Бургас привлече голяма чуждестранна инвестиция на зелено

Досегашният модел, по който България привлича чужди компании обаче е изчерпан и има нужда от промяна, смятат експерти

В първия дискусионене панел участваха инж. д-р Огнян Чалъков, Mениджър бизнес развитие на International Armored Group, Кирил Янчев, ръководител "Устойчиво развитие" в ОББ, Станимир Николов, регионален представител на Германската търговска камара, изпълнителен директор на StoreIT и Милен Райков, съдружник "Данъци и право" и лидер "Пазари" за България, Албания, Северна Македония и Косово в EY (от ляво надясно)
В първия дискусионене панел участваха инж. д-р Огнян Чалъков, Mениджър бизнес развитие на International Armored Group, Кирил Янчев, ръководител "Устойчиво развитие" в ОББ, Станимир Николов, регионален представител на Германската търговска камара, изпълнителен директор на StoreIT и Милен Райков, съдружник "Данъци и право" и лидер "Пазари" за България, Албания, Северна Македония и Косово в EY (от ляво надясно)
В първия дискусионене панел участваха инж. д-р Огнян Чалъков, Mениджър бизнес развитие на International Armored Group, Кирил Янчев, ръководител "Устойчиво развитие" в ОББ, Станимир Николов, регионален представител на Германската търговска камара, изпълнителен директор на StoreIT и Милен Райков, съдружник "Данъци и право" и лидер "Пазари" за България, Албания, Северна Македония и Косово в EY (от ляво надясно)    ©  Георги Георгиев
В първия дискусионене панел участваха инж. д-р Огнян Чалъков, Mениджър бизнес развитие на International Armored Group, Кирил Янчев, ръководител "Устойчиво развитие" в ОББ, Станимир Николов, регионален представител на Германската търговска камара, изпълнителен директор на StoreIT и Милен Райков, съдружник "Данъци и право" и лидер "Пазари" за България, Албания, Северна Македония и Косово в EY (от ляво надясно)    ©  Георги Георгиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Inernational Armored Group ще инвестира 30 млн.лв в завод за бронирани машини, като проектът е силно подпомогнат от общината
  • Бургас успя да навакса в инфраструктурните проекти, което също е фактор за бизнес климата
  • Кадрите и силната централизация на власт в столицата ограничават потенциала на регионите

След като доказа многократно, че е може би най-добре управляваният български град, Бургас продължава другата си голяма битка - да привлича нови инвеститори. През последните години градът, който не е най-известен като индустриална дестинация, е успял да стане предпочитан дори за софийски компании. Бургас е и един от малкото, които са успели да привлекат голяма инвестиция "на зелено", направена от нова за българската икономика компания - International Armored Group, която вече изгражда завода си за бронирани машини край града.

Индустриалните зони в града също вече дават резултат. "И тази година продължава интересът към нашите зони, Индустриален парк е почти запълнен. Ще направим втори опит да развием и зоната в Равнец, като се надявам този път да няма юридически спънки", коментира кметът Димитър Николов, по време на откриване на срещата на бизнеса в Бургас и региона, организирана от "Капитал" и проведена в Гранд хотел "Приморец".

В индустриалния парк ще бъде разположени и заводът на International Armored Group - компанията на българина с кандаски паспорт Антон Стефов. Там "Интернешънъл арморд груп БГ", както е името на местното дружество, купи 150 дка парцел. Предприятието ще прави пълната гама бронирани автомобили на международната група, включително новата машина за пехотата "Рила 8Х8". Проектът се изпълнява чрез местното дружество и се очаква да бъде завършен след около година. Машините на компанията са сертифицирани по стандартите на НАТО, а компанията се цели във външните пзари, тъй като според инж. Чалъков българският вече е задоволен с такава техника.

"Община Бургас е развила много успешно една своя идея - да се включи с дялов капитал в Индустрилания парк. Това дава възможност за по-бързо и по-лесно закупуване на земите, които са апортирани в рамките на дружеството. Специално за нашия проект, екипът който работи в общината и направените предварителни разговори показаха голямо желание от тяхна страна да съдействат за проекта. И те следват желанието си Бургас да стане добре развита производствена зона", коментира по време на конференцията инж. д-р Огнян Чалъков, който е Mениджър бизнес развитие на International Armored Group

Проблемите пред бизнеса в региона са същите като на национално ниво: проблемът с кадрите, бавните процедури, свързани с енергийната ефективност и някои инфраструктурни недостатъци. През последните няколко години обаче Бургас успя да навакса в това отношение и наличието на добри пътища се превръща в негово важно предимство - освен традиционната свързаност по море и АМ "Тракия" в града се изградиха няколко важни артерии, които улесняват придвижването - Северния обход е вече открит, вътрешното околовръстно на юг и други.

Чалъков посочи, че от първата им среща в общината до първа копка са минали 2 години, което той оценява като много кратък срок. В това време компанията изкарва всички разрешителни съгласувания, купува земя променя й статута. Планираната инестиция в завода беше 20 млн. лв., но заради инфлацията и поскъпването на стоманата и строителните материали тя най-вероятно ще стане 30 млн. лв.

International Armored Group планира изграждане и на още два завода в България - в Пловдив и Благоевград, с което инвестицията ще надхвърли 50 млн. лв по първоначални намерения, но заради инфлацията най-вероятно ще е по-голяма.

Банката вече пита и какъв е въглеродния отпечатък

Голяма част от инвестициите в страната се правят с привлечен банков ресурс, но поведението на банките вече се променя. Когато един инвеститор отиде при банката вече освен финансово счетоводните документи и бизнес план, за да прецени кредитоспособността на база на икономическия профил, тя ще зададе и допълни въпроси, каза по време на срещата Кирил Янчев, който е ръководител на отдел "Устойчиво развитие" в ОББ. Банката би попитала - какъв е въглеродния отпечатък на самото производство, каква енергия ще се използва, какви емисии ше се отделят. "Все повече се налага и въпросът за веригата на доставки - какви емисии генерира и тя. Задават се мого конкретни въпроси - до колко инвеститорът може да се включи и в кръговата икономика, да преработва отпадъците и т.н. Другият не по-малко важен аспект е социалния - как инвестицията ще повлияе върху обществото. Искрено се надявам всичко това да стане разпознаваемо за инвеститорите", коментира Кирил Янчев.

Така реално Бургас успя да привлече голям чужд инвеститор на зелено в България, което е рядкост напоследък. През последната година страната страда именно от тази липса - инвестиции има, но те са основно в разширение на мощности на вече базирани компании в страната.

Макар и по-малка по мащаб в Бургас е инвестирала и софийската компания StoreIT, която изгради център за дигитализация на документи.

"Решихме да изградим нашия център в Бургас вместо в София заради хората - открих, че тук са мотивирани да работят, имаме и добра инфраструктурна свързаност", каза по време на конференцията Станимир Николов, представител на Германската търговска камара и изпълнителен директор на StoreIT. Според него "Бургас се оказа много интересна дестинация за развиване на този бизнес." Николов участва и в инициативи за привличане на технологични компании в Бургас, както и в образователни инициативи в града, свързани със софтуерното инженерство.

Моделът за местни инвестиции се изчерпа

Именно такава диверсификация се дава като успешен модел за развитие на един град, който е и важен туристически център. Според участниците в срещата на бизнеса в Бургас и региона обаче в държавата има някои дискриминационни политики - например изискването за няколко години дейност при кандидатстване по програмата за финансиране на изграждане на соларни панели за собствена консумация до 1 Mw. Нещо с което се сблъсква и IAG.

Данъчното третиране и силната централизация в София също връзва ръцете на общините и ограничава техния потенциал.

"Примитивният модел на привличане на инвестиции с плосък данък и закон за насърчаване на инвестициите, който е писан преди влизането на страната в ЕС вече се изчерпва", коментира Милен Райков, който е съдружник, "Данъци" и ръководител, Пазари за EY България, Северна Македония, Албания и Косово. Според него трябва да се преосмиси изцяло данъчната политика като инструмент за насърчаване на регионите, като трябва да има децентрализация и повече гъвкавост за местните власти.

Другото много важно неща са хората, "защото инвеститорите следват хората", казва той. "Смятам, че община Бургас се справя добре в това отношение - брандът Бургас "най-добър град за живеене" работи", каза още Райков. Според него друг проблем е този на университетите, които че създават професии, които скоро няма да са ни нужни. Затова той призовава и за повече гъвкавост и повече продължаващо образование.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dimiterivanov avatar :-|
    Zurigo
    • + 1

    “Чуждестранна инвестиция”, направена от фирма на българин от чужбина с канадски паспорт.

    Може би трябва да се промени отчитането на инвестициите в България на българите по света?

    За да няма после безкрайни дискусии, дали българските граждани по света “е редно” да имат право да бъдат избирани за депутати и министър-председатели, след като не плащали данъци в България и след като не живеели в България и не познавали “проблемите”, и да не се били бъркали в живота на живеещите в България и т.н.

    Нередност?
Нов коментар