🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Десетгодишният възход на една мрежа: от Столична община до Фонда на фондовете (2/3)

Един фонд за рисков капитал през 2019 г. събира компания, свързана с общински търгове, бивш директор на ЦГМ, съпругата му и адвокат Георги Георгиев, сега председател на СОС

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Свързани фирми печелят редица поръчки на Столична община и ЦГМ в последните десет години
  • Една от връзките зад тях - "Транс Софт Интернешънъл", е частен партньор на избраният от Фонда на фондовете посредник "Морнингсайд Хил"
  • В историята се появяват имената на бившия директор на ЦГМ и общински съветник Христиан Петров, съпругата му Светослава Георгиева (тогава директор на Фонда) и адвокат Георги Георгиев (сега председател на СОС)

В миналия текст от поредицата "Капитал" разказа за странните връзки, минаващи през офшорни дружества в Кипър и стигащи до Столична община, където определени фирми печелят милиони левове публични пари. Една от свързаните с тях - "Транс Софт Интернешънъл", стига до държавния Фонд на фондовете като партньор във фонда "Морнингсайд Хил" преди четири години.

През февруари 2019 г. основният разпределител на държавно рисково финансиране - т.нар. Фонд на фондовете, избира за посредник обединение "Морнингсайд Хил", което ще трябва да инвестира 67 млн. лв до 2023 г. В този фонд като частен привлечен партньор (гарант) влиза компанията с един служител "Транс Софт Интернешънъл".

Тогава тя е собственост на Павел Гечев - една от основните брънки във верига от фирми, печелещи различни поръчки на Столична община през годините (прочетете историята за връзките тук). Самата ТСИ пък изглежда като свързващ елемент между хора, работещи във фонда, държавата и Столична община.

Но да започнем от конкурса. По това време ФнФ раздава доста пари на такива посредници и "Морнингсайд хил - фонд за рисков капитал" е един от многото. Управители на "Морнинсайд хил" са Павел и Екатерина Велкови, Тодор Мутафчийски и Делян Ганев. Велкови обясняват решението си да създадат фонд с дългогодишния си опит в сферата. "Цял живот се занимаваме с фондове и финанси. Работили сме това в Щатите, Нигерия, България, после по взаимни хедж фондове. Изцяло с това сме се занимавали и решихме да направим един фонд в България", коментира Велков.

А критерият с най-голяма тежест в изборната процедура е именно опитът в инвестициите. Според процедурата тогава мениджърът получава общо 67 млн. лв., които трябва да инвестира до 2023 г., като очакванията тогава са, че с ресурса ще бъдат подкрепени минимум 16 компании. Към момента са инвестирани малко над 40 млн. лв (виж в карето долу в какво инвестира фондът).

Ролята на "Транс Софт Интернешънъл" тук е да гарантира пред държавата, че има частни капитали при създаването на фонда и те поемат част от риска и част от инвестициите. "Транс Софт" обаче е страен избор. Това е компания, която разполага с един или нула служители от 2016 г. до 2022 г., с едно изключение за няколко месеца през 2022 г., когато са трима. А оборотите ѝ следват интересна траектория - те са почти равни с печалбата, което е типично за фирми, които не генерират дейност, а получават трансфери от други компании. "Транс софт" има оборот от 14 хил. лв през 2016 г., 2.3 млн. лв през 2017 г., 680 хил. лв през 2018 г., и отново едва 39 хил. лв през 2019 г. (когато е подписан официално договорът с "Морнингсайд Хил"). След влизането на "ТСИ" във фонда "Морнингсайд Хил", постъпленията на компанията са били 313 хил. лв за 2020 г. и се свиват до 32 хил. лв през 2021 г.

Компанията-партньор

Управителят на фонда Павел Велков казва, че навремето те са потърсили "Транс Софт", за да я привлекат като инвеститор, а комуникацията е водена с Павел Гечев. Причината да бъде избрана именно "Транс Софт Интернешънъл", по думите на Велков, е, че трудно се привличат инвеститори заради юрисдикциите - като например да са регистрирани в България. Докато "Транс Софт Интернешънъл" имат опит с инвестициите и "парите им са от изходи". Той дава пример с фирмата "Декра", с която, по думите му, "Транс Софт" са направили джойнт венчър, от който после компанията излиза и генерира печалби. Това реално е единствената компания в историята на "Транс Софт" към онзи момент, която няма общо с обществени поръчки на общината. Там участието на "Транс Софт" е било през 2017 г., когато влиза като съдружник. Впоследствие продава дела си на германската "Декра СЕ". В България фирмата се занимава с годишни технически прегледи, стикери за еко зони, видно от сайта ѝ.

Управителите в "Морнингсайд хил" Павел и Екатерина Велкови заявиха, че не са запознати, че свързани с "Транс Софт интернешънъл" фирми са печелили редица поръчки на общината. "Изобщо не сме гледали обществени поръчки. Но така стана, че никой не може да повярва, че хора в България са спечелили нещо и са с опит, има го това тук", казва Велков. От фонда увериха, че "Транс Софт" е минала през всички проверки, вкл. "Know Your Customer" (KYC) проверки, проверки по съответствие/спазване на правилата и регулациите (compliance check), като са прегледани декларации за произхода на средствата, с които разполагат.

Дейността на дружеството не предполага наличието на голям числен персонал.

Даниела Томова

собственик на "Транс Софт Интернешънъл" от 2020 г.

Шефката и шефът

Тук е моментът да отбележим, че печеленето на поръчки не е единствената връзка между "Транс Софт", общината, ЦГМ и Фонда на фондовете. Има няколко лични линии, по които също минават такива. Да започнем с тогавашния ръководител на Фонда на Фондовете - Светослава Георгиева. Преди избора ѝ, Георгиева е масово непозната като име. Избрана е през лятото на 2017 г., след като единият от директорите Илия Караниколов е освободен по решение на Надзорния съвет, назначен от Министерство на финансите, управлявано тогава от Владислав Горанов. Според нея идването й във фонда тогава е "естествен процес", тъй като заради работата й поканата е дошла "по работна линия".

При избора на "Морнингсайд хил" като обединение с участието на "Транс Софт Интернешънъл" в конкурса на Фонда за посредник за рисково финансиране на технологични компании през февруари 2019 г., тя е все още начело на фонда. Пред медии Георгиева тогава мотивира избора с това, че "екипът притежава дългогодишен опит в съвместно управление на такъв тип фондове за рисково инвестиране", а "партньорите са придобили образование и професионален опит основно в САЩ. Светослава Георгиева обаче не е тази, която подписва договора между Фонда и "Морнингсайд Хил" в края на 2019 г., тъй като по това време излиза в майчинство. Тогава директор е Александър Георгиев.

След като Георгиева напуска Фонда на фондовете през 2020 г., за изпълнителен директор е назначен Владимир Данаилов, който също идва от Столична община - първият зам.-кмет по дигитализацията (2019 г.) Преди това Данаилов оглавява Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ), след напускането на Христиан Петров (2016 г.), който тогава приема възможността да бъде директор на ЦГМ.

Георгиева е съпруга на Христиан Петров, по това време директор на Центъра за градска мобилност (2016 г. - 2019 г.) и сега общински съветник от ГЕРБ. Покрай имената на Петров и Георгиева възникна скандал през 2019г., когато стана ясно, че близък на Петров бизнесмен иска да вземе пари от ФнФ като фонд за рисков капитал. В крайна сметка той се оттегли от състезанието и друг фонд влезе на негово място.

Докато Петров е директор на ЦГМ, компаниите, свързани с Павел Гечев (собственик на "Транс Софт"), печелят поръчки от Столична община (не на ЦГМ) за доставка на ел. табла и поддръжка на светофари. Година по-рано (2018 г.), Петров е подписал като директор на ЦГМ договор с другата компания от същия кръг - "Сиском инженеринг" за следгаранционната поддръжка на таблата.

"Когато аз съм бил директор, през моя период имаше две относително важни процедури, които имат ефект - тикет системата и новата процедура за sms-сите. Това са двете най- големи неща, на които съм възложител. Няма нито една компания, която преди е присъствала в ЦГМ. За sms-ите аз избрах тогава опцията да бъдат сключени договорите с мобилните оператори, тоест да няма посредник

Христиан Петров
Христиан Петров

бивш ръководител на ЦГМ

Факт е, че то спира плащането към една от фирмите към "Информикс", занимаваща се от 2015 г. със sms паркирането. За процедурата за тикет системата обаче не може да се каже съвсем същото - избраният изпълнител си партнира с фирма "Теоремус", където собственик (при предишното ѝ име "Нойзър", 2009 г.) е Виктор Колев. Колев е човекът, който управлява и "Иновативни трафик системи", свързана с поръчките за поддръжка на светофари в София. "ИТС" има за собственик... вече познатата ни "Транс софт интернешънъл". Петров отрича всякакво познанство с "Транс Софт Интернешънъл" и свързаните с нея фирми. "Павел Гечев - този човек нито съм го чувал, нито знам нещо за него, не ги знам. Нямам представа", казва общинският съветник пред "Капитал". Любопитно е и друго - хора, които представляват изпълнителя на тикет системата, са писали документацията на обществената поръчка на Центъра за градска мобилност , която после печелят.

Това се потвърждава от договор, с който "Капитал" разполага. Той обясни, че не е запознат с подобно нещо, както и отрече да е възлагал на бъдещият изпълнител и самото писане на заданието. "Няма как да са си писали заданието, ползвали сме различни източници на информация за концепцията. Ползвали сме и източници за техническа помощ. Трябва да го видя това, не мога по спомени да коментирам. Но според моята призма, няма нещо такова, в каквото аз съм участвал", коментира Петров.

Той се оттегля от ЦГМ и от 2019 г. е общински съветник и започва бизнес с недвижими имоти. Тук също изскача неочаквана връзка, която доказва колко малка е София: в една от фирмите, които той управлява, съдружник заедно с жена му Светослава Георгиева и негова близка приятелка - Зинаида Найденова, е бащата на Павел Велков - управителят на "Морнингсайд Хил". Управителите на "Морнингсайд Хил" - Павел и Екатерина Велкови, уточняват, че не са познавали Светослава Георгиева преди процедурата във Фонда на фондовете. Чак няколко години след конкурса се срещат с нея и съпруга ѝ. Оказва се обаче, че са познавали друг техен общ познат, който също е свързан със Столична община.

Адвокатът

По време на сключване на сделката между "Морнингсайд Хил", "Транс Софт Интернешънъл" и Фонда на фондовете, консултантски услуги в областта на рисковия капитал им предоставя адвокат Георги Георгиев. Тогава Георгиев е просто юрист. По настоящем е председател на Столичния общински съвет от ГЕРБ. На въпроса защо са решили да работят именно с Георгиев навремето, управителите на "Морнигсайд Хил" Екатерина и Павел Велкови казват, че той се е свързал с тях с конкурентна оферта. Обясняват още, че са много доволни от екипа му и подчертават, че Георгиев после е започнал да работи в Столична община.

Георгиев казва, че не е работил с еднолично с тях, след като е влязъл в общината, като кантората му е продължила да извършва тази дейност. Общинските съветници полагат клетва на 12 ноември 2019 г., а датата на учредяване на "Морнингсайд Хил - фонд за рисков капитал" е 25 ноември 2019 г. През 2020 г., услугите започва да предоставя неговата адвокатската кантора "Георгиев и Колев", вкл. на последвали сделки между "Морнингсайд Хил" и стартъпи и това не е тайна - самият Георгиев разказва за успехите с този клиент в редица интервюта.

Възможно е адвокатът да е нямал време да се занимава лично, защото тогава става бързият му възход. Той за първи път влиза в листите на ГЕРБ през 2019 г., става председател на комисията по финанси, а после - председател на общинския съвет (2021 г.). Георгиев, твърдят слуховете, е един от възможните кандидат-кметове на София от ГЕРБ.

Това обаче не е единствената връзка между Георгиев и галактиката около Павел Гечев. Двамата ги свързва и основаната през февруари 2018 г. фирма "Сентръл Стейшън пропърти", на която Гечев е управител до юли 2020 г, заедно с Илиян Беслемешки и Стоян Колев. Стоян Колев е синът на съдружника на Георги Георгиев в кантората "Георгиев и Колев". Двамата си партнират и в бизнеса с недвижими имоти в "Джи Ай Ес Пропърти" и преди в "Тринити Кепитъл".

"Сентръл Стейшън пропърти" е регистрирана на познат вече адрес - "Мандарин офис център" на бул. "Вапцаров" в София, където е регистрирана и част от галактиката от компании около "Транс софт" и "Инфосистемс интернешънъл". В месеците преди местните избори и преди да стане адвокат на "Морнингсайд Хил" самият Георгиев е предоставял адвокатски услуги на "Сентръл стейшън", притежавано от "Транс Софт" и с управител Павел Гечев, става ясно от адвокатско пълномощно в Търговския регистър. След излизането на материала в седмичния брой на "Капитал" Георгиев уточни пред медиата, че пълномощното е било за отписване на сина на съдружника му Стоян Колев от компанията и не е за адвокатски услуги на самата компания. "Видно от текста на пълномощното то е изрично - за едно-единствено действие-напускането на Стоян Колев като съдружник: Да представлява Дружеството пред Агенцията по вписанията, като изготви и подаде по електронен пьт пред Агенцията по вписанията всички необходими документи (заявления образец А4 и ГІ и всички необходими приложения кьм тях) за вписване (регистрация) в Търговския регистьр на придобиване на всички дружествени дялове от единия от съдружниците, промяна на правно-организационната форма и обявяване на нов учредителен акт на последното", казва той.

Компанията, която никой не познава

Кантората на Георгиев обслужва сделки на фонда със стартъпи, както и тези на още един фонд - "Витоша Венчърс". Той отказа разговор и не влезе в детайли за това как е решил да работи с фонда "Морнингсайд хил", дали е познавал съдружниците в него, като изпрати отговори на въпросите в писмен вид.

"Понастоящем консултираме два фонда, осъществяващи дялови и квази-дялови инвестиции в български компании, единият от които е "Морнингсайд Хил - Фонд за рисков капитал" КД. С тези компании работим от периода преди да бъда избран за общински съветник, което е видно от публично достъпна информация в съответните регистри, вкл. Търговския регистър. Консултирали сме и стартиращи компании, във връзка със започване на тяхната бизнес дейност и търсене на възможности за набиране на финансиране. Информация за описаните дейности и сделки на двата фонда е налична в множество медийни публикации в международни и национални медии, вкл. и в редица материали в "Капитал". При спазване на Закона за адвокатурата и Етичния кодекс на адвоката, регулярно оповестяваме информация за наши клиенти, техни сделки и проекти, включително и на посочените два фонда"

Георги Георгиев
Георги Георгиев

адвокат, председател на СОС

Въпреки, че е консултирал фирма, притежавана от "Транс Софт Интернешънъл", в която партньорът в кантората е бил съсобственик (до февруари 2019 г.), Георгиев също като Петров твърди, че не е имал отношения с компанията. "Нито аз в лично качество, нито адвокатското дружество, сме консултирали "Транс Софт Интернешънъл - България" като самостоятелен клиент. Предоставяно е съдействие на екипа на Морнингсайд Хил".

Така и Христиан Петров, и представители на "Морнингсайд Хил" обясниха, че връзките им помежду им, както и с "Транс Софт" нямат общо по някакъв начин със Столична община, а Георгиев подчерта, че става дума за дейност, която е извършвал преди да бъде общински съветник. През юли 2020 г. Павел Гечев прехвърля собствеността на "Транс Софт Интернешънъл" на Даниела Томова, която в същия ден става и управител на "Сентръл Стейшън пропърти". Шестдесет и две годишната Томова се представя като финанист, с опит в публично дружество.

Тя също не пожела да се види на живо с "Капитал" или да поговори по телефона и изпрати отговори на въпросите ни по мейл (виж в прикачения файл). В тях отказва да коментира действията на компанията, докато неин собственик е Павел Гечев. Тя обясни, че решението за влизане във фонда са добрите бизнес възможности, които се отварят, както и че по принцип компанията се занимава с "инвестиционна дейност, която включва стратегическо планиране, управление на проекти, оптимизация на процеси и други".

И малко ЦГМ

Още една интересна линия тръгва от "Морнингсайд хил" и води към Столична община, или по-точно: ЦГМ. В един от стартъпите, в които фондът инвестира - занимаващата се с лаборатория за зърнени култури - "Фиделитас лаб", като съдружник през март 2021 г. влиза новосъздадената "МКВ Груп". Същата фирма два месеца по-късно печели поръчката за следгаранционни табла на ЦГМ срещу 480 хил. лв. "Капитал" изпрати въпроси по имейла на "Фиделитас", за да разбере на какво се дължи решението за вкарването на "МКВ Груп" като съдружник тогава, с какво е полезна компанията и какви са очакванията. От там не последва отговор, но именно след въпросите с медиата се свърза управителя на "Морнингсайд Хил" Павел Велков, който предложи интервю на живо.

Управителите обаче не можаха съвсем да обяснят участието и на "МКВ Груп", като съдружник във "Фиделитас лаб". Екатерина Велкова обърна внимание, че инвестицията е след влизането на "МКВ" и увери, че преди да инвестират в компания се преглеждат свързаности, но "сега дали един инвеститор иска да се развива и в други дейности...". Цялата верига, сглобена дотук, показва по-скоро устойчива през годините минисистема от свързани фирми и лица в търговете на София. А връзките с управляваща партия и власт носят риск от непазарен подбор и консумация на контакти. Дори усещането да не е валидно за всички описани фирми и поръчки, моделът на близости оставя пространство за съмнения.

Четете в събота на сайта на "Капитал" и за връзките между лица от фонда и Столична община по линия на недвижими имоти.

Коя е Даниела Томова?

Даниела Томова, която изкупува дяловете на Павел Гечев във "Транс Софт Интернешънъл" през 2020 г. и към момента е собственик там, както и управител на "Сентръл Стейшън пропърти" има интересна професионална биография. Първата фирма, в която участва (като управител до 2011 г.) е "Пътно поддържане Севлиево". До закриването на фирмата през 2012 г. последно собственик е "Ди Ви Ти Джи България", свързана с "Пътинженеринг-М" и "ПСТ Груп". Преди това собственик е "Поддържане и възстановяване" АД.

До 2014 г. е участвала в управлението на "Кюстендилски индустриален парк".

В какво и още колко ще инвестира "Морнингсайд Хил"?

По принцип "Морнингсайд Хил" е създаден да финансира български стартъпи в начален или по-късен етап на развитие с пазарно валидиран продукт или услуга, всички сектори без селско стопанство. Фондът ще съществува до 2029 г, като може да бъде удължен с 2 години. Допълнителни особености на "Морнингсайд хил" са, че инвестира в български компании, като поне 50% от активите, продажбите или служителите трябва да бъдат в България. Типът на финансирането е чрез миноритарен дял, а размерът на финансирането за една фирма: от 750 хил. евро до 3.5 млн. евро

Инвестициите дотук са в: "Насекомо", "Бизпортал", "Юнивалент", "Нюрорехабилитейшън роботикс", "Инфо ритейл", "Тридинг", "Енскай", "Акуиле", "Корс дот", "ЗенХолд", "Витал концепт", "Фиделитас лаб", "Итрансформърс лабс". По голяма част от сделките работи кантората а Георгиев. Ролята на екипа на "Георгиев и Колев" е била да представлява двата фонда за рисков капитал (бел. авт. - вкл. "Витоша венчърс") при извършване на дялови инвестиции от тях. "Наша отговорност беше структуриране на сделките, водене на преговори, проверка на таргет-компаниите за условия за допустимост на инвестициите, изготвяне на всички корпоративни документи, преговори с Фонд на фондовете, вписване на сделките в търговския регистър", пише в публичен отчет на "Георгиев и Колев" за 2020 г.

От 2019 г. досегафондът "Морнингсайд Хил" е инвестирал малко над 20 млн. евро (или 40 млн. лв), като до края на 2023 г. трябва да бъдат инвестирани още 10 млн. евро (20 млн. лв), обясняват от фонда.
Все още няма коментари
Нов коментар