Бургас тръгва към зелено бъдеще: сгради с нулево потребление и ток от боклук

В града ще се намира първата в България анаеробна инсталация за преработка на разделно събрани биоразградими отпадъци

Във втория дискусионен панел участваха Радослав Рачев, оперативен директор на "КЕР Токи пауър", Весна Балтина, зам.-кмет на община Бургас, Минчо Николаев, регионален мениджър "Корпоративни продажби" във Vivacom, и Петър Дишков, мениджър снабдяване с дървесина в "Кроношпан България"
Във втория дискусионен панел участваха Радослав Рачев, оперативен директор на "КЕР Токи пауър", Весна Балтина, зам.-кмет на община Бургас, Минчо Николаев, регионален мениджър "Корпоративни продажби" във Vivacom, и Петър Дишков, мениджър снабдяване с дървесина в "Кроношпан България"
Във втория дискусионен панел участваха Радослав Рачев, оперативен директор на "КЕР Токи пауър", Весна Балтина, зам.-кмет на община Бургас, Минчо Николаев, регионален мениджър "Корпоративни продажби" във Vivacom, и Петър Дишков, мениджър снабдяване с дървесина в "Кроношпан България"    ©  Георги Георгиев
Във втория дискусионен панел участваха Радослав Рачев, оперативен директор на "КЕР Токи пауър", Весна Балтина, зам.-кмет на община Бургас, Минчо Николаев, регионален мениджър "Корпоративни продажби" във Vivacom, и Петър Дишков, мениджър снабдяване с дървесина в "Кроношпан България"    ©  Георги Георгиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Зелената линия и стремежът към устойчиво развитие са залегнали във всички инвестиционни проекти на крайморската община
  • Управлението на отпадъците е сред големите предизвикателства пред местната власт
  • Отвъд желанието за климатично адаптивна и конкурентоспособна икономика, Бургас слага приоритет и върху дигитализацията на услугите и използване на технологиите в управлението на града

Строителство само на сгради с нулево потребление на енергия, оползотворяване на максимално голяма част от отпадъците и инвестиции в собствени соларни мощности. Така описа основните приоритети, залегнали в плана за интегрирано развитие на община Бургас, зам.-кметът на града с ресор "Стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към промените на климата" Вестна Балтина по време на срещата на бизнеса в Бургас и региона, организирана от "Капитал" и проведена в Гранд хотел & спа "Приморец".

Като конкретен пример тя посочи проекта за изграждане на специализирана детска болница в града, която ще носи името "Св. Анастасия". Намеренията на общината са сградата да е с нулево потребление на енергия и собствена система за оползотворяване на отпадъците.

По думите й най-голямото текущо предизвикателство пред екипа на общината е реализацията на първата в България анаеробна инсталация за преработка на разделно събрани биоразградими отпадъци. Проектът за нейното изграждане се изпълнява в партньорство между трите общини Бургас, Поморие и Несебър. Тя ще работи на принципа на естествен процес, при който разграждането на отпадъците се извършва от специални бактерии при пълна липсата на кислород. Вследствие на този процес ще се получават компост и метан, от който ще се произвежда електричество и топлинна енергия.

"Най-голямото предизвикателство всъщност е захранването ѝ с биоразградимите отпадъци, защото това значи да реорганизираме цялото сметосъбиране на общината", коментира още Балтина и припомни, че според европейските директиви от 2025-та година те трябва да бъдат изведени от смесения отпадък, а ако това не бъде изпълнено, общините са застрашени от санкции, а на национално ниво - от поредна наказателна процедура.

Боклукът като суровина

Пример за последователните усилия на общината в посока разделно събиране и оползотворяване на отпадъците е и партньорството ѝ с местното подразделение на един от глобалните лидери в производството на плочести материали от дървесина - австрийската Kronospan.

Компанията разполага с единствената система у нас за почистване и рециклиране на дървесни отпадъци, като капацитетът ѝ е за преработка на над 100 тона суровина годишно, а целта е 30% от вложената дървесина да се осигурява от дървесни отпадъци.

По време на дискусията Петър Дишков, мениджър снабдяване с дървесина в "Кроношпан България", посочи, че производствената им база има внедрена технология за рециклиране на всякакви неопасни дървесни отпадъци - стари мебели, ламперия, дървесни опаковки и т.н. Към момента дружеството има сключени споразумения с над 40 общини, на които предоставя безвъзмездно транспортиране и рециклиране на дървесните отпадъци.

"Първото споразумение, което подписахме през 2019 г., беше именно с община Бургас и мога да твърдя, че към момента те имат най-добре изградената система за разделно събиране в страната. Това разбира се не значи, че по отношение на дървесните отпадъци няма още много какво да се желае" , коментира Петър Дишков.

Според него усилията на местната власт трябва концентрирано да се насочат към информационни кампании за гражданите, защото липсва осъзнаване от тяхна страна, че преминаването към по-зелена икономика и градове зависи преди всичко от тях самите.

"Дървесните отпадъци, които не са предадени за рециклиране, отиват или в печките на хората, където замърсяват въздуха, или отиват за депониране, което коства финансов ресурс на общините, който би могъл да се изразходва далеч по-смислено."

Зелена енергия за бизнеса и общините

По време на дискусията, в контекста на двата инвестиционни проекта на община Бургас за изграждане на соларни паркове беше засегнат и въпроса за така наречените енергийни общности - организации на граждани, малки и средни предприятия и/или общини, които споделят, произвеждат и използват енергия за общо благо. Поради несъвършенства в законовата рамка, която трябва да регламентира дейността им, на практика в България такива не съществуват.

Според Весна Балтина усъвършенстването на нормативната уредба в тази посока би дало много повече възможности на местната власт да финансира проекти за производство на енергия от възобновяеми източници.

Радослав Рачев, оперативен директор на компанията за търговия на ток "КЕР Токи пауър", който също взе участие в дискусията в Бургас, се съгласи, че законодателството, касаещо производството и търговията на енергия от възобновяеми източници, е далеч от съвършенство и то не само в частта, касаеща енергийните общности.

Наблюденията му показват, че бизнесът е далеч по-адаптивен към интензивно променящата се среда и е свикнал да намира гъвкави решения на проблемите си. По думите му интересът на частните инвеститори към проекти, свързани с производство на зелена енергия, нараства лавинообразно през последните две години.

"Едно решение, което отново става популярно, са т.нар. Power Purchase Agreements - PPAs, или дългосрочни договори за покупка на електроенергия на фиксирана цена. Пазарните участници разбраха, че движението на цените не е само в една посока и все повече възприемат PPA за нормално решение, което балансира двете страни на уравнението - предлагането и търсенето, като елиминира или поне минимализира пазарния риск", коментира Радослав Рачев.

Зелен и умен

Всички участници в дискусията се обединиха около тезата, че зелените цели не биха били постижими без напредъка на технологиите и системните усилия по внедряването им във всяка сфера от живота на градовете.

Минчо Николаев, регионален мениджър "Корпоративни продажби" във Vivacom, сподели за напредъка в технологиите, свързани с "умен град" в Бургас. Компанията е дългогодишен партньор на общината като доставчик на оборудване, като изгражда и поддържа голяма част от градското видеонаблюдение. Към момента са монтирани и се поддържат над 400 камери, от които 30 са за разпознаване на номера, доведена е инфраструктура (оптични влакна/ 4G/5G) и се осъществява 24/7 мониторинг на услугата. Системата е синхронизирана с националната система на България чрез ANPR камери, разположени на всички входно-изходни артерии на града и прилежащите населени места, както и има отведен сигнал до спешна медицинска помощ. По думите на Николаев през последната година е изградено видеонаблюдение на ключови точки в града - кв. "Сарафово", кв. "Ветрен", кв. "Горно Езерово", кв. "Долно Езерово", кв. "Акациите" и Рибарско селище "Ченгене скеле". Телекомът участва активно и в изграждането на интегриран градски транспорт на града, като за целта осигурява свързаност до всички спирки с оптична мрежа и 4G.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар