🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ремонтът на Планетариума в Смолян пак се отлага

Строителството по сградата е замразено, а общината забави поръчката за апаратура и остава несигурно дали ще успее да усвои средствата от ФУГ и ОПРР

Преди да бъде затворен за ремонт, Планетариумът е посещаван от средно 3 хил. човека на месец, а от създаването му през 1975 г. през него са преминали около 3 млн. посетители
Преди да бъде затворен за ремонт, Планетариумът е посещаван от средно 3 хил. човека на месец, а от създаването му през 1975 г. през него са преминали около 3 млн. посетители
Преди да бъде затворен за ремонт, Планетариумът е посещаван от средно 3 хил. човека на месец, а от създаването му през 1975 г. през него са преминали около 3 млн. посетители    ©  Цветелина Белутова
Преди да бъде затворен за ремонт, Планетариумът е посещаван от средно 3 хил. човека на месец, а от създаването му през 1975 г. през него са преминали около 3 млн. посетители    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Въпреки че има осигурено финансиране , строителството е замразена вече почти 2г. заради промени в проекта и липсващите апарати.
  • Поръчката за оборудване няма още избран изпълнител, а сроковете по нея са кратки и недостатъчни, смятат кандидатите.
  • Средствата на обща стойност 4.2 млн.лв. от "Региони в растеж" и "Фонда за устойчиви градове" трябва да се усвоят до края на 2023 г.

Мрачни помещения, видимо необитавана сграда и само един човек, който да ви каже "Не работим". Това ще ви посрещне, ако решите в някой от идните слънчеви дни да посетите Планетариума в Смолян. Ситуацията с неработещия обект няма да изненада тези от вас, правили подобен опит в изминалите три години, през които дейност не се упражнява в един от 100-те национални туристически обекта.

Причината е на пръв поглед логична - обектът е в ремонт. Ремонт обаче няма, а започналата още през 2021 г. и предвидена да приключи през юни 2023 г. реконструкция буксува.

Още през март 2019 г. община Смолян обяви, че ще ремонтира сградата на Планетариума - дългоочакван и необходим ремонт, доколкото такъв не е правен от неговото изграждане. Реално процедурата е задействана през август 2019 г., а два месеца по-късно стана ясно, че проектът ще бъде разширен и ще включи и обновяване на оборудването на Планетариума, което не е подменяно също от създаването на обекта през 1975 г.

Проектът се финансира от два източника - оперативна програма "Региони в растеж" и Фондът за устойчиви градове, като общата стойност е 4.2 млн. лв. Срокът за изпълнение е 30 месеца (до юни 2023 г.), които реално текат от декември 2020 г., когато е сключен договорът за безвъзмездна финансова помощ.

Още в началото обаче става ясно, че проблем със срока ще има, доколкото през първите шест-седем месеца не се случи нищо. Проблем има и със самия проект - директорът на Планетариума към онзи момент Марияна Хаджигенчева не е запозната с документацията.

Строителните дейности започват през есента на 2021 г., но само месец по-късно са замразени под претекст, че трябва да се изчака доставката на апаратура. Година и половина по-късно машини и оборудване все още няма, а общината е на етап избор на изпълнител за изработка, доставка и монтаж. Оттам обясняват забавянето си с редица фактори - от административната сложност на проекта заради двата източника на финансиране и инфлацията до "изключителната специфика на оборудването и на сградата".

Граждани от Смолян и астрономи любителите обаче са категорични, че лошото управление (последните три мандата на ГЕРБ и кметът Николай Мелемов) е довело до ситуацията, в която поръчката може да се провали.

За момента според информация от общината е издействано удължаване на срока с 3-4 месеца, но във всеки случай средствата както от Фонда, така и от ОПРР, следва да бъдат усвоени до края на тази година.

Предвид началния етап, на който е екипът по отношение на доставка на оборудването, остава под въпрос дали забавянето на реконструкцията няма да попари и последните надежди за ремонт на емблемата на Смолян.

Ремонт на 85%

През първата половина на 2021 г. община Смолян организира и провежда процедура по ЗОП за избор на изпълнител за строителството на планетариума. През юли месец 2021 г. е сключен договор с "ИСА 2000" (една от големите строителни фирми с основно поле на дейност в област Смолян) на стойност 1.65 млн. лв. (с ДДС).

Според договора строителят трябва да го приключи в рамките на 73 дни, в които да бъде направен цялостен ремонт на протеклия покрив, да се сменят дограми, топлоизолации и настилки, както и да се подменят различните инсталации на сградата - отоплителна, вентилационна, електрическа и ВиК.

Строителната площадка е открита на 10 септември 2021 г., като само месец след това, на 12 октомври, работата по строителството е спряна. Причината е, че за да се завърши ремонтът напълно, е необходимо преди това да се достави и монтира новото оборудване.

По думите на изпълнителя Деян Инджов, управител на "ИСА 2000", едно такова предсрочно приключване "щеше да доведе до ремонт на ремонта" предвид липсата на апаратура. По тази причина възложителят и проектантите са решили да спрат строителството и да изчакат приключването на обществената поръчка за избор на доставчик на оборудване.

В допълнение към това по данни от общината обясниха, че "след частичното разкриване на покрива са констатирани проблеми с отвеждането на дъждовната вода чрез съществуващите воронки и водосточни тръби", което налага ново проектно решение за промяна на покривната конструкция с цел подобряване на водоотвеждането. Актуализиране на проекта се оказва необходимо и за други елементи в реконструкцията, обясняват от администрацията - допълнителна обработка на стените по фасадите, премахване на компрометирана мозайка и пр., от което става ясно, че стартираният само преди месец проект не отразява реалните потребности на сградата, което налага и преработването му. И досега не е финализиран процесът по изменение на разрешението за строеж, като се очаква това да се случи до края на април.

"Към момента са изпълнени приблизително 85% от всички дейности по договор", обясни за "Капитал" инж. Деян Инджов. Предвиденият срок за изпълнение е едва 73 дни, за които инж. Инджов категорично коментира, че "ние като строител бихме могли формално да си изпълним задълженията по договора и отдавна да сме го приключили".

"Остава да се извършат предимно тези видове строителни работи, които зависят от избора на оборудването за доставка и монтаж на нова планетариумна проекторна система", коментира Инджов, като заяви, че 10 дни след съгласуването на проекта с доставчика на новата апаратура обектът ще бъде завършен.

Деян Инджов обясни, че към момента няма изплатени средства по договора от страна на община Смолян, като не е плащан и аванс. Предвид периода, в който е сключен договорът, от фирмата изпълнител са поискали стойността му да бъде индексирана съгласно приетата от МС методика. Това не е направено към днешна дата, но от общината увериха, че ще бъде отразена промяна и сумата ще се увеличи с 15% или 247.7 хил. лева.

Две години, една поръчка

Строителството и разполагането на нова апаратура са взаимосвързани, става ясно от становището на общината, което логично предполага работата да върви паралелно.

Едва в края на януари т.г. обаче, повече от година и половина след като е спряно строителството, над 2 години от началото на проекта и само 6 месеца преди крайния му срок е обявена поръчка за доставка, монтаж, поддръжка и обучение за апаратурата, включително нов полусферичен купол, на стойност 1.8 млн. лв. (без ДДС).

От електронната система на Агенцията по обществените поръчки става ясно, че в хода на процедурата към Община Смолян са постъпили редица предложения от потенциални кандидати за удължаване на заложения срок както за събиране оферти, така и за доставка и монтаж, които са били минимално допустими по закон, но недостатъчни за подготовка на доставчиците на специфично оборудване. Предложения има и за промяна на параметрите на самата поръчка.

Заради забавянето на общината обаче и предвид крайния срок за усвояване на средствата такова удължаване би било невъзможно, т.е. нормален срок би могъл да се осигури, ако общината имаше проектна готовност и поръчката бе пусната още с осигуряване на средствата. За доставката и монтажа на апаратура все още няма избран изпълнител, но офертите са отворени и се очаква комисията да фирмата доставчик през идните седмици, обясниха от общината.

Нова апаратура, ама не точно

Проблемът с оборудването е не само че е закъсняла поръчката за него, но и че не отговаря на заявката за модернизация на Планетариума, категоричен е Константин Попанастасов от неформалната организация "Да спасим Планетариума". Самият той е астроном любител и по думите му заложените минимални изисквания, ще осигуряват по-ниско качество на картината на звездното небе от очакваното.

"Бяха обещани телескоп, две видеостени, за да могат хората да не се качват до самия телескоп, втори посетителски център и т.н. Обявената поръчка е много окастрена. Изискването за техниката, която ще се монтира в самата звездна зала, е смешно. По света планетариумите работят на резолюция 12К, а минималното изискване в тази поръчка за проекторите е 2.5К, с което се достига до 3.5-4К по меридиана. Ненужно е да се харчат тези 2 млн. лв., ако ще бъде това, което те са написали", обясни той. Бившата директорка на музея Марияна Хаджигенчева споделя пред "Капитал" още през 2021 г.: "Целта е да имаме поне 5-канална цифрова система, която да осигурява минимална 6К резолюция на меридиана, т.е. всеки от новите цифрови проектори трябва да бъде с минимум 4К собствена резолюция". Попанастасов обясни, че заедно с групата, която се е сформирала в защита на Планетариума, планират да отнесат въпроса до европейската прокуратура.

От общината обясниха, че всички необхванати от тази поръчка елементи предстои да бъдат купени по реда на ЗОП, като от изявлението им не става ясно кога това ще се случи.

След приключване на ремонта остава въпросът и кой ще работи в Планетариума. Тепърва ще се обучат нови кадри, с помощта на които сградата да заработи на пълни обороти, доколкото някогашният екип не работи вече там, тъй като още в началото на ремонта хората са пенсионирани или съкратени. А това ще е истинско предизвикателство за град като Смолян, където кадри с такава квалификация са сериозен дефицит.

Така периодът от 2021 г. насам и вероятно до края на тази година е сериозен пропуск за десетките хиляди туристи, но и още една загубена година за Планетариума, който освен за развлечение служи като образователна структура и академично средище. По-притеснителното обаче е, че бъдещето на обекта е също толкова неясно, колкото и свършеното дотук - нито кога той ще започне да функционира отново, нито с каква апаратура или персонал ще се случи това.

Половин век звездно небе

Планетариумът с астрономическа обсерватория в Смолян е най-големият в България. Отваря врати на 6 септември 1975 г. и оттогава е посетен от около 3 млн. души, а от него досега са заснети 7 слънчеви и 15 лунни затъмнения. Веднага след откриването му се организира и младежкият астрономически клуб към него.

До 2008 г. планетариумът е структура към МОН и е натоварен изключително със задачата да работи с ученици, студенти и преподаватели по физика и астрономия. С въвеждането на делегираните бюджети за училищата обаче Планетариумът на практика се оказва без финансиране - тогава той става общинско предприятие, което се финансира изцяло от общинския бюджет.

Смяната в структурата позволява да бъде разширена и обогатена и дейността му - през последните години преди затварянето му там се провеждат и различни културни мероприятия. За популяризиране на астрономическите знания в звездната зала на Планетариума са организирани над 50 различни програми в над 6 езика.

Същевременно през годините се развива и научна дейност, провеждат се астрономически наблюдения, фотографират се слънчевите петна, документират се всякакви интересни астрономични явления. Планетариумът се е установил като институция и в международните научни среди - от 1990 г. работи в сътрудничество със Sunspot Index Data Center в Брюксел, като всеки месец там се изпращат наблюденията на слънчевите петна, а от 1 януари 1995 г. е член на Планетарната общност в Пасадена, Калифорния, САЩ - най-голямата неправителствена организация в света за космически изследвания.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар