета Стоянова    ©  accusator.wordpress.com
Антония Митева, Румяна Иванова и тяхната менторка Грета Стоянова    ©  accusator.wordpress.com
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Антония Митева и Румяна Иванова са от Бургас и са осми клас. Създали са сами проект за пазарска количка, която произвежда ток. Това не е най-впечатляващото. Проектът им Shopping Energy е плод на тригодишен труд, което означава, че началото е поставено в пети клас.

Идеята им дотолкова впечатлява журито на "Градолюбители", че условията на конкурса бяха променени: вместо две награди от 10 и 5 хил. лв. сумата беше разпределена между три проекта. Тони и Руми получиха 3 хил. лв. и което е много по-важно в техния случай - консултация от Фонда на фондовете, за да намерят партньори и развитие на идеята.

Как се прави токът

"Идеята ни хрумна случайно. Докато пазарувахме в магазина, се наложи спешно да се обадим по телефона, а се оказа, че батерията му се е изтощила. По-късно, когато карахме велосипеди, забелязахме, че фаровете им светят, докато колелата се въртят. Тогава се замислихме дали това не може да се приложи и в пазарските колички и така, докато пазаруваме, да си зареждаме телефона", описват проекта си двете момичета.

В хода на работата си те правят редица проучвания и консултации със специалисти в областта на инженерството и енергетиката, за да разберат дали идеята е осъществима.

В края на краищата успяват с помощта на тяхната менторка и преподавателка Грета Стоянова да стигнат до работещ прототип на пазарска количка, генерираща ток при движението си. Енергията може да бъде ползвана за зареждане на устройство, при пазаруване или пък да се съхранява в по-големи батерии за нуждите на магазинa.

Пътят на изобретателя

Макет на количката е представен за първи път на Панаира на науката в основното училище на Тони и Руми - ОУ "Александър Георгиев-Коджакафалията" в Бургас. Това е първото иновативно общинско училище в най-новата ни история - отваря врати през 2017 г. Тогава момичетата разполагат само с визуализация и описание на решението си. Днес те имат работещ и сертифициран прототип, а всички средства за изработката са събрани от двете момичета чрез участия в различни форуми и състезания.

Първият им голям успех идва на изложение на община Бургас за бизнес идеи на младежи. Антония и Румяна са най-малките участници. Печелят първо място и дарение, оставено от посетителите - 160 лв. "Това им бяха първите средства, инвестираха ги в закупуването на истинска пазарска количка", разказва Грета Стоянова.

"Взеха една стара, боядисаха я и смениха колелата. На следващи състезания събраха по-сериозен финансов ресурс, с който направиха три прототипа освен този, който е в момента." Антония изброява спечелените награди: 5000 лв. от конкурса "Млад иноватор", 1500 лв. от "Млади таланти" и последната - трето място в "Градолюбители" и сумата от 3000 лв. Те ще бъдат използвани за закупуване на пауър станция, в която ще се съхранява произведеният от количката ток, посочва Тони.

Какво е Shopping Еnergy?

След три години усилен труд Руми и Тони създават работещ, сертифициран в лаборатория прототип на пазарска количка, генериращ електричество при механичното си движение. Генераторът е фабрично вграден в колелото, конверторът е поставен и изолиран в кутия, контролерът е влагоустойчив. Срокът за изплащане на количката е малък (по теоретични изчисления около година), а инвестицията за оборудване е еднократна, при ниска амортизацията на частите. Освен че произвежда зелена енергия и спестява въглеродни емисии, пазарската количка е удобство за клиента, който може да си зареди телефона, докато пазарува.

"До момента сме направили два теста в реална среда в голяма верига хранителни магазини, благодарение на които анализирахме получената информация и направихме редизайн на втория прототип. Успяхме да отстраним констатирания проблем, при който батерията не се зарежда при ниска скорост на движение на количката. Поставеният USB волтметър отчиташе напрежение за много кратък период, но само при по-висока скорост на движение. Към електричната верига добавихме повишаващ конвертор и така, докато пазаруваме в магазина и спираме непосредствено между щандовете или вървим с ниска скорост напред и назад, количката произвежда енергия и батерията се зарежда", обясняват създателките на Shopping Еnergy.

Следващата краткосрочна цел е количката да се тества за по-дълъг период от време от клиенти, за да се натрупат данни - колко често се ползва, колко електричество генерира и др. За тази цел на прототипа има нарочно изведен дисплей.

"Това е най-сериозният принос след участието ни в конкурса "Градолюбители" - организаторите и Фонда на фондовете ни подадоха ръка и ни свързаха с "Кауфланд". Те ще ни осигурят възможност тук, в Бургас, да оставим прототипа и да направим малко по-сериозно проучване", посочва менторът Грета Стоянова.

За партньорката си Руми Антония Митева казва, че "много я влече да майстори неща: от нищо може да направи нещо". Руми продължава обучението си в Гимназията за романски езици "Г. С. Раковски", Бургас, и се занимава с приложни изкуства. "Искам да благодаря от цялото си сърце на нашия ментор Грета Стоянова, която е прекрасен преподавател и човек. Тя ни подкрепяше в трудните моменти и ни научи да не се страхуваме от непознатото, да не се отказваме и че можем да постигнем всичко, независимо че сме малки деца", казва в заключение Тони.

Голяма страст на самата Антония, която вече учи в ППМГ "Акад. Никола Обрешков" в Бургас, за момента са програмиране и роботика. "Занимавам се усилено с тези неща. В бъдеще си представям да правя проекти, които помагат на хората, улесняват живота им. Представям си се дори в наземния екип на НАСА, защо не?"

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski

    Интересна идея и поздравления за момичетата! Само че тази идея е особен вид принос към ежедневното шляене на консумативните общности от хора, за които дори пазаруването с такива колички не е най- потребното нещо. А деловите хора никога не биха разчитали на подобни "джаджи". Друго би било, ако менторът им бе насочила идеята към количките за бебета, например. При големите търговски вериги това "чудо" няма да проработи.

    Нередност?
Нов коментар