🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

С над 400 млн. лв. ще се санират публични сгради и спортни обекти

Крайният срок за кандидатстване е 28 април, като очакванията са да бъдат обновени 1.4 млн. кв.м площи

В обхвата на процедурата са административни сгради, сгради за култура и изкуство и сгради за спорт, които са държавна или общинска собственост
В обхвата на процедурата са административни сгради, сгради за култура и изкуство и сгради за спорт, които са държавна или общинска собственост
В обхвата на процедурата са административни сгради, сгради за култура и изкуство и сгради за спорт, които са държавна или общинска собственост    ©  Мария Съботинова
В обхвата на процедурата са административни сгради, сгради за култура и изкуство и сгради за спорт, които са държавна или общинска собственост    ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Процедурата обхваща публичните административни сгради, такива с културно значение и спортни обекти.
  • Разпределението е по групи за всички 265 общини.
  • Всички дейности трябва да са приключили до средата на 2026 г.

Ден преди старта на програмата за саниране на жилищни сгради Министерството на регионалното развитие обяви началото и на процедурата за саниране на обществените сгради.

Тя е насочена към публичния сграден фонд, или административните сгради и тези за култура и спорт.

Финансирането отново е по Плана за възстановяване и устойчивост и е 408 млн. лв., като в обхвата са включени всички 265 общини в страната. По информация от МРРБ се очаква тези средства да стигнат за енергийното обновяване на над 600 обекта.

"Ресурсът е предварително разпределен, като общините са групирани в три категории според големината", се казва в съобщението на регионалното министерство.

Целта на обявената процедура е достигане минимум клас "В" на енергопотребление, като това няма да важи единствено за сгради, които са културни ценности, включени в обхвата на Закона за културното наследство. Освен това обаче трябва да се постигне и минимум 30% спестяване на първична енергия за всеки обект от нежилищния сграден фонд.

Тук финансирането не е 100%, а се изисква участие и от страна на кандидатите.

Кои са допустимите кандидати

За средства по процедурата могат да кандидатстват общински и областни администрации, както и министерства или друг публичен орган, собственик на съответната публична сграда (централни и териториални администрации).

Общините са групирани в 3 групи, като първата обхваща десетте големи градски центъра - Видин, Плевен, Русе, Велико Търново, Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Столична община и Благоевград.

Във втората група попадат 40 градски общини - Враца, Ловеч, Лом, Монтана, Троян, Габрово, Горна Оряховица, Севлиево, Разград, Свищов, Силистра, град Добрич, Търговище, Шумен, Сливен, Ямбол, Нова Загора, Айтос, Карнобат, Казанлък, Свиленград, Харманли, Димитровград, Кърджали, Хасково, Асеновград, Велинград, Смолян, Пазарджик, Пещера, Панагюрище, Карлово, Ботевград, Гоце Делчев, Дупница, Кюстендил, Перник, Петрич, Самоков, Сандански.

Последната трета група обхваща останалите 215 общини, попадащи в дефиницията за селски район.

Недопустими за финансиране са спортни и детски площадки, физкултурни салони, училищна спортна база и хижи.

Извън обхвата на настоящата процедура са сградите на Българска академия на науките, за които има отделна процедура, която също е отворена за кандидатстване в информационната система за наблюдение ИСУН.

Разпределение на бюджета

Бюджетът на програмата е разпределен по видове сгради, като най-голям процент от него (70%) е предвиден за административни обекти, а по 15% са средствата за сгради за обществено обслужване в областта на културата и изкуството и тези за спорт.

Минималният и максимален размер на помощта се фурмулира на база на посочените проценти за вида сграда и групата от общини, в които попада обектът. Разпределението е, както следва:

  • За първа група (големите 10 общини) минималното финансиране за административни сгради е 50 хил. лв. с ДДС, а максималното 8 млн. лв. с ДДС.
  • За първа група сгради в областта на културата минималното финансиране е отново 50 хил. лв., а максималният праг е 3 млн. лв.
  • За първа група спортни сгради съответно разпределението е 50 хил. лв., срещу 2.5 млн. лв. максимален грант.
  • За втора група (40 градски общини) финансирането за административни сгради е с минимален праг от 50 хил. лв. и максимален 4 млн. лв.
  • За втора група сгради в областта на културата минималното финансиране е 50 хил. лв., а максималното 2.5 млн. лв.
  • Спортните сгради от втора група ще са с минимален праг от 50 хил. лв. и максимален 2 млн. лв. с ДДС.
  • За последната трета група (селските общини) административните сгради са определени с минимална сума за финансиране от 50 хил. лв. и максимална 2 млн. лв.
  • Сградите на културата в селските общини ще получат минимално 50 хил. лв. и максимално 1.2 млн. лв.
  • Спортните сгради на трета група имат минимален праг от 50 хил. лв, и максимален 1 млн. лв. с ДДС.

Начало и край

Процедурата е обявена на 19 декември и по нея могат да се подават проектни предложения за инвестиция чрез попълване на електронен формуляр в системата ИСУН.

Крайният срок за кандидатстване е 28 април 2023 г. Планираната продължителност на всяко проектно предложение, включително дейностите, предвидени в него, не може да надвишава 30 месеца и трябва да приключи не по-късно от 30 юни 2026 г.

Все още няма коментари
Нов коментар